Hlavní obsah

Na poznání všech krás Nového Zélandu je i jeden měsíc málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majestátní velehory, zelené pastviny, horké prameny, tropické pláže. Jestli je někde na světě místo s abnormálně obrovskou koncentrací krásy a nádhery na minimu prostoru, pak je to rozhodně Nový Zéland. Jak to ale udělat, abyste si kvůli téhle cestě nemuseli vybrat dovolenou na 30 let dopředu?

Článek

Láká vás nádherný Nový Zéland a nevíte, jak s tím naložit? Čtěte dál a dozvíte se, jak se na Zéland nejlépe dostat, co rozhodně vidět a jak se vypořádat s neuvěřitelným množstvím přírodních krás.

Jak, kdy a za kolik?

Na Nový Zéland se dostanete jak jinak než letadlem, zpáteční letenka z Prahy vás vyjde zhruba na 30 tisíc. Pokud tajně doufáte, že spolu se Zélandem stihnete vidět ještě kus Austrálie, jste na omylu, neplánujete-li ovšem roční dovolenou. Zéland je totiž ve výskytu krásných míst na vrcholu všech žebříčků.

Když můžete v práci vynechat jen jeden týden, byl by skoro hřích na Zéland jezdit – za týden stihnete jen minimum míst, a to jen z jednoho ostrova. Za dva týdny je možné stihnout to hlavní z jednoho ostrova anebo se vydat na top místa ostrovů obou. Máte-li ale čas a peníze (je tu totiž docela draho), ideální jsou tak 4 týdny. I tak ale budete muset spěchat. Studentům doporučuji navštívit Zéland během prázdnin, ani po třech měsících se tu nebudete nudit.

S cestovkou nebo bez?

Otázkou zůstává, jestli vyrazit na vlastní pěst anebo si koupit zájezd na míru. Zéland je země velmi bezpečná, takže cestovat se tu dá snadno i stopem. Při cestách po vlastní ose máte velkou výhodu v tom, že jste naplno strůjcem svého času, může to ale někdy být i nevýhoda – to, co baťůžkáři obejdou za dva měsíce, dá se se zkušeným průvodcem stihnout v kratší době prostě jen proto, že ví, kde co zařídit.

I na samotném Zélandu si můžete koupit autobusový zájezd, kdy se ve skupině s průvodcem objíždějí nejzajímavější místa, průvodci zajišťují i bydlení. Výhodou je, že když se vám někde líbí, můžete tam zůstat a odjet až s dalším autobusem. Vlaky po Zélandu skoro nejezdí, lokální autobusy sice ano, ale je to dost drahé a musí se rezervovat předem. Při individuálním cestování tak zůstává nejvýhodnější půjčit si auto, při delším pobytu si ho i koupit a před odjezdem prodat. Půjčoven je všude dost, ceny se pohybují od 40 do 80 NZD/den (záleží na délce pronájmu). Rozhodně si přikupte připojištění auta, protože novozélandské silnice bývají občas dost zrádné.

Severní nebo jižní? To je oč tu běží!

Dva ostrovy a každý je jiný. Situace jako z pohádky je přiléhavou metaforou – na Novém Zélandu si totiž opravdu budete jako v pohádce připadat. Každý z ostrovů je klenot a každý vás bude svádět těmi nejmazanějšími způsoby. Jižní ostrov je plný velehor, jezer, fjordů a ledovců, není tak hustě obydlený jako ostrov severní. Ten ale zase nabízí sopky, horké prameny a gejzíry, tropickou vegetaci nebo úchvatné pláže.

Při cestě po Jižním ostrově jsou velkým lákadlem hlavně štíty hor v nedotčené přírodě. Nejvyšší hora Zélandu Mt. Cook (3755 m) je součástí národního parku na malé náhorní plošině, kde najdete také krásné smaragdové jezero Tekapo a dalších jednadvacet „třítisícovek“. Úžasné jsou také ledovce Fox a Franz Josef, které se plazí podél lesů a jsou z vysokohorských ledovců světa nejblíže moři.

Palačinkové skály neboli Punakaiki jsou útesy na pobřeží, které vypadají jako hromady palačinek do kterých neustále tepou příbojové vlny. Dalším unikátem je Milford Sound, dlouhý fjord, na jehož konci ční vysoký vrchol, odrážející se na hladině. Nejlepší je k němu doplout lodí. Výlety po vodě jsou na Zélandu obecně velmi populární – v kánoích se můžete projíždět národním parkem Abel Tasman podél pláží se skalisky nebo třeba v oblasti Kaikoura, kde jsou lodě pronásledovány delfíny a velrybami.

Severní ostrov vás už zdálky uvítá pohledem na čnící sopky uprostřed, důkladně si pak geotermální turistiky užijete třeba v národním parku Tongarino nebo u jezera Taupo s horkými prameny. Okolí města Rotorua je pak plné lávových polí, jezer a gejzírů s horkou párou, bublajícího bahna a jezírek a nadpozemsky barevné země kolem. Horká koupel je tu téměř povinností. Nejlákavější jsou neskutečně krásné pláže v oblasti Coromandel, kde se v tropické vegetaci skrývají místa jako pláž Cathedral Beach, kolem které ční vysoké skály jako katedrála, nebo Hot water beach, kde se snoubí moře s horkými podzemními prameny.

Nový Zéland je přírodním skvostem a vysněným místem mnoha cestovatelů. Užít si ho můžete buď „punkově“, stopem a s romantickými nocemi pod stanem, anebo se rozmazlit a nechat se vozit od jednoho světového unikátu ke druhému. Všem je Zéland otevřený a každý si tu rozhodně najde ten správný poměr dobrodružství a luxusu.

Nenechte si ujít!
Queenstown Ne nadarmo je Queenstown vyhlášenou turistickou destinací. Město vklíněné mezi horami a okolními kaňony leží ještě ke všemu na břehu krásného jezera. V létě tu najdete skvělou pláž a v zimě lyžařská střediska – prostě idyla.
Česká vesnice PuhoiAsi hodinu jízdy od Aucklandu leží vesnička Puhoi. Puhoi je česká vesnička, kterou tu založili čeští katolíci z Rakouska-Uherska v 18. století. Kromě zélandského piva si zde můžete dopřát i lahvovou Plzeň.
Prales Kauri V národním parku Waipoua Kauri Forest najdete obrovské stromy damarovníky australské (Agathis australis). Nejstarší strom Tane Mahuta je starý 2100 let a jeho kmen má v průměru 4,5 m, vysoký je 51 m.

Čtěte dále:

Sousedem Nového Zélandu je již zmiňovaná Austrálie. Pokud ji chcete poznat blíž, podívejte se na některý z našich článků:

Nedávno jsme psali také o souostroví Antigua a Barbuda, Kanárských ostrovech, čínských velkoměstech nebo o Pobaltí. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou - Nový Zéland

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá zájezdy na Nový Zéland:

Velký poznávací zájezd za hlavními krásami Nového Zélandu. Divoké pobřeží, pláně pokryté zelenými koberci se stády ovcí. Hory a ledovce či azurová jezera. Okusíte z každého trochu.

Individuální zájezd na Nový Zéland, během něhož stihnete navštívit krásný Auckland, termální oblast Rotorua nebo Wai-o-tapu či město Wellington.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Které z míst na Novém Zélandu byste chtěli navštívit?
nejvyšší horu Mt. Cook
8,4 %
Punakaiki - tzv. "palačinkové skály"
6,9 %
smaragdové jezero Tekapo
40,5 %
NP Abel Tasman
22,5 %
NP Rotorua
10,4 %
jiné místo
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 346 čtenářů.

Nový Zéland - co je dobré vědět

Na Nový Zéland se při pobytu do tří měsíců dostanete bez víza, stačí vám platný cestovní pas, zpáteční letenka a 1000 NZD na každý měsíc pobytu. Novozélandský dolar (NZD) je asi 14 Kč, za zpáteční letenku zaplatíte asi 30 tisíc Kč, vnitrostátní lety vás vyjdou od 200 do 1000 NZD. Za rychlé občerstvení zaplatíte od 6 do 15 NZD, za pivo v restauraci 5 NZD.

Na Zéland se jezdí v zimě, tou dobou tam totiž mají léto. Mírné oceánské podnebí se na severu mění v subtropické, na jihu je trochu chladněji, obecně platí, že je tu víc vlhko než u nás. Na cestu nepotřebujete žádné speciální očkování, jediné, na co si dávejte pozor, jsou krádeže osobních věcí v hostelech, kempech a na parkovištích. Lidé jsou tu ale nesmírně vstřícní a rádi vám pomohou, budete-li v nesnázích. Ještě radši vás budou mít, když projevíte zájem o jejich národní sport – ragby. Nejznámější je zahajovací rituál zápasu zdejšího týmu All Blacks, který vychází z maorských posvátných rituálů.

Maorská kultura

Dávní obyvatelé podle starých legend připluli v kánoích na Nový Zéland před tisíci lety. Jmenovali se Maoři a svůj nový domov pojmenovali Aotearoa, což znamenalo něco jako Bílý mrak nebo Země mlhy. Dnes jsou už bohužel potomci Maorů součástí západní civilizace, takže už téměř nežijí tradičním způsobem života. Přesto lze na ostrovech najít zbytky původních maorských vesnic, nebo třeba ochutnat typické jídlo Hangi. Hangi je přírodní pec, vyhloubená v zemi, kde se na rozžhavených vulkanických kamenech v proutěných koších peče maso se zeleninou a vodou.

Co rozhodně nezapomenout

Na Nový Zéland je dobré přibalit jak letní, tak i zimní oblečení, protože rozdíly mezi denními a nočními teplotami se můžou hodně lišit, také se tu rychleji střídá počasí. Další důležitou věcí je kvalitní repelent z lékárny, který odežene zdejší neviditelné mušky sandfly. Je také potřeba mít dostatek peněz. Co naopak nepotřebujete, jsou mapy – je jich tu dostatek zadarmo.

Bydlení na Zélandu

Pro dobrodruhy jsou nejlepší volbou kempy či chaty DOC (department of conservation), které jsou přímo v národních parcích a na Zélandu jich je asi tisíc. Za poplatek 5-10 NZD tu je k dispozice suchý záchod, pitná voda a střecha nad hlavou nebo místo na stan.

Chaty vznikaly v sedmdesátých letech jako lovecké a často tu není žádný správce, takže peníze se vhazují do „boxů cti“. O trochu dražší variantou jsou ubytovny "backpackers" (cena za noc 10-20 NZD), dále pak klasické hotýlky „B“ (cena za noc a snídani 40-50 NZD). Samozřejmostí jsou i luxusní rezorty.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám