Hlavní obsah

Jihozápad USA: Země kaňonů a famózních národních parků

Hluboké kaňony vyhloubené křišťálově čistými řekami, špičaté skály probodávající modrou oblohu, neuvěřitelné skalní útvary hrající všemi barvami a divoká a nedotčená příroda. To vše lze najít při putování jihozápadem spojených států. Matka příroda se zde opravdu činila, aby vykouzlila to nejlepší čeho je schopna.

Článek

Nedávno jsme se v článku věnovali jihovýchodě USA, dnes se vydáme dále na západ. Trasu zahájíme v Utahu, projedeme zdejší úžasné parky a pak se přesuneme směrem k Coloradu.

Samotný Utah má mezi turisty vyhlášené postavení. Téměř nikde jinde v USA totiž nenajdete na tak malém prostoru tolik národních parků a různých přírodních zajímavostí. Přírodní scenérie jsou zde občas až nadpozemsky krásné a mnohý z turistů se přistihne, že zůstane stát omráčen velkolepostí tohoto přírodního divadla. Barvami hrající skály, rozeklané kaňony, fantaskní kamenné oblouky, to je pouze ochutnávka toho, co všechno může Utah nabídnout.

Národní park Zion – živoucí učebnice geologie

Prvním z velkolepých národních parků na trase je Národních park Zion. Rozkládá se pouhé 3 hodiny cesty po dálnici I-15 od ruchu velkoměsta Las Vegas. Samotný park je součástí Coloradské náhorní plošiny a dal by se popsat jako živoucí učebnice geologie. Lze zde na vlastní oči vidět sílu přírodních vlivů vepsanou do horských masivů či jednotlivé tisíc let staré vrstvy pískovce. Nejznámějším a nejvíce navštěvovaným místem parku je strž Zion Canyon. Jako tři němí strážci ji obklopují zerodovaná pohoří Deertrap, Cathedral a Majestic Moountains, která se v některých úsecích zvedají až do výšky jednoho kilometru.

Dnem rozeklaného kaňonu protéká Panenská řeka - Virgin River, podél jejíhož toku vede osmikilometrová silnice Zion Canyon Scenic Drive. Pro průjezd touto silnicí je potřeba využít místní kyvadlové dopravy (shuttle), ale zároveň si lze beze stresu vychutnat působivé výhledy. Na konci této silnice se stěny kaňonu přiblíží natolik, že voda Panenské řeky zaplaví celé dno kaňonu. A právě zde začíná velmi přitažlivá, ale i velmi nebezpečná cesta The Narrows (25km). Vede dnem kaňonu a při sebemenší nepřízni počasí hrozí blesková záplava a riziko utonutí. Většina návštěvníků se proto odváží pouze na samotný začátek.

Kdo by se ovšem rozhodl trasu absolvovat celou, musí počítat v náročnějších úsecích s broděním a dokonce i plaváním. Další velmi oblíbená trasa vede na horu Angels Landing, na kterou se lze nejlépe dostat z parkoviště The Grotto. Následuje zhruba 8 kilometrová poměrně náročná trasa, na jejímž konci se jako vytoužená odměna otevře překrásný výhled na celý Zion Canyon.

Okouzlení rudými věžemi v Národním parku Bryce Canyon

Dalším cílem cesty může být utažský park Bryce Canyon. Vydat se k němu lze po silnici č. 89 nebo zajímavější cestou přes národní monument Grand Staircase – Escalante. Do nebe se zde tyčí tisíce do ruda zbarvených pískovcových věží tzv. Hoodoo a bizardní skalní útvary zde vytvářejí nepřeberné bludiště úzkých soutěsek. Krajina je malebná, dokonce by se dalo říct až kýčovitě krásná, zvláště při západu slunce, kdy skály mění svou barvu.

Velmi oblíbená je pěší trasa Navajo Loop Trai, která vede do samotného nitra kaňonu a umožňuje si jedinečnou krásu vychutnat z jiného pohledu. Závěr této trasy je korunován nejzajímavějšími skalními věžovitými útvary v Queen Garden. Tento národní park je opravdovým rájem pro fotografy – především díky kontrastům, nádherným scenériím a fascinujícím barvám. Za místo nejhezčího výhledu je považována vyhlídka Bryce Point.

Křehké oblouky NP Arches

Pokud se ze Salt Lake City vydáte po dálnici I-15, zahnete na dálnici I-70 a sjedete na silnici 191, dorazíte do Národního Parku Arches. Tento park zdobí přes 2000 kamenných skalních oblouků. Budete zde žasnout nad důmyslností přírody, která dává na odiv svou jedinečnou skalní architekturu. Rudé pískovcové mosty, obří oblouky nejrůznějších tvarů, překrásné průhledy a křehké skalní římsy vypadají jako by vznikly rukou kreativního umělce.

Ve skutečnosti jsou výsledkem eroze, která z křehkého pískovce postupně vymílala nejměkčí vrstvy. Podobně vznikl Landscape Arch, který je s délkou 91 metrů nejdelším přírodním mostem planety. K téměř všem zajímavostem parku se dá pohodlně dostat osobním automobilem, o pěší trasy zde ovšem ochuzeni nezůstaneme. K největší atrakci parku – královně skalních bran Delicate Arch vede pětikilometrová trasa se stoupáním. Za návštěvu rozhodně stojí také oblast The Windows Section, kde jsou jednotlivé skalní masivy proděravěny obřími okny a průzory do krajiny.

Rocky Mountains - přírodní klenot ukrytý v zeleni

Trasu lze zakončit v Coloradu, v jednom z nejznámějších parků USA. Po návštěvě doruda zbarvených skalnatých oblastí bude tato zelená oáza určitě příjemnou změnou. Pohoří Rocky Mountains neboli Skalisté Hory je obrovským masivem o délce 3000 kilometrů procházející pěti americkými státy. Krajina je zde divoká a nespoutaná, protkaná sítí křišťálově modrých řek a hlubokých jezer, ve kterých se odráží vysoké štíty hor. Pokud se vydáte po silnici Trail Ridge Road, lze projet naskrz parkem až k jezeru Great Lake a pozorovat měnící se ráz krajiny.

Cestou je nádherný pohled na barevné alpské louky orámované zelenými vysokými borovicemi, nad kterými se klene Never Summer Mountain. Toto pohoří je i uprostřed léta pokryto jiskřivým sněhem a ledovými poli. U hranice parku leží největší přírodní jezero Colorada – Grand Lake, které bývá zahalené v bělavých oblacích páry vypařující se z okolních lesů. Pro svoji pohodlnou dostupnost a divokou krásu je tento národní park opravdovým rájem turistů, a proto nezbývá než zajistit ubytování s předstihem a obrnit se trpělivostí v případných řadách.

Když už budete na JZ USA, nenechte si ujít:
Area 51 V oblasti gigantické vojenské základy Nellis Air Force and Gunnery Range se rozkládá tajuplná zóna S4 či Area 51. Tato základna má mít podzemní laboratoře, nejmodernější technologii a obrovské hangáry, kde mají probíhat pokusy s mimozemskými materiály a výzkumy vraků létajících talířů.
Bílé pískyNedaleko města Alamogora v Novém Mexiku se rozprostírají alabastrově bílé pláně rezervace Bílé Písky (White sands). Překrásná jiskřivá bělost je způsobena sádrovcem vymývaným z hor. Duny heboučkého bílého písku občas oživené zelenkavým vějířem listů rostliny Yucca lákají k procházce a fotografování.
Národní park CanyonlandsZemě kaňonů je tou pravou divočinou pro milovníky pěších výletů. Pouze nepatrná část tohoto parku je dostupná automobilem, takže zde na moc turistů nenarazíte. Trasy vedou labyrintem úzkých roklí v těsné blízkosti bizardních skalních útvarů, dny strží a kotlinami vyrytými řekami Colorado a Green.

Související články:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy po jihozápadě USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky dovolená USA:

Vysoká horstva, strhující krajina rudých skal či třpytivá velkoměsta pobřeží Pacifiku. Rozmanitost téhle cesty je doslova ohromující.

Poznejte ikony Ameriky: San Francisko, Los Angeles, Las Vegas. Přidejte Grand Canyon a další skvosty přírody amerického jihozápadu.

Program mapuje oblasti států Utah, Colorado a Nové Mexiko s řadou unikátů jako NP Arches, Canyonlands či Rocky Mountain.

Autor: red & ESO travel

Anketa

Co byste chtěli na jihozápadě USA navštívit?
Národní park Zion
7,7 %
Národní park Bryce Canyon
12,8 %
věžovité skalnaté útvary v Queen Garden
3,1 %
skalní oblouky v Národním parku Arches
5,8 %
jezero Great Lake a Rocky Mountains
33,6 %
oblast White sands
2,9 %
oblast Area 51
16,8 %
skalní města Mesa Verde
3,3 %
Dinosaur National Monument
2,9 %
město Salt Lake City
3,8 %
ještě něco jiného
7,3 %
Celkem hlasovalo 452 čtenářů.

3 zážitky, které na cestou po jihozápadě USA stojí zato!

Salt Lake City: Hlavní město zimních radovánek

Komu se cestou stýská po ruchu velkoměsta, toho určitě potěší zastávka v Salt Lake City. Toto město je hlavním městem Utahu a proslulo dvěma hlavními atrakcemi: chrámem Mormon Temple a vyhlášenými lyžařskými svahy. Chrám Mormon Temple je součástí komplexu Temple Square a je celosvětovým ústředím mormonské církve. Do samotného chrámu mohou jen mormoni, areál je ovšem volně přístupný i ostatním. Za návštěvu rozhodně stojí Museum of Church History and Art, kde se lze dozvědět vše o vyčerpávajícím mormonském putování, a také rodný dům vůdce církve Birghama Yunga. Nedaleko od města se nachází známé Velké solné jezero a liduprázdné solné pláně.

Tajuplná skalní města Mesa Verde

V národním parku Mesa Verde lze obdivovat jedinečné umění tajemných stavitelů Anasáziu, kteří na holých skalách budovali svá sídliště. Pískovcová obydlí jsou do větších celků poslepována jako vlaštovčí hnízda. Jediná přístupová cesta k těmto obydlím vedla zespoda po dlouhých žebřících, takže byla prakticky nedobytná a velmi bezpečná. Největší z nich je Cliff Palace, který byl vybudován kolem roku 1000, a v útrobách jeho 218 místností v tu dobu bydlelo zhruba 200 lidí.

Dinosauří Lom (Dinosaur National Monument)

Každý z Vás si zcela určitě přál alespoň jedinkrát na vlastní oči zahlédnout prehistorického vládce planety – dinosaura. Zde jich můžete vidět pospolu hned několik. Dinosauří lom je totiž jedním z největších nalezišť dinosauřích koster na světě. Ze skalní stěny vystupují kosti, ostré zuby, lebky a dokonce celá zkamenělá těla brontosaurů, allosaurů či apatosaurů. Nechte se unést svou fantazií a vydejte se na cestu do pravěku.

Související články

Výběr článků

Načítám