Hlavní obsah

Znáte Vietnam? Zážitkem jsou tunely Vietkongu, Čamské svatyně i říční tržiště

Hanoj, Saigon, Dračí zátoka. Myslíte, že víc toho Vietnam nemůže nabídnout? Chyba. V současném Vietnamu totiž můžete vyrazit i do luxusních plážových resortů a z nich třeba do džungle v deltě Mekongu nebo pod zem do tunelů Vietcongu. Po tom prvním vám klesne hotovost na účtě, to druhé vám zase pořádně zvedne hladinu adrenalinu. Poznejte jiný Vietnam!

Foto: Giovanni Camici

Mekong – to je jedna z největších řek světa a také pořádně rušná „dálnice“.

Článek

Letoviska Nha Trang a Phan Thiet jsou dnes symboly vzestupu vietnamského turistického průmyslu. Krásné pláže, dlouhé plážové kolonády, moderní hotely s perfektními službami a menší davovost než v případě sousedního Thajska. Na druhou stranu by ale byla škoda zůstat jen na hotelové pláži a nepoznat nic dalšího z Vietnamu.

Zvlášť, když spousta fascinujících památek leží ve vzdálenosti, kterou člověk překoná delší procházkou. A tam, kam člověk nedojde pěšky, ho odveze některá z místních agentur. Ceny výletů jsou pro našince příznivé a zážitky naprosto unikátní.

Vodní bludiště v deltě Mekongu

Cestu k deltě Mekongu si člověk může domluvit v každé jen trochu větší agentuře. Ušetří nejen spoustu času, ale i peněz. Místní v tom prostě umí chodit a autobus, později loďku seženou za mnohem menší peníz.

Foto: ESO travel

Trhy na řece Mekong. V městečku Can Tho se obchoduje přímo z lodi do lodi.

Mekong pramení vysoko v horách, v dalekém Tibetu, a cestou k Jihočínskému moři se stává jednou z největších řek planety. Jen jeho delta se svou velikostí za pár let vyrovná velikosti Česka – každý rok se totiž o několik stovek metrů rozšiřuje.

Nekonečná rýžová pole, chatrné domky na bambusových kůlech, později široké mokřady, vesničky na ostrůvcích, mimo devíti širokých ramen i nekonečná spleť úzkých kanálů, nad kterými se sklání zelená a neproniknutelná džungle. Pro turisty, kteří tu proplouvají na malých vypůjčených loďkách jde o zážitek, ze kterého je občas až úzko. Zvlášť, když si člověk uvědomí, že v dobách vietnamské války tudy proplouvali američtí vojáci – vydaní napospas „neviditelnému“ Vietcongu v okolní džungli.

Pod zem, do tunelů v Cu Chi

S vietnamskou válkou je spojené i další oblíbené turistické místo – komplex tunelů v oblasti Cu Chi. Prozatím bylo 70 kilometrů od Saigonu objeveno asi 250 kilometrů podzemních prostor. Unikátní podzemní komplex tvoří tři patra - ve třech, šesti a dvanácti metrech pod zemí. A kromě nízkých a úzkých chodbiček (výška je v nich okolo 80 cm, šířka mnohde nepřesáhne 40 cm) byly součástí podzemního komplexu i nemocnice, školy, továrny na zbraně…

Foto: Maurice Koop

Takhle malý je vchod do podzemí nedaleko městečka Cu Chi.

Odhaduje se, že v tomto podzemním městě žilo i deset tisíc lidí. A Američané nebyli schopní na tento "vietnamský" způsob války vyzrát. Když už objevili dobře maskované vchody do podzemí, padali do léček, ztráceli se v nekonečném bludišti a umírali. Místní průvodce rád čas od času turisty při děsivém vyprávění vystraší náhlým zhasnutím svítilny. „Takhle se tu cítili,“ rozsvěcí hned vzápětí a škodolibě se usmívá. Více o podzemních tunelech z války najdete v článku Zažijte pocity vojáka Vietcongu v tajných podzemních katakombách.

Akvárium pod širým nebem

To výlet na ostrov Hon Mieu (pozor, že občas se mu říká i Bong Nguyen, což turisty mate) je o dost klidnější záležitostí. Břehy ostrova leží jen 5 kilometrů od letoviska Nha Trang, cesta lodí sem trvá asi půl hodiny - ideální půldenní výlet.

Více o oblasti jihovýchodní Asie:

Hlavní atrakcí je tady mořské akvárium pod širým nebem Tri Nguyen. Zátoce, kterou od okolního moře odděluje kamenné nábřeží, dominuje replika vraku lodi. Hlavně zahraniční turisté, kteří nejsou zvyklí na vietnamský styl, nad ní ale kroutí hlavou. „Je přezdobená a vůbec se sem nehodí,“ říká jedna z návštěvnic. Podobně se mnozí vyjadřují i o vstupní bráně – ústech mořské příšery, kterými člověk musí projít.

Foto: Viêt Hoà DINH

Detail „vraku“ v mořském akváriu pod širým nebem Tri Nguyen.

Nicméně samotnému akváriu se nedá vytknout nic. Stovky druhů vodních živočichů v desítkách nádrží, nebo v samotném jezeře, naučná stezka okolo areálu, příjemné posezení… Celý výlet mnozí končí na místní pláži Bai San, která patří mezi TOP pláže celého Vietnamu.

Čamské svatyně v horských údolích

Zas tak daleko to z Nha Trang není ani do chrámového komplexu My Son, který je ukrytý v horském údolí. Stavby, které tady postupně vznikaly v průběhu devíti století, postupně pohlcuje okolní horská džungle. Když mraky stojí nízko a po slunci není ani vidu, má tohle místo téměř magické kouzlo – i přesto, že ho v roce 1969 téměř srovnalo se zemí americké bombardování.

Foto: ESO travel

Odkazy na dávné Čamské království najdete ve Vietnamu na každém kroku.

Zbývající ruiny kdysi majestátných staveb ale i přesto dávají tušit, že tohle místo bývalo kdysi dávno centrem Čamského království. V místních palácích bydlel samotný král, v chrámech se obětovalo bohu Šivovi, na prostranstvích před nimi se bouřlivě diskutovalo. My Son byl centrem vzdělanosti celé oblasti a vědci se nebojí jeho význam přirovnat ke kambodžskému Angkoru nebo thajskému městu Ayuthaya.

Jedna zajímavost na konec -Vietnam je známý také díky exotickým jídům. O některých z nich pojednává článek Kde si můžete objednat smaženou kobru nebo pálenku z medvědích varlat?.

Inzertní sdělení: Zajímavé zájezdy a cesty do Vietnamu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Vietnamu:

Projděte se s námi po šarmantních bulvárech Saigonu, nadýchejte se svěžího provoněného vzduchu Dalatu či spočiňte na prohřátých píscích letoviska Nha Trang.

Vydejte se do oblíbeného luxusního letoviska. Nha Trang – to jsou krásné pláže, luxusní hotely, plavby lodí na okolní ostrůvky, potápění, šnorchlování, výborné restaurace. Vyberte si ten váš hotel!

Poznejte krásy Ho Či Minhova města, široké bulváry Saigonu a pak se vydejte na krásné pláže v oblasti Hoi An, která proslula i spoustou historických památek. Kombinace poznání a relaxu.

Čtěte dále:

Nedávno jsme psali také o podvodních sochách v Grenadě, exotickém ostrůvku Boracay nebo luxusním Cancúnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Které z míst byste navštívil/a nejraději?
Deltu Mekongu
20,6 %
Podzemní tunely Cu Chi
63,7 %
Komplex My Son
4,3 %
Akvárium pod širým nebem
5,7 %
Jen dovolenkové resorty
5,7 %
Celkem hlasovalo 281 čtenářů.

Vietnamská dovolenková letoviska

Letovisko Phan Thiet

Phan Thiet najdete ve střední části jižního Vietnamu. Tohle město se může pyšnit jednou z nejvyšších kvalit služeb pro turisty. Cestovní kanceláře ho často doporučují jako místo pro rodinnou dovolenou, kterou člověk nechce strávit jen poleháváním na pláži - nicméně platí, že místní dlouhé pláže a azurovné moře rozhodně netrpí přelidněností.

Velkým plusem letoviska Phan Thiet je pak ještě fakt, že se v posledních letech propracovalo na pozici nejlepšího vietnamského resortu pro golfisty. Od srpna do prosince pak místní pláže patří surfařům, kteří se sem sjíždějí za vysokými vlnami.

Letovisko Nha Trang

Ve Vietnamu není populárnějšího plážového letoviska! Místní plážová promenáda lemovaná palmami je v posledních letech ale cílem nejenom místních, ale hlavně turistů z celého světa. Potápění, šnorchlování, výlety za památkami do okolí a večer posezení v místních podnicích – velmi často nad talířem mořských plodů, které vám tady připraví čerstvé a tak, jak si je přejete vy. Nha Trang se proslavilo i bohatým nočním životem. Pokud chcete klid, pak se vydejte do severní oblasti letoviska – tam je klidněji.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám