Hlavní obsah

Kam do Thajska bez turistů? Zkuste ostrovy Ko Kood, Ko Tao a Ko Ratcha

Hříšná Pattaya, živý Phuket nebo Bangkok – právě do těchto destinací míří drtivá většina turistů, kteří si na dovolenou vyjedou do Thajska. Nic proti těmto místům, ale pokud chcete zažít v Thajsku dovolenou v klidu a bez tisíců turistů, musíte jinam. Ko Kood, Ko Tao nebo Ko Racha jsou ostrůvky, na které se utíká před výdobytky civilizace.

Článek

Zatímco třeba pobřeží Phuketu je jedna velká kolonáda, kde hotely střídají bary a kde se po setmění potkává téměř celý svět (pro milovníky velkých párty bude určitě zajímavý náš minulý článek o Full Moon Party), na ostrůvku Ko Kood nebo Ko Racha byste naopak podobný večerní rej čekali marně.

Ač je Ko Kood čtvrtý největší ostrov Thajska, turistů tady potkáte minimum. Místní čisté a bílé pláže totiž hledáčky cestovních kanceláří ještě většinou neobjevily. Vyrostlo tady sice několik resortů, ale nízké bungalovy se v tropické zeleni jen několik desítek metrů od pláže téměř ztrácí.

Méně je někdy více

Nenajdete tady žádný ohromný a nevkusný hotelový komplex. Jen jednoduché, ale o to účelnější domky z přírodních materiálů vybavené vším potřebným. „Turisté v nich stejně netráví moc času, chodí do nich jen na noc,“ říká personál v jednom z resortů. „Většinu dne proleží na pláži nebo chodí na výlety.“

Nejvýchodnější ostrov Thajska ležící téměř na hranici s Kambodžou totiž kromě bílých pláží, kde turisty neotravují ani neodbytní prodejci suvenýrů, nabízí i divoké vnitrozemí. Tropická příroda je tady na dosah ruky a kdo vynechá cestu k vodopádu Nam Tok Khlong Chao, jako by na ostrově Ko Kood ani nebyl.

Klid na „želvím ostrově“

Za další oázou klidu se musíte vydat do jižního Thajska. Ostrůvek Ko Tao o rozloze pouhých jednadvaceti kilometrů čtverečních leží asi 60 kilometrů jižně od známějšího Ko Samui. Na něm přistanete letadlem a po další hodince a půl na lodi jste na místě.

Proč bez all-inclusive?
Pokud se chystáte do Thajska, zapomeňte na all-inclusive programy. Proč? Thajská vláda totiž razí politiku, která má za úkol podpořit místní drobné obchodníky. V hotelu vám proto naservírují pouze snídani a o oběd a večeři se musíte postarat sami. Nejčastěji tak, že vyrazíte do nějaké příjemné restaurace a necháte vydělat jejímu majiteli.

Ko Tao v překladu znamená Želví ostrov. Nejen, že tvarem želvu skutečně připomíná, ale tihle plazi sem jednou ročně připlouvají, aby do jemného plážového písku nakladli svá vajíčka. Turistů je tady sice víc než na Ko Kood, ale díky členitému pobřeží, které vytváří nespočet malých izolovaných zátok, není problém najít si to svoje místo, kam nikdo jiný nepřijde.

Nejdelší pláží ostrova je Sairee. Aby také ne, když ho lemuje kolem dokola. Na ní jsou rozesety restaurace, bary, obchůdky a půjčovny potápěčského vybavení. Po setmění se potom mění v hlavní zábavní tepnu ostrůvku Ko Tao.

Stejně jako ve zbytku Thajska byste ani tady neměli ohrnout nos nad šnorchlováním. Lepší podmínky na Zemi asi jen těžko najdete. Konkrétně v oblasti Ko Tao je viditelnost okolo pětadvaceti metrů a není výjimkou, že se k potápěčům přiblíží tu rejnok, tu žralok nebo delfín.

Eden v Andamanském moři

Jen zhruba dvacet kilometrů od Phuketu leží ve vlnách Andamanského moře jeho pravý opak. Zatímco v nejluxusnějším thajském středisku Phuket klidně i několik nocí nezamhouříte oka a bavíte se až do rána, na Ko Racha si užijete klidu dosyta.

Ko Racha je ve skutečnosti souostroví – i když hodně malé. Tvoří ho jen dva ostrůvky. Menší Ko Racha Noi je jen kus útesu trčícího z moře. Ubytování je proto možné jen na větším Ko Racha Yai - pár desítek bungalovů, několik restaurací, potápěčská základna a pak už jen pláže. Za nočním životem ale můžete vyrazit lodí do nedalekého Phuketu.

Pobyt na Ko Racha si pochvalují hlavně rodiny s menšími dětmi. Vstup do vody je tady hodně pozvolný. Jediná věc, která místní děsí, je to, že turistů, kteří si Ko Racha oblíbí, může přibývat a z ráje nepoznamenaného turistickým ruchem se stane přelidněná a atmosféru postrádající továrna na peníze. A upřímně – oblíbit si Ko Racha není vůbec těžké.

Čtěte dále o Thajsku:

Kromě Thajska jsme nedávno psali také o luxusních maledivských resortech, Keni, Dubaji nebo netradičním zážitkům z dovolené. Více najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Luxusní resort v jižní části ostrova Ko Tao. Bungalovy jsou umístěné ve stráni  kousek od pláže a s výhledem na moře. Dovolená v ráji!

Útulný hotelový resort leží v tropické zahradě na ostrově Ko Racha Yai. Za třicet minut jste lodí v živém Phuketu. Přímo k hotelu patří soukromá pláž.

Areál je tvořen stylovými bungalovy a leží v háji kokosových palem u nejlepší pláže ostrova.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Ve které z thajských destinací byste klidně strávili dva týdny dovolené?
Na ostrůvcích Ko Tao nebo Ko Racha
57,1 %
Ve slavném Phuketu
2 %
Na souostroví Phi Phi
8,7 %
Na poloostrově Krabi
3,6 %
Thajsko mě neláká
5 %
Bylo by mi to jedno, kdekoli v Thajsku
23,6 %
Celkem hlasovalo 700 čtenářů.

Léty prověřená klasika

Většina turistů, kteří vyrazí do Thajska, dává přednost osvědčeným destinacím, z nichž je každá úplně jiná. Kam vyrazit, když si chcete užít luxus, a do jaké lokality zamířit, pokud vás láká potápění a vodní sporty?

Phuket

Letovisko Phuket je jedno z nejznámějších v Thajsku. Vyráží sem lidé, kteří neradi dělají kompromisy. Phuket je totiž nejluxusnější thajskou destinací. Za své peníze tady dostávají to nejlepší. Phuket je dobrým výchozím bodem pro výlety a na své si tady přijdou i potápěči. Patří k nejživějším letoviskům.

Pattaya

Hříšná a exotická Pattaya je občas označovaná za Las Vegas Asie. Noční večírky končí až s ránem a bary kolikrát fungují nonstop. Ti, kdo jsou rádi pořád v jednom kole, si tady přijdou na své, stejně tak i nadšenci do vodních sportů. Míří sem každý třetí turista, který navštíví Thajsko – hotový Babylon jazyků a národností.

Krabi

Někteří Krabi mylně označují za ostrov. Ve skutečnosti jde o poloostrov, který nabízí příjemný kompromis mezi pro někoho až příliš živými Phuketem a Pattayou a absolutním klidem na ostrůvcích při thajském pobřeží.

Phi Phi

Viděli jste film „Pláž“? Jestli ano, pak jste měli možnost obdivovat krásy tohoto souostroví. Právě díky filmu Pláž se Phi Phi stalo hned vzápětí cílem tisíců turistů. Prý kvůli tomu ztratilo svoje kouzlo a klidu už si tu taky moc neužijete. Můžete ale zkusit některý z dalších ostrovů. Víc si o nich můžete přečíst v některém z článků, jejichž výčet je pod hlavním textem.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám