Hlavní obsah

Za teplem vyrazte do Uruguaje, pláže a laguny zde čekají na své objevitele

Zatímco u nás léto nenávratně odešlo do věčných lovišť, v Uruguaji se na hlavní nápor horkých dnů teprve chystají. Kromě vedra se ale čeká také prudký útok turistů, protože zdejší pláže a laguny jsou jednoduše neodolatelné. Nejlepší na tom ale je, že i přesto si Uruguay na většině míst zachovává atmosféru neprozkoumaného indiánského kontinentu.

Článek

Nádherné písčité pláže a laguny, to je sice pěkné, ale proč jezdit až do Jižní Ameriky? Jistě, můžete strávit dovolenou tak jako loni, kdesi na pobřeží Jadranu. Můžete ale taky zažít něco úplně jiného. Vezměte si třeba jenom takový malý detail – místní lidi. Ve známých turistických destinacích Čechů jsou mnohdy vaší přítomností spíš otrávení. Jenomže v Uruguaji, tam vás řidič autobusu vyhodí pro jistou tam, kam potřebujete jít, abyste se náhodou neztratili, a paní domácí na vás starostlivě bude čekat až do rána, než se vrátíte z nočního tahu.

Španělský slovníček s sebou!

Místní lidé jsou prostě neuvěřitelně vstřícní a cizinců, jakýchkoli, si váží. Je ale důležité mít aspoň základy španělštiny. Jednak tím uděláte zdejším lidem radost a hlavně se domluvíte i v těch neturistických částech země. A ty jsou, mezi námi, nejkrásnější. Celkem očekávatelně se nacházejí hlavně ve vnitrozemí Uruguaje. Patří sem třeba město Tacuarembó nebo města na zdejších řekách, především mimo hlavní turistickou sezónu.

Tady to mathé!
Od indiánů Guaraní pochází kromě jména Uruguay i zvyk tradičního pití čaje mathé, které se při Vaší návštěvě této země stane její nedílnou součástí. Čajové lístky pocházejí ze stromu cesmíny paraguajské, speciálně pěstovaného pro tyto účely. Je tu proto naprosto normální nosit si neustále s sebou termosku s horkou vodou a k tomu mističku „bombilu“ vyřezanou z tykve. Čaj se pije speciálním brčkem „trombila“ se sítkem, díky kterému ho nemusíte cedit.

Další příjemnou změnou oproti evropské dovolené jsou ceny. Jízdenka na autobus na asi 300 km stojí 10 USD, plavba lodí z Buenos Aires do přístavu Colonia asi 11 USD. Vstupy do galerií a muzeí jsou buď volné anebo za zanedbatelnou cenu. Pokoj v hostelu se společnou koupelnou můžete sehnat už za 8 USD. Budete-li si půjčovat auto, dejte si pozor na špatné značení včetně přednosti v jízdě na křižovatkách a na vysokou rychlost mnohých řidičů. Navíc taxikáři a řidiči autobusů občas večer nerozsvěcují světla.

Montevideo

Hlavním městem Uruguaje je Montevideo, nejdůležitější hospodářské, politické i kulturní centrum země. Za svůj vznik vděčí Španělům, kteří ho tu roku 1726 založili jako základnu v boji proti Portugalcům. Největší rozvoj města však vypukl ve druhé polovině 19. století díky rušnému obchodu – Montevideo je dodnes významným latinskoamerickým přístavem.

Stejně jako kdysi sem pravidelně připlouvaly veliké obchodní lodě, i dnes se do Montevidea nejlépe cestuje po moři. Stařičký přístav Mercado del Puerto vás uvítá naprosto stylovou atmosférou. Stará vrzající mola, již po staletí nasáklá silným příbojem Atlantiku, vůně rybářských sítí a nenapodobitelný ruch místních hospůdek, kde vám připraví jedinečné mořské speciality.

Gaucho
Pokud vyrazíte do Uruguaje, Argentiny nebo jižního Chile, setkáte se pravděpodobně s výrazem „gaucho“, který překvapivě nemá s gaučem nic společného. Je to totiž celkem frekventovaný výraz z 19. století pro typického místního obyvatele. Lze ho chápat jako volný ekvivalent severoamerického „cowboy“. S podobnými jmény se můžete ostatně setkat v celé Jižní i Střední Americe. Ve Venezuele mají „llanero“, v Chile „huaso“, v Mexiku „charro“. Typický gaucho nosí vysoké boty, klobouk a prošívané pončo. Hlavní náplní jeho práce je hnát dobytek na rozlehlých pampách.

Město, které se za svou ne příliš dlouhou historii stalo obětí mnoha sporů a nepokojů, ukrývá i přesto plno architektonických skvostů, takže při svém výletu byste se určitě neměli vyhnout historickému centru. Na druhou stranu vstup přísně zakázán je do desítek slumů na okraji Montevidea, které jsou nedílnou součástí mnoha jižanských měst.

Cestou do známého přímořského letoviska Punta del Este se rozhodně stavte v malinkém roztomilém městečku Piriápolis. Slaný mořský vzduch se tu nese ulicemi a dovede vás až ke krásné místní pláži. Všechno je tu navíc tak blízko, že se v klidu všude dostanete pěšky.

Punta del Este

Tohle uruguayské letovisko, to je zase něco úplně jiného – rušné městečko plné turistů a luxusních hotelů a restaurací vás zaskočí hned dvakrát – předraženými službami a neuvěřitelně krásnými plážemi. Kvůli těm sem ale opravdu musíte jet, možná ale někdy jindy než v období od prosince do dubna, kdy je tu nejvíce turistů. Díky své všeobecné oblíbenosti je navíc tohle místo plné příležitostí ke kulturnímu i sportovnímu vyžití. Zkusit můžete prakticky vše od vodního lyžování přes rybaření až po golf.

V Uruguaji je toho k vidění opravdu hodně, navíc snad všude jako bonus najdete nádhernou písčitou pláž. Mezi taková místa patří třeba městečko Atlántida nebo krásný rybářský přístav Port of Paloma. A i když je tahle země spíš rovinatá, mají tu také malé hory, při jejichž zdolávání se můžete kochat krásnými výhledy do města Minas. Překrásné přírodní scenérie zdejších stepí doplňují na hranicích s Brazílií přitažlivé laguny, nejznámější je Laguna Merín. Koloniální přístav Colonia se kromě půvabných historických budov může pochlubit vrakem německého válečného křižníku Graf Spee v místním námořním muzeu.

Povinný jihoamerický okruh

Při vaší cestě do Uruguaje toho ale můžete stihnout mnohem víc, takže si v práci radši vezměte delší volno. Celá Jižní Amerika je totiž po okraj plná kouzelných míst a u některých to platí doslova. Řekněte sami – nebyla by škoda nepodívat se na posvátné město Inků Machu Pichu v Peru? Nebo do nádherně hrozivých And? A co třeba jezero Titicaca a zdejší indiáni? A takhle by se dalo pokračovat dál a dál, Buenos Aires, Měsíční údolí, Santiago de Chile... Je zde opravdu co dělat!

Nenechte si ujít:
TacuarembóBudete-li na konci března v Uruguaji, máte jedinečnou příležitost zúčastnit se nevídaného třídenního festivalu mimiky, jezdeckého umění a hudby. Tahle událost se každoročně koná ve městě Tacuarembó, městě, které si s jiným nespletete. Zdejší ulice nelemují palmy, ale platany.
Přístav Mercado del PuertoV rámci návštěvy Montevidea je nutné podívat se do zdejšího stařičkého přístavu. Pokud si dáte pozor na místní kapsáře, nebude vás od unikátní atmosféry staré několik stovek let rušit už nic. Před plavbou třeba do Buenos Aires tu můžete také ochutnat uruguayskou specialitu Milanesa sandwich.
Plavba lodí po jezeře TiticacaTohle posvátné jezero Inků je největším vysokohorským jezerem světa, rozkládá se na hranicích Peru a Bolívie ve výšce 3.812 metrů nad mořem a voda tu má stálou teplotu 13 °C. Má řadu ostrovů, např. plovoucí rákosové ostrovy Los Uros, na kterých stále žijí indiáni.

Čtěte dále

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o indické Goa, Palau, Transsibiřské magistrále, Bonaire, krásách Austrálie, Svaté Lucii nebo o ostrově Curacao. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Uruguaje a dalších zemí Jižní Ameriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů do Uruguaje:

To “nej” z pěti zemí Latinské Ameriky; navštívíte peruánské Andy, bolívijský La Paz, argentinskou pampu, uruguayské Montevideo a chilské pobřeží.

Kombinace, která Vám umožní poznat kulturní tradice zemí a velkolepé přírodní scenérie, kdy spatříte mimo jiné i majestátní Aconcaguu.

Ucelená kombinace tří zemí, poznáte život na pampě, vodopády Iguacu, uvidíte argentinské tango, uruguayské candombé i brazilskou sambu... nejen tři metropole Jižní Ameriky.

Anketa

Jeli byste se podívat do Uruguaje?
Ano, letos tam pojedu
5,5 %
Ano, jednou bych tam rád vyrazil
77,4 %
Ani ano, ani ne
1,4 %
Ne, raději pojedu na dovolenou jinam
4,9 %
Ne, je to pro mě moc drahé
10,8 %
Celkem hlasovalo 508 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Uruguaje

Uruguay je druhým nejmenším státem Jižní Ameriky (po prvním Surinamu) a jeho 660 km dlouhé břehy omývá Atlantský oceán. Na severovýchodě sousedí s Brazílií a na západě s Argentinou, od níž ho dělí řeka Uruguay – původce jména celé země. Oficiální název totiž zní „República Oriental del Uruguay“ a znamená Republika nacházející se východně od Uruguay.

Uruguayců je něco kolem 3 milionů a většina z nich bydlí na pobřeží, celá polovina pak v hlavním městě Montevideu. Z hlediska bezpečnosti patří Uruguay v porovnání s ostatními zeměmi Latinské Ameriky k nejklidnějším a bezproblémovým, snad jen v centru Montevidea si budete muset dát pozor na kapsáře. Mohli by vás připravit i o poslední Uruguayské Peso (UYU).

Zdejší klima se různí na severu (subtropické) a na jihu země (mírné). Díky své poloze na jižní polokouli je tu nejteplejším měsícem leden a nejchladnějším červen, nejvíce srážek tu mají v březnu.

Historie Uruguaje

Od 16. století se zdejším původním obyvatelům – indiánům kmene Guaraní, nevedlo dobře. Do jejich země připluli kolonizátoři z evropských námořních velmocí a začali toto území vehementně osídlovat. Veškerý odpor byl marný a tak jako pokaždé indiáni prohráli. Už roku 1624 bylo v Sorianu na řece Río Negro zřízeno první trvalé sídlo.

Na počátku 19. století se nejen Uruguají, ale celou Jižní Amerikou prohnala válka za nezávislost a Španělé byli z Jižní Ameriky vyhnáni. Nezávislá Uruguayská republika vznikla roku 1828. Brzy po druhé světové válce se ale zdejší ekonomická situace výrazně zhoršila a toto klima přispělo k sílení levicového guerillového hnutí Tupamaros. V roce 1973 tak byla nastolena vojenská diktatura a trvala až do roku 1984

Původ jména Uruguay

Dřívější obyvatelé tohoto jihoamerického státu, indiánské kmeny Guaraní, byli bohužel příchozími Evropany vyhubeni tak rychle, že přesný význam jména Uruguay, které dali své místní řece a tím i zemi, zůstane asi navždy nerozluštěn. Existuje ale řada badatelů, kteří se snažili Uruguaji smysl tohoto jména vyložit. Jedna z teorií tvrdí, že původce jména je pták „el urú“, žijící v povodí řeky Uruguay a že tedy toto slovo znamená „Země řeky (ptáka) urú“. Jiný výklad zas říká, že Uruguay se skládá ze dvou slov – „uruguá“ (šnek) a „ï“ (řeka) a se že tedy země jmenuje „řeka hlemýžďů“. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám