Hlavní obsah

Nejdelší krytá sjezdovka světa vyroste ve Švédsku

Na světě je asi 30 krytých sjezdovek. Tu nejdelší ze všech ale brzy budete moct pokořit blízko švédského Stockholmu. Asi 700 metrů dlouhá krytá dráha bude hlavním lákadlem areálů Skipark 360°, kde najdete také 3,5 km dlouhou běžkařskou dráhu, hokejovou a krasobruslařskou arénu nebo snowboardový park.

Článek

Když na Světový pohár ve sjezdovém lyžování nenapadne sníh, organizátoři si trhají vlasy a proklínají klimatické změny. Ve Švédsku už se ale může oteplit klidně o dvacet stupňů a žádnému lyžaři to nebude vadit – plánuje se tu totiž stavba velkého lyžařského centra, které bude stát kompletně pod střechou a bude navíc splňovat podmínky pro pořádání světového šampionátu.

V tom bude zcela ojedinělý, také v délce dráhy pak překoná všechny ostatní kryté sjezdovky. Těch je na celém světě už asi 30 a tou nejznámější je sněhová hala v Dubaji, arabském emirátu, kde se donedávna lyžovalo pouze po písečných dunách. Nejvíc krytých areálů ale najdete v Evropě – v Nizozemí, Anglii a Německu.

Extrémní lyžování v dalších článcích

Ten, který se od roku 2013 začne stavět 40 km od Stockholmu, se bude pyšnit nejdelší krytou sjezdovkou - dlouhou 700 m a s převýšením 160 m. I díky tomu půjde o jednu z nejvyšších budov Švédska. Celý komplex má být navíc pojat velmi ekologicky – na jeho provoz by měly sloužit pouze obnovitelné zdroje energie.

Moderní stavba, jejíž součástí budou i restaurace, obchody, hotel či lázně, přijde švédskou královskou pokladnu asi na 5,5 miliard korun. Architektonický návrh stavby pochází z dílny skandinávského designového studia CF Møller Architects.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za sněhem, na sever a do Dubaje

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Severní Evropy a Dubaje:

Plavba nejen norskými fjordy, ale i městy jako je německý Kiel, dánská Kodaň, norské Oslo, Stavanger, Bergen a Hellesylt.

Nejluxusnější hotel světa o výšce 321 metrů a z něj jen pár desítek minut do Ski Dubai, slavné kryté sjezdovky uprostřed pouště.

Pobaltí v sobě skrývá mix ruské nátury a staré historie severských národů. Poznejte kus Ruska i Skandinávii během úžasné plavby Baltským mořem!

Lyžovačka v Dubaji

Nejznámější krytou sjezdovkou vůbec je ta, která stojí uprostřed dubajské pouště. Je součástí největšího obchodního centra na světě jménem Mall of the Emirates a v 85 m vysokém tubusu se ukrývá pět sjezdovek různých obtížností. Kromě lyžování tu je místo i na stavění sněhuláků, snowboarding nebo sáňkování. Celodenní vstupenka stojí asi 1400 Kč, v ceně je i výpůjčka veškerého vybavení, čtyřsedačková lanovka a hlavně asi 22 tisíc m² umělého sněhu.

Unikátní světové stavby

Chcete se dozvědět víc o zajímavých stavbách - luxusních mrakodrapech, unikátních mostech nebo tajemných chrámech?

Související články

Výběr článků

Načítám