Hlavní obsah

Polynéský ostrov Huahine je rájem pro cestovatele a surfaře

Ostrov Huahine patří spolu s dalšími 117 ostrovy a ostrůvky pod správu Francouzské Polynésie. Na rozdíl od svých slavnějších a známějších sousedů Bora Bora nebo Tahiti se ubránil přebujelé expanzi cestovního ruchu. Na celém ostrově jsou tak jen dva hotely a několik málo penzionů. „Huahine je ideální místo, pokud chcete utéct před celým světem,“ lákají k jeho návštěvě hoteliéři.

Článek

Huahine se odedávna přezdívalo „ostrov rebelů“. Místní obyvatelé se vždy odmítavě stavěli k jakýmkoliv změnám a tento postoj se projevuje i dnes v jejich náhledu na turisty a turismus obecně. Fungují tady jen dva hotely a pár penzionů (nový hotel se zde bude otevírat v květnu 2011), rozvoj dalších místní moc nechtějí. Huahine si tak drží autentický polynéský ráz a zároveň je pro cestovatele velkou výzvou.

Cíl surfařů a baťůžkářů

Zatímco známější a o polovinu menší Bora Bora, o které jsme psali v prvním ze série článků o Francouzské Polynésii, je bungalovy a turisty občas až přeplněná, Huahine tímhle problémem rozhodně netrpí. I přesto, že jsou tu ceny ubytování paradoxně mnohem nižší než na ostatních ostrovech Francouzské Polynésie. „Často sem míří baťůžkáři, potápěči, surfaři a nezávislí cestovatelé,“ poodhaluje složení návštěvníků majitel penzionu.

Huahine ve skutečnosti tvoří dva samostatné ostrůvky oddělené úzkým kanálem. Ten větší – Huahine Nui – je rozvinutější, živější, ale zároveň i hlučnější. Naopak menší Huahine Iti je téměř neobydlený, ale zároveň naplno ukazuje, jak krásná příroda ve Francouzské Polynésii vlastně je.

On je žena?!
Připadá vám ta servírka v baru nějakým způsobem zvláštní? Dost možná to není váš subjektivní dojem, ale naprosto objektivní skutečnost. Francouzská Polynésie se totiž vyznačuje jednou zvláštní tradicí. Existují tady totiž tzv. mahu – muži, kteří se vydávají za dívky. Nejde o žádný osobní vrtoch, ale o kulturní a společenskou záležitost, kdy rodina – pokud má více synů – z jednoho z nich udělá mahu.Tato zvláštnost se tady praktikovala už před příchodem Evropanů a nikdo pořádně neví, jaký má původ. S mahu se ale můžete běžně setkat v barech, prodávají v buticích a část z nich provozuje i nejstarší řemeslo. O následných reakcích zákazníků, když zjistí, že mají čest s mužem, už ale literatura nehovoří…

Hlavním centrem ostrova je městečko Fare. „Vzniklo až na začátku 19. století a pokud potřebujete lékaře nebo vybrat peníze v bance musíte právě sem,“ říkají místní. Dalším známějším místem je potom mělké a slané jezero Fauna Nui s průzračnou a teplou vodou.

Ostrov provoněný vanilkou

Celý ostrov je provoněný vanilkou, která se tady ve velkém pěstuje. Jsou tu i políčka s melouny, sady, kde místní pěstují grepfruity, a zapomenout by se nikdy nemělo ani na proslulé polynéské ananasy. Turisté mají samozřejmě často velkou chuť si zralé plody nenápadně utrhnout, ale místní si svou úrodu pečlivě hlídají. „Pokud tedy nechcete, aby vás někdo hnal s holí v ruce, radši si ovoce kupte na tržišti,“ přidává praktickou radu delegát.

Velká část turistů vyráží do Francouzské Polynésie za potápěním a Huahine je podle odborníků ideální místo pro začátečníky. Nejsou tu žádné silné proudy a pod vodou nečíhají žádná velká nebezpečí. Nejlepším potápěčským centrem na Huahine je Manaha Dive. Leží na pláži, kterou lemují palmy a kde není problém při západu slunce uspořádat pravou polynéskou hostinu.

Zpod hladiny do baru

V Manaha Dive vám potápěčské vybavení bez problémů půjčí. Zkušenější potápěči si ale alespoň část svého „nádobíčka“ většinou vozí. „Vyjde to totiž levněji, za půjčovné si občas centra účtují hodně vysoké částky,“ říkají k tomu. Aerolinky Air Tahiti někdy zvýhodňují držitele potápěčské licence, takzvané C-karty. Její držitelé si můžou přibalit do letadla o patnáct kilogramů těžší zavazadla. Je ale potřeba si aktuální stav této nabídky zjistit vždy před odletem přímo u této letecké společnosti.

Při návštěvě Huahine by turisté neměli vynechat prohlídku předevropských chrámů marae a návštěvu některé z restaurací, které nabízejí místní speciality. Typickou místní specialitou je třeba Poisson cru – tuňák v limetkové šťávě a s kokosovým mlékem. Sladkou tečkou na závěr bývá Po´e, v písku pod žhavým popelem pečený pokrm z ovoce.

Ospalá atmosféra ostrova Huahine není pro každého. Pokud vás láká bohatý noční život, dlouhé sezení v barech a tanec až do východu slunce, Huahine asi nebude tou nejlepší volbou. Naopak na několikadenní únik z reality je Huahine s plážemi, průzračnou vodou a kokosovými palmami jako z prospektu, ideální.

Huahine je druhým ostrovem, který jsme vám prostřednictvím seriálu o ostrovech Francouzské Polynésie představili. Po minulém Bora Bora a Huahine se v dalších dílech podíváme ještě na slavné Tahiti, Moorea, Manihi a Rangiroa. Sledujte rubriku Exotika.

Čtěte dále:

V rubrice Exotika jsme v nedávné době psali také o východní Kubě, thajských ostovech, nejzajímavějších hotelech světa, Havaji nebo Jamajce.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Francouzské Polynésie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Francouzské Polynésie:

Unikátní resort zasazený do tropického háje. Samotné bungalovy jsou ale nad vodou a všechny orientované na západ. Každý den si můžete na jejich terase vychutnat západ slunce nad Pacifikem.

Resort leží na jihu ostrova Huahine, disponuje nejen bazénem, ale i jedním z nejlepších potápěčských center široko daleko. Pětihvězdičkové bungalovy jsou situované v zelené tropické vegetaci.

Poznejte krásy jednotlivých ostrůvků Francouzské Polynésie. Začíná se na prosluněném Tahiti, pokračuje přes ostrovy Moorea, Bora Bora, Huahine a další.

Anketa

Při cestování dáváte přednost...
osvědčeným destinacím, kam vyráží většina turistů
18,9 %
nepříliš poznaným místům, kde téměř žádný turista není
67,5 %
ničemu, protože příliš necestuji
13,6 %
Celkem hlasovalo 286 čtenářů.

Nejkrásnější potápění planety

Francouzská Polynésie je pro potápěče rájem. Za oblíbeností celé lokality stojí několik faktorů. Prvním je viditelnost – pod vodou je vidět až na vzdálenost 40 metrů. Voda tu má v průměru teplotu 26 až 29 stupňů, není proto zapotřebí nijak silný neopren. Dalšími výhodami jsou bezesporu unikátní topografie dna, nulové znečištění a neuvěřitelná pestrost fauny i flory.

Pro začátečníky je ideální Huahine – v průlivu Avapeihi mohou pozorovat barakudy i útesové žraloky. Na ostrově Moorea je zase nejkrásnější potápění v zátokách Opunohu a Cookově zátoce. Právě tady je možné si užít i trochu adrenalinu při krmení žraloků. Na Markézach si turisté zase mohou zašnorchlovat s delfíny a Rurutu nabízí potápění s keporkaky. Pod vedením zkušených instruktorů je možné se dostat k těmto obrům nadosah. Keporkaci připlouvají v období od července do října.

Důležité je si dát pozor na potápění těsně před odletem. Zatímco po příletu můžete vyrazit pod hladinu téměř okamžitě, před odletem byste si měli dát minimálně 12 až 24 hodin pauzu. Pokud je tahle doba kratší, hrozí dekomprese a poranění vnitřních orgánů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám