Hlavní obsah

Do Keni k moři? Nedivte se, letoviska jsou luxusní, děti budou mít radost i ze safari

Představa prosluněných pláží a teplého vánku je nyní o něco lákavější i díky levnějším charterovým letům, které do vybraných destinací pořádají cestovní kanceláře. V hledáčku Čechů se často objevují klasická letoviska jako Karibik, Dominikána nebo Seychely. Málokdo si ale ideální dovolenou dokáže představit v Keni. Ta si při tom s typickými dovolenkovými ráji v ničem nezadá a pro zvědavé turisty navíc schovává ještě jedno eso v rukávu.

Foto: archiv autora

Hotelové resorty tady obvykle leží přímo na pláži, to ale neznamená, že nedisponují bazény.

Článek

Keňa je totiž ideálním místem, kde lze slunění na pláži propojit i s tou nejtypičtější ochutnávkou Afriky, návštěvou safari. Pozorovat divokou africkou zvěř v jejím přirozeném prostředí – bez mříží nebo plexiskla – je podle mnohých zážitkem na celý život.

Další přírodní krásy skrývá Keňa ještě navíc pod mořskou hladinou. U jejího pobřeží se táhne dlouhý korálový útes, který sem přitahuje potápěče (ať už profesionály nebo začátečníky). Lákadel má Keňa nespočet a na smysly turistů útočí na všech frontách. Krásy jedné z nejatraktivnějších zemí Afriky tak proto každoročně oceňuje stále více návštěvníků. Ne ale tolik, aby zaváněla zprofanovaností a na jejích plážích nebylo k hnutí.

Foto: ESO travel

Krásné pláže nejsou jen výsadou Tuniska nebo Egypta. Vydejte se jižněji!

Krásy Keni pěkně popořadě

Přestože safari je stále ještě tahákem číslo jedna, Keňa toho nabízí daleko víc. Kromě zmíněných přírodních krás i historické bohatství. Kdo by o něm třeba pochyboval, snad mu bude stačit značka UNESCO. Keňa má na jejím seznamu hned šest položek – přesně polovina z nich se nachází nedaleko oceánu a pro turisty, kteří tam tráví dovolenou, je jejich blízkost skvělou příležitostí, jak poznat Keňu ještě lépe.

Další informace o Keni najdete také v článku článku Už máte zimy dost? Letoviska v Keni jsou díky charterovým letům dostupnější 

Wasini – království delfínů
Nasednout na loď a nechat se zavézt k ostrovu Wasini, který leží na jih od Mombasy nedaleko od pobřeží. Už samotná plavba sem není nic nepříjemného a cíl výletu oslní každého romantika – Wasini je totiž znám jako skvělá základna pro pozorování delfínů, kteří si tady nerušeně užívají a nevadí jim při tom ani zvědaví turisté.

Kdo se vydá k severnímu pobřeží, může se kochat krásami starého města Lamu, kdo zamíří jižněji, má možnost nechat se unést jedinečností pevnosti v Mombase nebo posvátnými lesy Mijikenda Kaya.

Foto: ESO travel

Věřili byste, že tenhle luxusní resort leží v Keni?

Do kterého letoviska vyrazit?

Keňa nepatří ke zprofanovaným destinacím a sehnat informace o jednotlivých letoviscích může být občas pěkný oříšek. Pomoci by vám ale mohla alespoň stručná charakteristika těch nejznámějších.

Tím údajně turisticky nejpříjemnějším je městečko Bamburi na severním pobřeží. Velkým plusem tohoto místa je fakt, že od druhého největšího keňského města, Mombasy, ho dělí jen několik desítek minut jízdy autem. Milovníci golfu by neměli minout letovisko Kikambala. Na klid, relax a pohodu pak turisty láká letovisko Malindi.

Exotická Afrika v dalších článcích:

Čím jižněji pak jedete, tím luxusnější resorty si můžete vybrat. Centrem jižního keňského pobřeží je městečko Diani a jeho nejbližší okolí. Hotely jsou tady sice trochu dražší, než ty na severu, ale mnohdy se pyšní i pěti hvězdičkami. Místní pláže zase lákají na písek, který je v drtivé většině případů jemný, korálový a sněhově bílý. Na podmínky si tu nemohou stěžovat ani potápěči.

A když vás ležení na pláži omrzí, můžete vyrazit na safari do některého z národních parků. Přečtěte si o něm více: Na opravdové safari jedině do Keni

Jak si dovolenou zpestřit (ještě víc)

Služby turistům jsou tedy v Keni na vysoké úrovni a nabízí mnoho variant a možností. Vybrat si můžete mezi hotely umístěnými přímo na pláži, či v upravovaných zahradách, na výběr jsou i pokoje zařízené v arabském nebo svahilském stylu. Náročnější klienti se mohou ubytovat v luxusnějších komplexech, pro ty skromnější je k dispozici i jednodušší ubytování.

Foto: ESO travel

Vydejte se na safari. Nejkrásnější je po ránu.

Mnoho hotelů nabízí také vybavené zázemí pro vodní sporty nebo možnost smočit se v jiné než slané vodě – tedy v udržovaných bazénech. Některé resorty lákají hosty na blízkost pozůstatků opravdového pralesa nebo na podmořský národní park. V Keni si tedy vybere naprosto každý.

Co si v Keni nenechat ujít?
Hallerův park Jde o zvláštní rezervaci, která se podobá zoo i safari. Jako taková je největší v Mombase. Vedle krásných botanických zahrad tady žije nespočet druhů zvířat. Od plazů přes hmyz.
Mount Kenya Jak si v rovníkové Africe připomenout zimu? Stačí vyrazit na vrchol Mount Kenya. Ta je díky vysoké kvalitě cest častým turistickým cílem. Na jejím vrcholu na vás pak čeká sníh a led.
Jezero Turkana Leží na východě země a Keňa se o něj dělí s Etiopií. Okolí jezera je natolik jedinečné, že má své místo na seznamu UNESCO. Místní fauna i flóra z něj dělá venkovní laboratoř.

Čtěte dále, nedávno vyšlo:

Nedávno jsme psali o Star Trek resortu, výstupu na Kilimandžáro, nebo o Mayské riviéře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Keni

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Keni:

Moderní hotel v arabském stylu leží přímo u pláže, jen dvanáct kilometrů od centra Mombasy. Několik bazénů, restaurace, bary, možnost safari.

Nově zrekonstruovaný hotel leží přímo na pláži. Hostům jsou k dispozici dva bazény, bary, sluneční terasa. Jen pár minut je to ke golfovému hřišti.

Vydejte se na pravé keňské safari. Z off roadu máte přírodní krásy Afriky z první ruky. Luxusní zázemí, nejslavnější národní parky planety.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Jeli byste na "plážovou" dovolenou do Keni?
Ano.
70,6 %
Ne, dávám přednost jiným místům.
5,4 %
Ne, je to, pro mě moc drahé.
24 %
Celkem hlasovalo 927 čtenářů.

Praktické informace - Keňa

Vstup do země

Vízum pro vstup do Keni lze získat buď na keňském velvyslanectví v Haagu nebo na velvyslanectví Velké Británie v Praze. Jednorázové vstupní vízum lze za poplatek (50 USD nebo 40 euro) vyřídit i po příjezdu do země.

Let

Evropské letecké společnosti nejčastěji využívají mezinárodní letiště v hlavním městě Nairobi nebo v Mombase. Z Prahy se dá do Nairobi doletět s jedním mezipřistáním (například v Amsterdamu) za zhruba 20 tisíc korun. Podobná cena je i za letenku do Mombasy. V tomto případě ale zájemci musí většinou počítat se dvěma mezipřistáními.

Po příletu do Keni si posuňte čas o dvě hodiny dopředu.

Doprava

V Keni se jezdí vlevo a kvůli špatnému stavu silnic by měl za volant sednout jen zkušený řidič. Nejkvalitnější a nejspolehlivější autopůjčovny bývají na letištích.

Očkování

Keňské úřady sice po cestujících z Evropy nevyžadují mezinárodní očkovací průkaz, ale hrozbu žluté zimnice a malárie nelze brát na lehkou váhu. Před odjezdem vám nejlépe poradí na hygienicko-epidemiologické stanici. K ošetření pacienta vyžadují v Keni pojištění u renomované pojišťovny a to i v akutních případech.

Měna

Platnou měnou je keňský šilink, za jeden americký dolar jich dostanete přibližně sedmdesát. V Keni nefungují automaty, většina hotelů ale přijímá platební karty.

Jazyk

Úředním jazykem je svahilština a angličtina, v hotelech se někdy domluvíte i německy.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám