Hlavní obsah

Mexiko aktivně: Objevte modrou lagunu, pyramidy, chrámy v džungli i divoké pláže

Mexiko je divočina. Autoškoly tu nemají, řidičáky se tu jednoduše kupují a na silnicích to podle toho vypadá. Ale když odhodíte strach a s partou přátel si půjčíte auto, začne nespoutaná mexická jízda plná vášně, při které ochutnáte magický koktejl tajemných indiánských měst, divokých tropických pláží a snědých dívek, které voní po tequille.

Foto: cplbasilisk

Pláže uprostřed skal. Mexické pobřeží má mnoho tváří.

Článek

Vyberte si všechnu vaši dovolenou anebo rovnou dejte výpověď. Na cestu do Mexika vám nebude týden stačit. Tuhle nádhernou mozaiku indiánských staveb, opuštěných pláží, tropických lesů a španělských tradic musíte prozkoumat detailně, jinak to totiž ani nejde.

Když do Mexika, tak s partou přátel

Většina cestovních kanceláří vás sem pošle na týden, na deset dní. Jenže abyste si vychutnali tu neuvěřitelně odlišnou mexickou příchuť, vezměte radši partu kamarádů a vypravte se na road trip po těch nejkrásnějších místech Mexika. Kde začít? Horký vzduch se tetelí nad jediným objeveným mayským přístavem, pevností a bývalým indiánským městem Tulum.

Foto: lightmatter

Ruiny indiánského přístavu Tulum září na vysoké skále nad azurovou lagunou.

Na ten pohled nikdy nezapomenete – nad mořem tak modrým, že obloha nad ním bledne závistí, se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost. Nad mořem ji tu vystavěli dávní Mayové a připojili k ní ještě další stavby jako třeba Chrám větru nebo Chrám moře. Tulum je také branou do tropické rezervace Sian Ka'an, takže kromě archeologie se tu můžete věnovat i biologii.

Přemýšlíte, kdy je pro Mexiko nejlepší doba? Možná vám napoví článek Kam za sluncem v březnu? Výhodně se dá letět do Mexika, na Kubu i do USA

Den mrtvých
Mexičané stále vyznávají některé indiánské zvyky a po vzoru Mayů například věří, že život je jako květina – nejdřív se pomalu rozvíjí a pak zase pomalu uvadá. Právě proto se při jednom z mnoha mexických svátků – Dnu mrtvých – všude rozhazují květiny. Den mrtvých se slaví na začátku listopadu a jde spíš o radostnou oslavu života než o smutné české Dušičky.

Mayské chrámy v džungli a koupání v Cobá

Jen asi 40 minut odsud je archeologické naleziště Cobá, kde mimo jiné stojí nejvyšší mayská pyramida v Mexiku. Nohoch Mul měří 42 metrů a obklopuje ji divoká džungle s pěti jezery – jméno Cobá znamená „Neklidné vody“. Svůj původ může toto jméno mít také v tzv. cenotes – sladkovodních podzemních jezerech s krápníky, do jejichž průzračných vod se můžete potopit.

Foto: ESO travel

V Chichen Itzá na mayskou pyramidu nevylezete, v nalezišti Cobá ano.

Potápění je ostatně jednou z nejoblíbenějších mexických aktivit – vypravit se můžete na jeden z lodních výletů ke korálovým útesům, jejichž barevnou krásu vás naučí obdivovat zdejší potápěčská centra. Právě kurzy potápění jsou tím nejlepším suvenýrem, jaký si z Mexika můžete odvézt – tzv. OWD (open water diver) jsou zajišťovány i českými instruktory s licencí a po ukončení kurzu získáte mezinárodní potápěčský certifikát IANTD.

Třikrát o Mexiku...

Mexické eko parky – tropický ráj v modré laguně

Přestože Mexiko má v očích Evropanů stále nálepku nebezpečné džungle, je možné tady navštívit i velmi „civilizovaný“ prales. V přírodní rezervaci Xel-Há objevíte krásy tropů i bez použití mačety: azurová laguna, řeka klikatící se bujnou džunglí, želví farma, přírodní akvárium nebo všudypřítomné mayské pyramidy. Zažít tu můžete i plavání s delfíny.

Mnohem více o přírodní rezervaci Xel-Há najdete v článku Ostrovní ráj Cozumel láká na mayské památky, nádherné pláže a potápění

Foto: shukka

Absolvování kurzu potápění vás opravňuje k ponorům až do hloubky 21 metrů.

Podobnou atmosféru pak má i eko archeologický park Xcaret. Tady můžete plavat v dlouhých podzemních řekách, potápět se do magických cenotes anebo ochutnat speciality mayské kuchyně. Součástí vstupného je i několik tradičních mayských představení a přednášek o mayské kultuře a historii, takže se během jízdy po Mexiku i něčemu přiučíte.

Co rozhodně nevynechat? Chichen Itzá

Tím nejznámějším místem, kde hlavně v turistické sezóně rozhodně nebudete sami, je obrovský archeologický komplex Chichen Itzá. K novodobým sedmi divům světa se řadí plným právem – staré město, založené asi v 5. století, se dodnes pyšní mohutnými pyramidami, prastarou observatoří a mnoha chrámy, které byly dlouho ukryty v neprostupné džungli. Více o něm v článku Navštivte bájné pyramidy v Mexiku. Vědce svou dokonalostí udivují dodnes.

Foto: ESO travel

Cancún je sice plný turistů, i tak vás oslní zdejší azurové moře.

Mnohem novější, ale podobně impozantní jsou pak obrovské golfové komplexy, kterými se pomalu zastavuje velká část mexického pobřeží. Jezdí sem golfisté z celého světa, neboť zdejší greeny navrhovali hráči světových jmen jako Greg Norman, Jack Nicklaus nebo Nick Price. „Odpalte si míček do oceánu a propadnete tomu taky,“ směje se golfista v bílém, zatímco slunce se začíná dotýkat mořské hladiny. Něco na tom bude.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Vyšly i články o Ohňové zemi, Jižní Koreji a luxusních vlacích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na výhodné zájezdy za exotikou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Kousek od jediného mayského přístavu Tulum leží městečko Akumal, ideální místo na klidnou dovolenou uprostřed mayských chrámů a tropické zeleně.

Etiopie - země, která nikdy nebylo kolonizována, země, která je kolébkou lidstva. Poznejte fascinující křesťanské památky během unikátní expedice.

Špičatý vrchol sopky Popocatépetl, indiánská puebla uprostřed hor a zářivé pláže s tropickými pralesy – okruh Mexikem vás dostane na místa, o kterých jste zatím jenom snili.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Když cestujete na dovolenou do zahraničí...
... tak vždy jen s cestovní kanceláří
35,5 %
... tak do blízkých destinací na vlastní pěst
23,7 %
... tak vždy na vlastní pěst
40,8 %
Celkem hlasovalo 321 čtenářů.

Půjčení auta v Mexiku

Přestože v Mexiku je poměrně dobrá a levná autobusová doprava, někdy je výhodnější půjčit si auto. Hodí se to hlavně tehdy, pokud cestujete ve čtyřech – několikatýdenní cesta vás pak vyjde zhruba stejně draho jako autobusy. Abyste si mohli v Mexiku půjčit auto, musí vám být 25 let, musíte mít mezinárodní řidičský průkaz a kreditní kartu. Pozor si musíte dát na několik věcí.

Na co si dát pozor

Jako je tomu vždy při půjčování auta, buďte pečliví jak při výběru půjčovny, tak auta. V neposlední řadě potom důkladně prozkoumejte veškeré již způsobené závady na autě a trvejte na tom, aby byly nějakým způsobem zohledněny ve smlouvě o půjčení. Mohlo by se vám totiž stát, že je budete při vracení auta muset zaplatit.

V Mexiku jsou dobré silnice a proto je možné se vyhnout placeným dálnicím, které jsou poměrně drahé. Při cestování po obyčejných silnicích si ale dejte pozor na retardéry, které se nečekaně objevují kdekoli, kde je byť jen malá budka na kuří nožce.

Dohlédněte na pořádné pojištění auta – auto musí být pojištěné. Je také dobré připlatit si za tzv. full cover – tedy nulovou spoluúčast v případě nehody.

Kdy do Mexika

Hlavní sezóna je v Mexiku přes zimu a na začátku jara. V té době je tady období sucha, takže krásnému počasí se nevyhnete. Horší je to v této době s cenami a počty turistů.

Období dešťů začíná na jaře, vrcholí v létě a končí na podzim. To ale ještě neznamená, že tu celé dny prší – často se stává, že sprchne párkrát v noci či dopoledne, ale výrazně to vaši dovolenou neovlivní a vy si navíc užijete nižší ceny a prázdné pláže i památky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám