Hlavní obsah

Nejzajímavější hotely světa: Ubytujte se v korunách stromů nebo třeba pod mořem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak by bylo krásné strávit několik dní pod mořskou hladinou? Anebo jste snili o městečku v korunách stromů jako z Robina Hooda? Může vás napadnout prakticky cokoliv a v současnosti si vaše přání navíc můžete i splnit. Po celém světě se totiž chytří hoteliéři snaží vyhovět i těm nejbizarnějším touhám. Je libo třeba noc ve vězení? Prosím!

Článek

Kdysi dávno sloužily hostince podél turistických tras jako místa, kde vám nabídli čistou postel a teplou večeři. Dnes už ale hotel dávno není jen místem k přespání během cestování – pro mnohé turisty se stává dokonce cílem samotné jejich dovolené. Zážitky se totiž hledají všude a ve všem a tak i leckterý hotel nabízí služby poněkud netradiční.

A zatímco postavit si beztrestně stan mimo vyhrazený prostor kempu už dnes můžete málokde, přespat ve starém letadle nebo v odpadní rouře vás klidně nechají. Jen za to musíte patřičně zaplatit. Podívejte se s námi do těch nejznámějších, nejluxusnějších a hlavně nejpodivnějších hotelů světa!

Nejfotografovanější

Chateau Frontegnac je zámek v kanadském Quebecu, který na přelomu 19. a 20. století vybudovala tamní železniční společnost. Z hotelu pro tehdejší honoraci se ale rychle stala atrakce pro všechny, kteří do Quebecu přijíždějí, takže dnes je zámek jasnou dominantou města, kterou si musí vyfotit snad každý, kdo ho uvidí.

Nádherný výhled na řeku Sv. Vavřince z pokojů zámku ale není zdaleka to jediné, co tu můžete zažít. Chateau Frontegnac totiž kromě standardního ubytování nabízí mladým dámám i možnost stát se na několik dní zámeckou paní. Skříně plné princeznovských šatů, vlastní služebnictvo anebo projížďky na koni jsou jen zlomkem toho, co za nemalou sumu zhruba 70 tisíc korun obdržíte. Pokud vám ale stačí běžná noc na zámku v jednom z mnoha pokojů, za pokoj pro dva zaplatíte něco kolem 6 tisíc Kč.

Podmořský

Tropický ráj Fidži je sám o sobě neuvěřitelným místem k prožití dovolené. Několik stovek korálových ostrůvků v azurovém moři splňuje představu exotické dovolené do posledního detailu. A protože krása Fidži neleží jen na souši, ale i pod hladinou moře, právě tady, poblíž ostrova Nadi, najdete jedinečný podmořský hotelový komplex. Teprve letos se do 24 luxusních kajut tohoto unikátního resortu na Fidži vydali první zákazníci. Poseidon Undersea Resort nenabízí nic míň, než exotiku v pravém slova smyslu.

No řekněte sami – dívat se z postele nebo z vany na živoucí korálové moře, nechat se oblažovat pocitem bezpečí hlubokým něco málo přes 10 metrů, to je snad sen nejen věrných čtenářů verneovek. Kromě několika restaurací pod vodou můžete najít i obchod s potápěčským vybavením nebo knihovnu, spíš ale budete potřebovat bankomat – za týdenní pobyt pro dva totiž zaplatíte něco přes půl milionu. Pokud se sem ale někdy vydáte, rozhodně se kromě hotelových pokojů ponořte i v rámci nějakého potápěčského kurzu. Zdejší korálová fauna a flóra je nezapomenutelně krásná a smět plavat mezi vznášejícími se rybkami je zážitek na celý život.

Stromové hotely
Bydlení v korunách stromů je populární po celém světě. Hotely, které se houpají kdesi vysoko nad zemí najdeme v Indii, Číně, ve Francii anebo v Německu. Čínský hotel Sanya Nanshan Treehouse leží u čínského města Hainan a jedna noc tu stojí asi 4 tisíce Kč. Ve Francii se v hotelu Orion budete moct vykoupat v dřevěné masážní vaně, dokonce se tu i připojíte na internet a zaplatíte zhruba stejnou cenu. V německém Zentendorfu se 9 metrů nad zemí houpají sruby, mezi nimiž můžete přecházet po dřevěných lávkách. Místnosti jsou vybaveny balkóny a elektřinou a cena za celý srub pro 4 osoby se pohybuje kolem 5 tisíc.

Ledový

Pro poněkud otrlejší cestovatele se každoročně od konce listopadu do dubna staví hotel ze sněhu a ledu. Jeden menší najdete v Kanadě poblíž Quebecu, zatímco celé ledové království se od roku 1990 pravidelně staví ve švédském Laponsku na břehu řeky Torne. Z 10 tisíc tun ledu ze zmiňované řeky a 30 tisíc tun sněhu tu budují nejen tlustostěnné pokoje, ale i kino, bar, galerii nebo kapli, kde si své ano řekne ročně několik set párů. Vnitřní teplota -5°C se sice s venkovními -40°C srovnat nedá, i tak je to ale dovolená hlavně pro otužilce. Studená noc pro dva v prý sedmém divu Švédska vás přijde zhruba na 10 tisíc. Za to se ale budete moct sousedům pochlubit, že jste spali na posteli z ledu a pili vodku z ledových skleniček.

Tibetský

Na střeše už jste možná někdy spali, ale na střeše světa vás ve výšce 5000 metrů nad mořem ubytují pouze v klášteru Rongphu. Jde totiž o nejvýše položený klášter a zřejmě i ubytovnu vůbec a nenachází se nikde jinde, než na Tibetské náhorní plošině. Skromné ubytování, kdy se svítí svíčkami a voda z hadice občas zamrzá je však vynahrazeno jedinečným pohledem na okolní himalájské svahy. Na jižních hranicích totiž Tibet sousedí s Nepálem a nachází se tu Mount Everest, nejvyšší hora světa.

Klášter Rongphu, ležící pod severní stěnou Everestu, byl založen roku 1904 a jedná se o klášter společný pro mnichy i mnišky. Pokud ustojíte tak vysokou nadmořskou výšku, čekají vás tu určitě nezapomenutelné zážitky. Kromě neuvěřitelně nádherné a pro Evropana skutečně originální přírody v Tibetu najdete více než 800 obydlených měst a vesnic. Tradičním hlavním městem Tibetu je Lhasa, kterou při svých cestách nesmíte vynechat.

Zajímavosti mezi luxusními hotely:
Plaza a Ritz Dvě jména, dvě legendy. Hotely Plaza stejně jako hotely Ritz jsou známé po celém světě. Jde o řetězce luxusních hotelů, které najdete ve většině světových metropolí. Hotel Plaza v New Yorku bude známý zřejmě všem, kdo někdy viděli film Sám doma 2. O hotelu Ritz v Tokiu jste zase mohli slyšet díky zdejšímu baru, kde si můžete koupit drink za půl milionu.Hotel Plaza – New York, USA Za „obyčejný“ pokoj pro dva na jednu noc tu zaplatíte asi 17 tisíc korun. Nicméně můžete se rozšoupnout a ubytovat se v prezidentském apartmá, v ceně 270 tisíc korun za noc je navíc ještě osobní sluha.Hotel Ritz – Tokio, Japonsko Nejvyšší mrakodrap v Tokiu skrývá kromě 200 let staré čajovny i pětihvězdičkový hotel Ritz. „Obyčejní“ lidé se tu vyspí i za 20 tisíc Kč, zato však s výhledem na horu Fuji. Zdejší specialitou je drink „Diamonds Are Forever“. Kromě Martini skrývá ještě jednokarátový diamant. Dejte pozor, ať ho nevypijete.

Nejluxusnější

Sedmihvězdičkové hotely jsou po světě všeho všudy tři, čtvrtý je v Miláně. Ten dubajský – Burj Al Arab – je ale tím nejluxusnějším i podle Guinessovy knihy rekordů. Mezonetové apartmány, pravým zlatem pozlacená zábradlí a květináče, přistávací plocha pro helikoptéry, ve vzduchu zavěšená restaurace a především překrásný design celého hotelu ve tvaru plachetnice dodává tomuhle koktejlu luxusu na atraktivitě. Za noc v Burj Al Arab, ležícím na uměle vytvořeném ostrůvku 280 metrů od pobřeží, zaplatíte za obyčejný pokoj něco přes 20 tisíc korun, za královský pak i 124 tisíc.

Ze všech oken je ale perfektní výhled na moře a na nejpřepychovější dubajskou čtvrť Jumeirah. Po koupeli v obrovské vířivé vaně se tu tedy rozhodně nudit nebudete.

Exotický

Privátní resort na malém ostrůvku Cayo Espanto se je součástí Belize a jeho jedinečnost spočívá v tom, že na celém ostrově najdete jen pět vilek a jeden vodní bungalov. Celkový ma¬ximální počet hostů tak nepřesahuje 16 osob. Kromě samozřejmostí, jakou je vlastní bazén a molo má každá vilka i soukromou pláž a privátního komorníka. Klasické All Inclusive je servírováno přímo ve vilách, takže si můžete užívat vynikající karibské kuchyně klidně v houpací síti nad svou pláží. Podobně exotické zážitky vám může nabídnout třeba luxusní pětihvězdičkový resort Intercontinental Le Moana na ostrově Bora Bora. Přepychové bydlení v bungalovech nad vodou je stylové propojení zdejší kultury a prázdninového luxusu.

Související články:

V naší rubrice jsem nedávno psali také o Havaji, Jamajce, Myanmaru, ale i Madagaskaru nebo Nové Kaledonii. Přehled všech článků na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do jedinečných hotelů

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů do originálních hotelových resortů:

V těsné blízkosti Matira Point, nejkrásnějšího místa ostrova Bora Bora se nachází tento luxusní hotelový resort. Krásné bydlení v bungalovech na kůlech nad vodou je jedinečným zážitkem.

Nejluxusnější hotel světa s 202 apartmány o výšce 321 metrů připomíná svojí architekturou tvar plachetnice a leží na uměle vytvořeném ostrůvku 280 metrů od pobřeží. Dopřejte si dovolenou, kterou vám budou všichni závidět!

Impozantní Potála, všudypřítomné modlitební mlýny, přívětiví lidé, neopakovatelné přírodní scenérie - jen zlomek toho, co Vám tento zájezd nabízí. Navíc si zkusíte život tibetských mnichů na vlastní kůži během bydlení v nejvýše položeném klášteře na světě Rongphu.

Anketa

Ve kterém hotelu byste chtěli strávit noc?
v zámku Chateau Frontegnac v Quebecu
2,8 %
v podmořském hotelu na Fidži
61,4 %
v letadlovém hotelu na stromě
5,1 %
v ledovém hotelu v Laponsku
1,4 %
v klášteře v Tibetu
8,1 %
v dubajském hotelu Al Arab
4,7 %
v některém z tropických bungalovů na korálových ostrovech
13,6 %
ve vězeňském hotelu
1,3 %
někde jinde
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Další zajímavé hotely aneb přespat se dá všude!

Odpadní hotel

Od května do října se můžete velmi levně a ekologicky ubytovat v odpadní rouře v Rakousku. Odpadní roury nazvané Dasparkhotel se nacházejí poblíž Lince. Jsou útulně zařízené a cenu si určujete sami – za přespání jednoduše zaplatíte tolik, kolik se vám zdá vhodné.

Vězeňský hotel

Opravdové vězení zažijete v německém Alcatrazu. Zhruba za tisícovku tu můžete přenocovat ve fasovaném pruhovaném mundúru, dostanete dokonce úzkou špehýrkou i snídani. Pro ty nejotrlejší hotel nabízí i možnost společných cel. Radostnou chvílí všech hostů je pak společná procházka po vězeňském dvoře.

Kapslový hotel

Japonci jsou známí minimálním prostorem ve svých bytech. V Tokiu, Kyotu a Sapporu dovedli tuto úspornou filosofii do extrému a vytvořili tzv. kapslové hotely, které na první pohled vypadají spíš jako márnice. Za 600 Kč tak můžete přespat v kapsli o velikosti lidského těla, kde máte sice i malou televizi, ale rozhodně si nestoupnete.

Bezhvězdičkový hotel

Nejmenším počtem hvězdiček, čili žádnou, se může chlubit jen jediný hotel. Najdete ho ve Švýcarsku v St. Gallen a aby toho nebylo málo, jde o přetvořený atomový kryt. Null Stern Hotel vlastně zas až tolik změn neprodělal – přibyly jen postele a noční stolky. V pokoji pro více hostů zaplatíte za noc 150 Kč.

Letadlový hotel

Strávit dovolenou v letadle? Na první pohled noční můra. Hotel Costa Verde v Kostarice neboli starý Boeing 727 se uvelebil v korunách stromů a vypadá jako vrak, který si přeživší trosečníci zvelebili k obrazu svému. Z kulatých letadlových okének luxusního apartmá je jedinečný výhled do okolní džungle, ale i na moře.

Hotelová NEJ

Nejdražší hotel – Hotel Palms Casino Resort – Las Vegas, USA

Asi 800 tisíc korun, to je částka, kterou většina z nás uvidí leda ve filmu. A teď si představte, že existuje někdo, kdo je schopen tohle všechno odevzdat za jednu noc v hotelu. Dvoupatrové luxusní apartmá, soukromý bazén, vodopád nebo bar a sauna, nic z toho by asi nedokázalo rozveselit můj smutný pohled na vybílené bankovní konto.

Největší hotel – Palazzo Resort Hotel & Casino – Las Vegas, USA

Kdyby v každém zdejším pokoji bydleli dva lidé, mohli byste tu ubytovat klidně celou Českou Třebovou. Tento hotel, dá-li se tomu tak ještě říkat, má totiž něco přes 8 tisíc pokojů.

Nejvyšší hotel – Park Hyatt – Šanghaj, Čína

Ve výšce půl kilometru se můžete ubytovat jen v čínské metropoli Šanghaj, v mrakodrapu se 101 patry. Tato budova finančního centra, přezdívaná „otvírák“, nabízí totiž nejvýše položené hotelové pokoje na světě.

Nejstarší hotel – Hoshi Ryokan – Komatsu, Japonsko

Za nejstarší hotel světa je považován stařičký tradiční japonský hostinec neboli ryokan ve městě Komatsu. Byl založen už v roce 718 a od svého vzniku je provozován jednou rodinou po 46 generací. Funguje nepřetržitě a má sto pokojů v japonském stylu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám