Hlavní obsah

Největší fontána světa v Dubaji chrlí vodu do výšky sto padesáti metrů

Dubaj se do žebříčků světových nej v poslední době nezapsala jen nejvyšší budovou světa – mrakodrapem Burj Khalifa, ale i fontánou, která se pyšní titulem „největší tančící fontána světa“. Rozprostřená je přímo pod slavným mrakodrapem a je schopná vystoupení, při kterém je vodní sloupec vystřelený až 150 metrů nad zem.

Článek

Mrakodrap Burj Khalifa je se svými 828 metry nejvyšší stavbou světa. Slavnostní otevření proběhlo v lednu 2010, ale samotná fontána „The Dubai Fontaine“ ohromuje turisty už od května minulého roku. Tehdy ale nedosahovala takové velikosti jako dnes.

Fontána je umístěná uprostřed přepychového jezera, na délku momentálně měří 275 metrů a jen její stavba přišla v přepočtu na 3,2 miliardy korun. Ale vodní divadlo, které se čtrnáctkrát za večer spouští, je vskutku kolosální.

Do vzduchu každou vteřinou vyletí za pomoci výkonných trysek 83000 litrů vody. Osvětluje je přitom 660 světel, které mohou mít 25 různých barev, takže výsledkem je asi jeden tisíc různých vzhledů stříkající vody, která je, jak už bylo řečeno v úvodu, vystřelována až 150 metrů nad zem.

Vystoupení probíhají každý večer – ve všední dny od šesti do deseti, o víkendu je vodní show prodloužená ještě o další hodinku. Jedna „vodní symfonie“ trvá v průměru asi dvacet minut a v repertoáru fontány jsou nejen písně inspirované arabskou kulturou, ale třeba i slavná skladba „Time to say Goodbye“ od tenora Andrea Bocelliho. Navíc je světelná show doprovázející vodní tanec vidět až do vzdálenosti třiceti kilometrů.

Čtěte dále:

Naposledy jsme psali o unikátním mrakodrapu v Kataru, slavné jihoafrické silnici Zahradní cesta, ostrově Svatý Martin nebo riviéře Durban.Kompletní přehled najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Emirátů a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky dovolená Emiráty:

Jeden z nejluxusnějších hotelů světa stojí na uměle vybudovaném ostrově. Součástí je bazén s delfíny, obří akvárium nebo 17 restaurací.

Nejslavnější stavba Dubaje. Budova ve tvaru plachetnice leží na soukromém ostrůvku a nabízí luxus, o kterém se vám ani nezdá.

Nabídka z poznávacích zájezdů. Během 14 dní je na programu Abu Dhabí, Dubaj, Muscat a další známá místa Arabského poloostrova.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ESO travel

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám