Hlavní obsah

Osm nej, které v Maroku nesmíte vynechat

Čtěte dál a poradíme vám, jak si dovolenou v této zemí užít na maximum. Maroko nabízí to nejlepší ze severu Afriky. Můžete tady poznávat dávné památky, zapotit se na celodenních horských tůrách, vyrazit do spalující Sahary a zaplavat si v moři. Přidejte k tomu výbornou marockou kuchyni a vůni máty a máte esenci toho nejtypičtějšího, co tato neprávem opomíjená severoafrická země nabízí.

Článek

Velká část turistů přiletí většinou do Casablanky, moderního velkoměsta, kde na ulicích ani nepoznáte, že jste v severní Africe a ještě navíc v muslimské zemi. Město působí velmi uvolněně, ale lépe pokračovat dál, protože v Maroku je řada zajímavějších míst. Casablanku můžete shlédnout, pokud vám závěrem cesty zbude trochu času a prohlídku spojíte s nákupy.

Vaše první cesta by určitě měla vést do Marrakéše. Přes den vám bude město připadat trochu fádní, ale jen do chvíle, kdy se začne stmívat a slunce začne zapadat nad staletými střechami. Najednou je hlavní náměstí plné stánků s jídlem, s vynikajícími delikatesy.

Kolem nich v kroužcích bubnuje spousta muzikantů a řádí pouliční umělci. Náměstí připomíná jeden velký cirkus a připadáte si jako v jiném století. Stovky veselících se místních Maročanů, kteří vás vyvedou z omylu, že by se jednalo o atrakci pro turisty. Peklo a ráj na zemi, proběhne vám v mysli.

Až na vrchol Tupkalu

Pokud máte rádi hory a potřebujete si v deníčku zaškrtnout další zdolaný vrchol, pak je nejlepší vyrazit z Marrakéše přímo na nejvyšší horu severní Afriky - Tupkal. Cesta není nikterak náročná, i když samozřejmě závisí na období výstupu. V posledním úseku pod vrcholem můžete přespat na horské chatě a ráno vyběhnout bez zavazadel poslední úsek k strmému vrcholu.V zimním období vám místní průvodci budou nutit pronajmout si mačky, ale nejsou nutné, stačí pořádné trekové boty a lyžařské hůlky.

Cesta po Maroku dále vede do města Varzazat, kde vás určitě budou lákat, abyste se podívali do místních filmových ateliérů. Pokud nechcete vidět jen plechovou halu, kde se natáčely desítky amerických trháků béčkové kategorie, pak není o co stát. Město je spíše mezi stanicí na cestě dál.

Spalující Sahara

Pokračujte raději do pouště, která je mnohem zajímavější. Věhlasná je na hranici ležící osada Merzouga, kde se u jezera tyčí obrovské a nekonečné písečné duny. Přivstaňte si a projděte se ještě za chladného ranního vzduchu po opuštěných několikasetmetrových kopcích toho nejjemnějšího písku. Nebo se projeďte na velbloudu více do vnitrozemí, do opuštěné pouště a počkejte si tady na západ slunce. Merzouga za tenhle zážitek určitě stojí.

Jste na nejvzdálenějším místě, a tak si na zpáteční místě nenechte ujít výlet do jedné z fascinujících soutěsek. Třeba do údolí Dada, které patří k nejpůvabnějším koutům Maroka vůbec. Pokud ho budete chtít vidět celé, pronajměte si taxíka s řidičem. Ochotně vám zastaví na všech zajímavých místech a lámanou angličtinou přidá nějaké místní perličky. Jen nevěřte úplně všemu, co vám řekne.

Labyrint dílen ve Fesu

Z této části Maroka si cestu můžete prodloužit do města Fes. Malí naháněči vás budou tahat v úzkých uličkách za rukáv a tvrdit, že jen oni ví, kde je ten opravdový a nejlepší výhled na barevné koželužny. Pravdou však je, že bez poplatku za focení zde projdete jen velmi těžko.

Kupte si raději pohled a věřte, že opravdovým zážitkem je zde spíše procházka starými staletými súki, malými rukodělnými dílnami, které tvoří v jádru historického města neuvěřitelný labyrint. Můžete zde nahlédnout opravdu jak se říká „pod pokličku“ skutečného místního života.

Milovníky architektury uchvátí stavby jménem kasbahy, které jsou původními příbytky místních vládců a movitých Maročanů. Jsou postaveny z hlíny, opevněny velkými zdmi s malými okny a vypadají spíše jako malé polorozpadlé hrady z písku. V poslední době si hodně cizinců, hlavně Francouzů, tyto domy renovuje. I tak jich však uvidíte opuštěných a zdevastovaných po celé Maroku stovky.

Při návratu do Casablanky si můžete ještě vyrazit za město, kde se nachází nádherné pláže, Díky celoročním vlnám se asi moc nezaplavete, spíše si prostě zaskáčete do pořádných vln. Pozorovat obrovské tříštící se masy mořské vody o útesy pobřeží je ale fascinující. Ostatně jako celá tato africká země.

Čtěte dále:

Láká vás oblast Středomoří a severní Afrika? Pak si přečtěte další zajímavé články o těchto oblastech. Mimo jiné třeba:

 V dalších článcích si můžete přečíst třeba o Guadeloupe, ostrovech Samoa a Mayotte, popřípadě o Kubě nebo Queenslandu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Maroku a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Maroka a okolí:

Památky z dob starověkého Říma, ze sultánských časů, po stopách obchodu s otroctvím, nespoutaní Berbeři, drahokamy oáz v poušti.

Během 15 dní okusíte nezaměnitelnou atmosféru v Údolí králů, uvidíte monumentální pyramidy a chrámy a svoji cestu uzavřete relaxujícím pobytem u moře.

V tomto výletu si vyzkoušíte život v buši, poznání divočiny prostřednictvím zkušeného rangera a stopování „Velké pětky“.

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou do severní Afriky?
Ano, do Egypta
4,1 %
Ano, do Tuniska
3,6 %
Ano, právě do Maroka
40,6 %
Ano, do některé z dalších zemí
4,8 %
Ne, pojedu jinam
46,9 %
Celkem hlasovalo 394 čtenářů.

Maroko - Praktické tipy na cestu

V Maroku je bezpečno. Pravidla oblékání zde nejsou tak přísná, jako v jiných arabských zemí a hlavně ve velkých městech jsou lidé velmi tolerantní a liberální.

Auto si můžete půjčit, cesty nejsou z nejhorších a jezdí se pohodlně. Dbejte však, abyste měli full insurance, tedy úplnou pojistku auta. Každý škrábaneček byste museli při vrácení tvrdě zaplatit. Pokud však chcete vidět zajímavá místa musíte použít terénní auto, které je hodně drahé a většinou vám jej vnutí i s řidičem.

Určitě musíte ochutnat tažín, jídlo připravované v keramických miskách připomínají hliněné ploské papiňáky. Je to místní specialita a Maročané si v nich připravují každodenní pokrmy.

Na Maroku je nejkrásnější jeho různorodost a ideální je zde strávit minimálně deset dní.

Lidé jsou velmi ochotní, ale samozřejmě každý se vám bude snažit něco prodat za tu „nejlepší cenu“. Ale smlouvání k těmto zemích vysloveně patří, a tak nezapomeňte smlouvat, vždy a všude.

Dobré je zemi navštívit také na jaře, kdy je značná část ještě pokryta zelení a teploty nejsou příliš vysoké.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám