Hlavní obsah

Kde najít luxusní pláže i divoké pralesy? Zkuste prázdninový stát Queensland

Queensland má vše, co mohou turisté na vysněné dovolené chtít. Kromě relaxu na liduprázdných písčitých plážích tu lze prozkoumat husté pralesy, potápět se do korálového království Velkého bariérového útesu nebo pro dávku adrenalinu sjet divokou řeku. Když den vystřídá noc, v pulzujících městech prázdninové země začínají večírky nebo romantické procházky po ztemnělých plážích.

Článek

Velký bariérový útes si s Austrálií spojí asi každý. Jeho význam potvrzuje i místo na seznamu UNESCO. Kromě něj tam ale ještě patří queenslandské tropické pralesy na severu země nebo jedinečný Fraser Island, který je největším písečným ostrovem na světě a jediným místem, kde vyrůstá prales z písku. Ten se tady dřív i těžil, ale po zapsání ostrova na seznam UNESCO se přestalo. Dnes se tady těží jen z velkého zájmu turistů, kteří tu v jednom z mnoha luxusních letovisek tráví dovolenou.

Nedaleko severního města Cairns leží národní park Millstream Falls. Chrání místní vodopády, které jsou nejširší na území Austrálie. Dá se k nim pohodlně dostat autem a výlet sem tak může být příjemnou a nenáročnou procházkou, kde potkáte i válečné veterány. Park totiž sloužil vojákům za druhé světové války a někteří z nich si sem jezdí nad dosud patrnými zákopy připomínat staré časy. Prozkoumávání tropického severu země je nejlépe začít ve zmíněném městě Cairns. Dál na sever leží Cape York, což je jedna z mála zbývajících nedotčených oblastí na zemi.

Hervey Bay
Na písečném ostrově Fraser Island je od července do listopadu k vidění jedinečná show – v teplých vodách zálivu tu dovádějí velryby. Návštěvníci za nimi mohou podniknout celodenní nebo půldenní výlet a poznat tyto fascinující obry zblízka.

Sportem ku zdraví i u protinožců

Někdo od dovolené očekává pohodlí a nerušený odpočinek, jiný zase program plný zážitků a dobrodružství. Queensland je ideální pro všechny a představy návštěvníků naplní, i pokud se rozhodnou pro kombinaci odpočinku se sportem. Ideálním místem je město Gold Coast, které všichni znají i jako surfařský ráj. Tomuto sportu tady totiž přejí podmínky celoročně. Kromě toho je to jen kousek do deštného pralesa i do betonové džungle, kde se při nákupech dají strávit příjemné chvilky. Gold Coast navíc leží jen 70 kilometrů od Brisbane.

Golfoví fanoušci zamíří pravděpodobně na souostroví Whitsundays v Korálovém moři, kde se mohou ubytovat v hotelových komplexech a vybrat si mezi apartmány nebo plážovými bungalovy. Místní osmnáctijamkové hřiště obklopuje výhled na mořskou modř i zeleň okolní přírody. Navrhl ho známý golfista Peter Thomson, který se proslavil hlavně pěticí výher v Open Championship. Kvalitní hra je tedy skoro stoprocentně zaručena.

Za ruchem velkoměsta i na pobřeží slunečního svitu

Nejrychleji rostoucím městem v Austrálii je queenslandská metropole Brisbane, ke které patří i mezinárodní letiště a při návštěvě Queendslandu zde pravděpodobně přistanete. Ceny letenky se pohybují kolem 30 tisíc korun.

Dovolenou si tady můžete zpříjemnit i večeří v luxusní restauraci nebo se nechat unést jeho večerní náladou, kterou doplňují i pouliční malíři nebo hudebníci. Energii města pak můžete srovnat s klidnou atmosférou nedalekého dovolenkového letoviska, jehož jméno je zárukou spokojené dovolené. Sunshine Coast je vstupní branou na Fraser Island nebo do hor Glass House Mountains. Ať se v Queenslandu vydáte kamkoli, nudit se nikde nebudete.

A kam dál?
Radovánky v aquaparkuWhiteWaterWorld je vyhlášený aquapark na předměstí Gold Coast. Jeho návštěvu si nejvíc užijí pravděpodobně děti, ale na tobogánech se na chvíli vrátí do dětství každý.
Nekonečná plážFour Mile Beach je krásná písčitá pláž mezi Velkým bariérovým útesem a tropickými lesy. V městečku Port Douglas ji často vyhledávají potápěči nebo kitesurfisti.
Birdsville Vesnice na západě Queenslandu je památka, kterou si nikdo nesmí nechat ujít. Proslavila ji její izolace, divoký venkovský ráz a birdsvillský závod, který tady začíná a vede vyprahlou pouští.

Další zajímavé články o Austrálii:

Nedávno jsme v sekci Exotika psali také o seychelském ostrově La Digue, thajské kuchyni, severozápadu USA nebo Kubě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na hotely v Queenslandu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Austrálie:

Ze Sunshine Coast můžete vyrazit za krásami tropického ostrova Fraser Island, svahy Glass House Mountains nebo zůstat na soukromé hotelové pláži a relaxovat.

Na písečném ostrově Fraser Island se sami přesvědčíte, proč mu australští domorodci říkali jednoduše: Ráj.

Sportovní zázemí hotelu zaručí, že se nebudete ani na minutu nudit a soukromá písečná pláž zase slibuje stoprocentní pohodlí.

Anketa

Která z australských ikon vás nejvíce láká k poznání?
Ayers Rock
10,6 %
Velký bariérový útes
66,9 %
Opera v Sydney
6 %
Blue Mouintains
4,9 %
Fraser Island
6,3 %
Jiná
5,3 %
Celkem hlasovalo 284 čtenářů.

Praktické informace

Queensland je stát severovýchodní Austrálie. Hlavním a největším městem je Brisbane, kde žije i téměř polovina obyvatel celé země.

Letecké spojení s Prahou vede přes Londýn nebo Singapur a Melbourne.

Pro cestu do Austrálie budete potřebovat vízum, které si můžete vyřídit přes cestovní kancelář, přes internet, prostřednictvím australského velvyslanectví nebo migračního agenta. Podrobné informace, jak si vízum vyřídit najdete na internetových stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Po příletu do Austrálie budete registrováni po vyplnění formuláře Incoming Passenger Card, kde se kromě osobních údajů uvádí i místo a délka pobytu. Sankce za porušeních celních nebo karanténních předpisů bývají přísné – pokuty mohou vystoupit až do výše několika tisíc australských dolarů.

Při žádosti o udělení víza musí turisté podepsat prohlášení, že mají dostatek finančních prostředků na pobyt v Austrálii a cestu zpět. Hotovost větší než 10 tisíc australských dolarů je nutno ohlásit vždy při celním odbavením, tedy při příjezdu i odjezdu.

Časový posun je v letních měsících od šesti do osmi hodin, podle místa pobytu.

Jako z jedné ze zemí Commonwealthu je zde patrný britský vliv, jezdí se tedy vlevo.

Související články

Výběr článků

Načítám