Hlavní obsah

Severozápad USA: Poznejte mohutné vulkány, sekvoje nebo dravé kosatky

Půvabná písčitá pobřeží, průzračně modrá jezera sevřená mezi vrcholky hor, hluboké deštné pralesy, modravé ledovce i sopečná země. Jedinečná rozmanitost a divoká krása - takový je věčně zelený severozápad USA.

Článek

V seriálu o USA jsme nedávno procestovali jihovýchodní a jihozápadní části Spojených států. Dnes máme v plánu vydat se ze západu více na sever a prozkoumat krásnou přírodu a památky ve státech Washington a Oregon. Pokud si podobnou cestu budete chtít projet ve vlastní režii, nepřehlédněte v článku naše tipy na zajímavá místa. Bude to chtít dobře naplánovat.

Pro podobné cestování lze využít také služby některé ze specializovaných cestovních kanceláří, které různé poznávací okruhy po USA nabízejí. Vedle kompletního servisu dokáží ale zařídit taky jen letenky, naplánovat itinerář cesty, rezervovat během cesty jednotlivé hotely nebo zařídit pronájem auta. Záleží na vás, co všechno si chcete nechat připravit. Od toho se pak bude podoba celkového dobrodružství v USA odvíjet.

Vyrážíme za poznáním...

Cestu lze zahájit třeba v největším městě Washingtonu - Seattlu. Za punc moderního města vděčí firmám Boeing, Microsoft či Amazon.com. Především je ale Seattle městem, ve kterém se zrodil pochmurný hudební styl grunge, Nirvana a kytarová legenda Jimi Hendrix. Za návštěvu stojí neoficiální symbol města - vyhlídková věž Space Needle a čtvrť Capitol Hill, která doslova tepe životem.

Království ledovců

Pokud ze Seattlu vyrazíte po dálnici I-5, po sto kilometrech jízdy dorazíte do Národního parku North Cascades. Ne nadarmo se tomuto parku přezdívá „Americké Alpy.“ Na území parku se nachází více než 300 aktivních ledovců a nespočet pěších tras, ze kterých si vybere téměř každý turista. Nic pak už nebrání tomu vydat se na výpravu hustým zeleným lesem, kolem krásných jezer a horských říček obklopených sněhem pokrytými vrcholky hor.

Návštěvnické centrum je situováno v osadě Newhalem, ze kterého vybíhají trasy ke třem přehradám – Ross, Diablo a George Dam. Podle nich jsou pojmenovaná stejnojmenná jezera. Za překrásnou azurově modrou barvu vděčí tato jezera rozpuštěným minerálům.

V zajetí vulkánů

Z poklidného zeleného království se lze vydat do oblasti, která doslova tepe vulkanickým životem a kde lze vidět následky jak tvořivé tak i ničivé síly přírody. Vulkán Svatá Helena ukázal svou sílu v roce 1980, kdy mohutná exploze utrhla třetinu hory a zabila 57 lidí. Po klikaté cestě NFD 45 RD se dá dojet až k vyhlídce Rainier Windy Ridge Viewpoint, kde kam oko dohlédne je jen černá zem a spálená stromy. Sopka je stále aktivní a občasný sloupek kouře připomene ničivou sílu dřímajícího obra.

Stopy indiánské války v rezervaci Lava Beds

Tato rezervace byla stvořena vulkanickou činností a neméně výbušná byla její historie. Došlo zde k jediné indiánské válce na území Kalifornie. Původní obyvatelé Modokové (Modocs) se zde v 19. století bránili násilnému vystěhování do indiánské rezervace. Půlhodinový výlet od Captain Jacks Stronghold u jezera Tulelake turisty zavede k místům, kde se původní obyvatelé v lávových valech více než půl roku bránili nepřátelským vojákům.

Při troše štěstí zde můžete nalézt také magické amulety původních obyvatel. U návštěvnického centra Indian Well lze obdivovat rozsáhlý jeskynní labyrint, který ukrývá krásně tvarované krápníky, zborcené tunely a rampouchy ledu.

Nejzelenějším deštným pralesem

V národním parku Olympic dostává sousloví nespoutaná příroda úplně jiný rozměr. Stromy zde doslova rostou před očima, kmeny jsou obaleny hustým mechem a z větví stromů visí jako neprostupná zelená záclona parazit Witch´s hair – čarodějnické vlasy.

Deštný prales Hoh Rain Forest patří k nejnavštěvovanějším místům tohoto národního parku stejně jako místa Ozette, Mora a Kalaloch. Tato tři místa jsou vzájemně propojena pěšinou, která vede podél oceánu, kolem pobřeží s naplavenými kládami mezi špičatými horami. I zde ovšem dává příroda tušit svou sílu - pokud si návštěvník nedá při delší túře pozor, může se ve skalách stát zajatcem přílivu.

Slunečná cesta do lůna bílých dun

Z nespoutané přírody se nebude lehce odjíždět, jednou to ale přijít musí. Cesta zpět do civilizace vede po silnici č. 101. Vede do nejstaršího města Oregonu – Astorie. Astoria se pyšní vznešenými viktoriánskými domky, půvabnými uličkami a malebnými zákoutími, které člověka přenesou do úspěšných obchodních časů 19. století. Nedaleko od města se na území státního parku Fort Stevens nachází vrak škuneru Peter Iredale.

Pokud budete dále pokračovat po silnici č. 101, čeká vás příjemná cesta kolem oregonského pobřeží lemovaná státními parky a klidnými zátokami. Cestu lze stylově zakončit třeba v oblasti vysokých bělavých písečných dun (Oregon Dunes National Recreation Area), do které se dá dostat po průjezdu kouzelným městem Florence.

Pokud je toho k poznávání ještě málo:
Setkání s lesními velikányV rezervaci Redwood lze najít  nejvyšší lesní obyvatele - sekvoje vždyzelené, které dorůstají výšky až 112 metrů. K šesti nejvyšším stromům na světě, které se nachází v háji Tall Trees Grove, se dostanete po oblíbené pěšince Redwood Creek Trail.
Sopečné okouzleníRezervace Lassen Volcanic je živoucí encyklopedií sopečného původu oblasti. Bublající bahenní jezírka, dýmající horká země a sírou páchnoucí jezírka návštěvníkům v oblasti Bumpass Hell připomenou dřímající ničivou sílu přírody.
Jezero barvy inkoustuStrmé stěny vyhaslého kráteru svírají ve svém středu temně modré jezero Crater Lake, po kterém je pojmenován jediný Národní park Oregonu. Uprostřed jezera se nacházejí 2 ostrůvky. Jsou pozůstatky sopek a po jeho tmavě modré hladině je možné se nechat svézt na lodi.

Další články o USA:

Mimo to si můžete v rubrice Exotika přečíst i o Thajsku, Kubě, Íránu nebo Seychelách.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vydejte se neprostupným deštným pralesem, po lávových polích, kolem bublajících jezírek až do moderního Seatllu. Rozmanitost téhle cesty je doslova ohromující.

Obdivujte nedotčenou přírodu, křišťálově modré ledovce a panoramata jako nakreslená rukou malíře. Vydejte se k aktivní sopce a poznejte dřímající sílu přírody.

Poznejte to nejlepší ze západního pobřeží USA a Kanady. Kosatky dravé, nepřeberné množství národních parků a nejpřátelštější městečko duchů Aljašky.

Autor: red & ESO travel

Anketa

Ze slavných míst a měst v USA mě nejvíce lákají
Slavné národní parky - Yellowstone
39,6 %
Velkoměsta východního pobřeží - New York, Washinghton..
8,2 %
Floridské pláže
3,4 %
Západní pobřeží - LA, San Francisco
12,1 %
Grand Canyon, Las Vegas
7,2 %
Drsná příroda na Aljašce
21,7 %
Havajské ostrovy
7,8 %
Celkem hlasovalo 414 čtenářů.

2 zážitky, které na severozápadě USA rozhodně stojí zato!

Experience Music Project

Kde jinde by mělo vzniknout muzem moderní hudby než v Seattlu. Velkolepá budova muzea vytvořená z barevných ocelových plátů je dílem slavného architekta Franka. O. Gehryho a přibližuje interaktivní formou historii moderní hudby.

Prvotní návrhy budovy vznikly tak, že slavný architekt nakoupil v nedalekém obchodě elektrické kytary, rozřezal je na kusy a poskládal je do tvaru budovy. Pokud by se z oceli použité na stavbu této budovy vyrobila kytarová struna, byla by 2,5 milionů kilometrů dlouhá a dala by se s ní 65 krát ovinout země.

(325 5th Ave N,Seattle denně: 10:00 – 19:00, zima: 10 – 17:00 vstupné: 15$)

Lvouní jeskyně (Sea Lion Caves)

V Oregonu se nachází největší mořská jeskyně na světě, která se navíc pyšní zajímavými obyvateli – lvouny hřivnatými. Za početnou kolonií těchto legračně chraptících zvířat se můžeme svézt výtahem do 70 metrů hluboké rozeklané jeskyně.

Líně se povalující hnědá těla zde kontrastují se špičatými černými vrcholky kamenů. Pokud budete mít opravdu štěstí, můžete nedaleko jeskyně zahlédnout jednoho z největších mořských predátorů – kosatku dravou.

(91560 Hwy. 101 N., Florence, denně: 9:00 – 16:00, vstupné: 12$)

Související témata:

Související články

Black Hills, to je také moderní Divoký západ

V prvním díle seriálu o Black Hills jsme zmínili historii a postavení Indiánů, nyní navážeme povídání informacemi o monumentálním sousoší Mount Rushmore,...

Výběr článků

Načítám