Hlavní obsah

Nejčistší město světa? V Singapuru dostanete pokutu i za jídlo v metru

Za odhození nedopalku nebo pojídání jídla v metru tady hrozí pokuta, která pořádně zacloumá s rozpočtem vyhrazeným na dovolenou. Všude je ale díky těmto omezením až neskutečně čisto. „Tady by se snad dalo jíst i z chodníku,“ napadne leckoho při pohledu na čistotu v ulicích. Ne nadarmo je Singapur město s nejvyšší kvalitou života na světě.

Článek

Ten, kdo si před cestou do Singapuru nenastuduje průvodce, může tvrdě narazit už po příletu na místní obrovské letiště Changi. Z něj vás totiž nepustí, pokud máte teplotu vyšší jak 38 stupňů. Prý jde o jedno z opatření, kterými Singapur bojoval a bojuje proti nebezpečí ptačí chřipky. O té se už příliš nemluví, ale podle Singapurců jeden nikdy neví…

Singapurské letiště Changi je jedním z nejvýznamnějších dopravních uzlů na naší planetě. Mezipřistání tu má naplánováno spousta transkontinentálních letů. Z Evropy do Asie, z Asie do Ameriky atd. Jen minimum turistů tu ale pobude déle než pár hodin a opustí prostory odbavovacích hal.

Singapur – město zákazů

Přitom Singapur minimálně za jednodenní prohlídku stojí. Jen si dejte pozor, abyste neporušili jeden z mnoha zákazů, které tady platí. A není to jen zákaz odhazování nedopalků. Místní policie přísně postihuje i odhození žvýkačky, přecházení ulice mimo přechod nebo skutečnost, že u sebe nosíte pepřový sprej. I to je tady totiž chápáno jako přestupek.

Na pořádek tady dohlížejí stovky bezpečnostních kamer a tisíce policistů. Ti jsou v případě prohřešku nekompromisní. Na druhou stranu ale velmi slušní. Navíc poradí, když je potřeba, a jen výjimečně se vám stane, že narazíte na nějakého, který neovládá angličtinu. Ta je v Singapuru mimochodem jedním z úředních jazyků.

Od džungle po mrakodrapy

Singapur je druhý největší přístav světa (po Šanghaji) a zároveň město s třetí největší hustotou obyvatel (po Macau a Monaku). Na kilometr čtvereční připadá asi 6814 obyvatel. Pokud jste měli tu čest a spatřili panoráma Singapuru tvořené stovkami mrakodrapů, pak vám musí být jasné, jak je možno se k takové hodnotě dopracovat.

Ač je to možná k nevíře, oficiálně Singapur vznikl až v roce 1819. Předtím na jeho místě bývala jen malá rybářská vesnička a neprostupná džungle. Až Stamford Raffles ji nechal prosekat. Traduje se, že vůbec první vzniklou ulicí byla dnešní High Street. Mimochodem, pomník zakladatele města dnes patří k největším turistickým atrakcím města.

V Singapuru se potkává celý svět

Z těch dalších jsou to jednotlivé „světové“ čtvrti tohoto kosmopolitního velkoměsta. Část místní Čínské čtvrti sice musela ustoupit moderní výstavbě, i ten zbytek ale stojí za to. Prý jde o jednu z nejautentičtějších čínských čtvrtí ve světě. Místní Centrum čínského dědictví denně obléhají stovky a stovky turistů, podobně jako chrám Thian Hock Keng, jednu z nejstarších staveb města.

Plná barev, koření, orientálních vůní a chutí je potom „Malá Indie“, další ze světových čtvrtí. Oblíbenou turistickou kratochvílí je tady malování henou, které na těle bude ještě pár týdnů po návratu připomínat singapurskou zastávku.

A kromě „Malé Indie“ můžete za poznáním dalších kultur vyrazit do „Arab Street“ s ohromnou Sultánovou mešitou, která je tou největší v Singapuru.

Singapur má dnes asi pět milionů obyvatel a leží na jednom velkém a dalších 54 menších ostrůvcích. Je mixem koloniální architektury (od roku 1867 byl britskou korunní kolonií) a té nejmodernější architektury zastoupené ohromnými mrakodrapy. Dnes je tenhle městský stát, jehož název v překladu znamená Město lvů, středobodem světového obchodu a místem, které udává směr světového byznysu.

Ruch velkoměst byl inspirací i při tvorbě dalších článků

Město parků, zahrad a nakupování

Singapur je ale i městem parků a zahrad. Do místní botanické zahrady s orchidejemi se utíká před hlukem, ostrov Sentosa, který s hlavním ostrovem spojuje lanovka, je potom cílem víkendových výletů místních obyvatel. Paradoxem je, že dříve byla Sentosa singapurským pohřebištěm – dnes je tu obrovský zábavní park a pláže s importovaným pískem.

Ti, co mají odvahu, tu mohou vyrazit do hmyzího pavilonu nebo 83 metrů dlouhého proskleného tunelu v akváriu a pozorovat dění pod vodou „zevnitř“. Na Sentose potom stojí i umělá sopka nebo motýlí farma a muzeum voskových figurín.

Fanoušci nakupování zase vědí, že Singapur je rájem shopaholiků. Třída Orchand Road je lemována obchody světových značek, vznikla už v 70. letech a na délku měří něco přes tři kilometry. Projít si alespoň zlomek obchodů je záležitost na několik hodin. A to jich jsou ještě stovky pod úrovní ulice, v podzemní části Orchand Road.

A mimochodem – Singapur je vůbec první město na světě, které v 70. letech zavedlo mýtné při vjezdu do centra. Na silnice tady navíc smí jen auta mladší deseti let. Žádný smog, žádné nečistoty, uklizené ulice. Není divu, že mnozí označují Singapur za město budoucnosti.

Čtěte dále

Nedávno jsme psali také o Guatemale, pyramidách v Súdánu, milionářských dovolených, slavných světových mostech nebo oblíbených místech pro svatbu a líbánky. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Singapuru a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do asijských velkoměst:

Etalon asijského rozkvětu, nejstarší a druhově nejbohatší tropický deštný prales, Kuala Lumpur a pohádkové stavby v sultanátu Brunej. Deset nocí, tři státy, odlet v půlce října.

Navštivte zemi vycházejícího slunce, světovou velmoc, která si bedlivě střeží své tradice, zemi, která je vzorem pro celý svět. Tokio, Kjótó, Jokohama a další města.

Poznání života a pamětihodností metropole Pekingu vhodně doplněné o návštěvu někdejší metropole a výchozího bodu Hedvábné stezky.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Které z těchto velkoměst byste nejraději navštívili?
New York
33,7 %
Rio de Janiero
11,7 %
Moskvu
7 %
Peking
4,6 %
Los Angeles
8,3 %
Kapské Město
6,2 %
Jiné
28,5 %
Celkem hlasovalo 983 čtenářů.

Než se vydáte do Singapuru

Při cestě do Singapuru nepotřebujete vízum – tedy pokud tam necestujete na déle než 30 dní. Jedinou formalitou je vyplnění imigrační karty při příletu na letiště.

Jedním ze 4 oficiálních jazyků Singapuru je angličtina, proto by neměl být problém domluvit se v turisticky exponovaných místech právě tímto světovým jazykem. Nicméně pokud vládnete mandarínskou čínštinou, malajštinou nebo tamilštinou máte také vyhráno. Možná se vám stane, že narazíte na tzv. Singlish, tedy na směs angličtiny, mandarínštiny a čínštiny.

Přemýšlíte o očkování? Není třeba. Singapur je totiž proslulý extrémní čistotou. Ulice města jsou mnohem čistší než evropská velkoměsta.

Pokud se vám něco stane, nebojte se svěřit do rukou místních lékařů. Jen se před cestou nezapomeňte řádně pojistit – ošetření je totiž velmi nákladné.

V obchodech se platí singapurským dolarem, který se dělí na sto centů. Za jeden americký dolar pak dostanete zhruba 1,60 singapurského dolaru. Záleží samozřejmě na aktuálním kurzu.

Merlion – symbol Singapuru

Je všude, na suvenýrech, na propagačních materiálech… Merlion je symbolem Singapuru. O co jde? Merlion je mytické zvíře s hlavou lva a tělem ryby. A zatímco tělo odkazuje na dávnou minulost, kdy místo Singapuru stála jen malá rybářská vesnice, hlava poukazuje fakt, že Singapur v překladu znamená Lví město. Ve městě je i několik soch Merlionů. Ta největší má téměř devět metrů a nachází se ve stejnojmenném parku.

Další zajímavé články z oblasti:

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám