Hlavní obsah

Pět tipů, jak si zpestřit pobyt v Thajsku

Thajská Ayutthaya měla v 17. století zhruba milion obyvatel a co do velikosti si nezadala s Londýnem. Říká se, že byla největším městem tehdejší doby. Spousta lidí se diví, že i toto místo, kde na vás dýchne duch dávné historie, leží v Thajsku – v zemi, kterou si spousta lidí mylně spojuje jen s moderními letovisky na pobřeží.

Článek

Pattaya, Phuket, Ko Lanta – thajská letoviska, která zná každý, kdo se trochu orientuje na mapě. Thajsko je dlouhodobě jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa, ale většina turistů zůstává „v bezpečí“ osvědčených destinací a za poznáním dalších thajských krás a zajímavostí moc nevyráží. Což je škoda, protože Thajsko toho nabízí tolik, že byste si na jeho poznání museli vyhradit minimálně měsíc. Co patří mezi ty další méně známé thajské klenoty? Přečtěte si o nich v následujícím přehledu.

Ayutthaya - velkoměsto středověku

„Mezi nedoceněné památky ze strany turistů patří rozhodně středověké město Ayutthaya,“ shodují se místní. A to bylo čtyři století hlavním městem celé Siamské říše a zároveň možná i největším městem tehdejšího světa! Sláva města Ayutthaya začala v roce 1350, kdy sem ze strachu před neštovicemi přesídlilo hlavní město. Během následujících staletí sem Thajci přesunuli i tuny zlata, kterým následně vyzdobili kupole chrámů a odlili z nich několik soch Buddhy.

Město ale muselo čelit mnoha útokům ze strany Barmy a ten v pořadí třiadvacátý v roce 1767 se mu stal osudným. „Obléhání města trvalo celkem 14 měsíců a místní obyvatelé nakonec Barmáncům podlehli,“ vysvětluje průvodce. „Co nezničili přímo při útoku, zapálili, nebo rozsekali. Za své vzali i zlaté sochy Buddhů, které nechali roztavit.“ Tehdejší řádění „přežila“ jen jedna zlatá socha, kterou místní obyvatelé dokázali včas zamaskovat.

A paradoxně ji před Barmánci zamaskovali nanesením několika vrstev sádry tak důkladně, že k jejímu opětovnému „vyloupnutí“ na denní světlo došlo až roku 1955. A to ještě omylem. Při běžné manipulaci socha dělníkům spadla a praskla. Ti další manipulaci s poškozeným 6 tunovým kolosem vzdali a 3 metry vysokou sochu nechali přes noc ležet na dešti, který vrstvy sádry smyl. Dnes je socha vystavená v chrámu Zlatého Buddhy v Bangkoku.

Zlatý trojúhelník plný černého zlata

Stále oblíbenější jsou v poslední době i pobyty a výlety do oblasti tzv. Zlatého trojúhelníku. Na hranici mezi Laosem, Barmou a Thajskem leží světové centrum pěstování opia. Dodnes zde žijí domorodé kmeny a výdobytky civilizace se sem dostávají jen velmi pomalu. „I přesto, nebo možná právě proto, je cesta do těchto míst zážitek,“ tvrdí cestovatelé.

Thajská vláda sice na jedné straně bojuje proti pěstování opia, na straně druhé ale má všechno, co se týká cestovního ruchu, perfektně zvládnuté. Ve vesnici Sop Ruak tak zřídila muzeum opia, kde se turistům dostane veškerých informací z historie výroby této drogy. Pokud máte odvahu, můžete si dokonce kuličku surového opia tzv. galé koupit na zdejším trhu.

Žirafí ženy

Branou do „Zlatého trojúhelníku“ je město Chiang Mai. Pokud se z něj ale vydáte na sever, budete mít možnost na vlastní oči spatřit „žirafí ženy“ z horského kmene Padaung. Jejich fotografie se objevily už v mnoha časopisech i odborných publikacích – krky jim totiž zdobí mohutné mosazné kruhy. První si dívky nasazují už v pěti letech a postupně přidávají další a další. Hmotnost ozdoby se tak může dostat až k dvaceti kilogramům a krk opticky prodlouží na 30 centimetrů.

Tyto ženy žijí ve třech horských vesničkách u hranic s Barmou a jejich neobvyklý vzhled láká denně desítky turistů. Vesnice jsou živými skanzeny a hlavně zájem turistů udržuje tuto poněkud zvláštní tradici stále naživu. V průvodci se můžete dočíst ještě o tom, že podle legendy mají ženy kroužky na krku kvůli ochraně před prokousnutím hrdla tygrem.

Jiná legenda zase tvrdí, že kroužky byly původně zlaté a ženy tak nosily na krku celé rodinné jmění. „Pokud by ho chtěl někdo ukrást, musel by ženě useknout hlavu,“ dodává ponuře průvodce.

Ani to ale není kompletní výčet toho, co můžete v Thajsku navštívit. Černým písmem se do kroniky lidstva zapsala železnice smrti a na ní „literární“ most přes řeku Kwai. Každý den blikají do noci i neony v bangkocké čtvrti Patpong, kam vyrážejí za vzrušujícím dobrodružstvím jak místní, tak turisté.

A v celém Thajsku je prý dohromady 40 tisíc chrámů. Pokud bychom chtěli vylíčit jen desetinu thajských zajímavostí, popsali bychom stohy papíru. Proto bude nejjednodušší, když se při cestě do Thajska vydáte i za pomyslné brány známých resortů a zažijete unikátní atmosféru „země úsměvů“ na vlastní kůži.

Nenechte si ujít:
Národní parkyNárodní parky v Thajsku zabírají celkem 13% celkové plochy státu a jejich počet se blíží ke stovce. K těm nejznámějším patří NP Erawan s poutní jeskyní Tham Pratat pojmenovaný podle bájného tříhlavého slona a NP Khao Yai, kde můžete spatřit slony, tygry i makaky.
Železnice smrtiŽeleznice smrti, která vznikla za druhé světové války, je označovaná za jednu z nejkrvavějších staveb lidské historie. Dělníci ji v otrockých podmínkách stavěli holýma rukama a dnes se na některých jejích úsecích pořádají exkurze, které mají připomenout i temné stránky thajské historie.
Chrám Smaragdového BuddhyPři návštěvě Bangkoku nevynechejte Wat Phra Kaew, neboli chrám Smaragdového Buddhy. I když je jeho název zavádějící – soška totiž není ze smaragdu, ale z jaderitu. Přesto prý ochraňuje Bangkok a je nejposvátnější relikvií Thajska.

Čtěte dále:

Jestli patříte k milovníkům Thajska a jeho kultury, přečtěte si i některý z dalších článků o této zemi:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Osvědčený okruh pro zájemce o thajskou kulturu, přírodu i současnost. Po seznámení se s ruchem Bangkoku vás čekají dvě historická centra dávných thajských říší – Ayutthaya a Sukhothai.

Oblíbený okruh, určený nejen milovníkům přírody. Trasa vás zavede do nejmalebnějších koutů Thajska: povodí známé řeky Kwai, úchvatné krajinné scenérie rozeklaných vápencových hor a bujné tropické zeleně.

Ideální okruh pro zájemce o pobyt na thajských plážích, kteří nechtějí být omezeni jedním letoviskem. Poznáte všechna hlavní letoviska Andamanského pobřeží i ostrov Ko Samui.

Anketa

Kterou oblast Thajska byste rádi poznali?
"Klasiku" v podobě nejznámějších letovisek Pattaya a Phuket
15 %
Hraniční oblast tzv. Zlatého trojúhelníku
19 %
Národní parky, včetně těch mořských
53,1 %
Hlavní město Bangkok a pamětihodnosti v něm
12,9 %
Celkem hlasovalo 294 čtenářů.

„Slušně, prosím!“

Thajci jsou známí jako věčně usměvavý národ proslulý svou tolerancí a pohostinností. I ta má ale své meze a pokud se sem vydáte, měli byste respektovat zdejší „zvláštnosti“. Místní mají v hluboké úctě celou královskou rodinu. Za její urážku hrozí dokonce soudní postih!

Thajský král je zobrazený i na papírových bankovkách a ty by se proto neměly mačkat, nebo trhat. Nemělo by vás překvapit ani to, že se státní hymna hraje při každé možné příležitosti – před filmem v kině, před divadelním představením…

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám