Hlavní obsah

Kajmanské ostrovy každoročně pořádají světoznámý Pirátský festival

Velkolepé bitevní scény, exploze lodí, pirátské kostýmy a festivaly, takový je program každoročního Pirátského festivalu, který se v říjnu koná na Kajmanských ostrovech v Karibiku.

Článek

Lebka se zkříženými hnáty vlaje nad přístavem, ohňostroj ozvučený dělostřelbou dělá doprovod divoké karibské hudbě a v ulicích se potulují zástupy lidí s šátky kolem hlavy, papoušky na ramenou a mačetami za pasem. Zdánlivě to vypadá, jako byste se octli ve scénce bok po boku Johnymu Deppovi ve filmu Piráti z Karibiku, ve skutečnosti jste ale zabrouzdali k břehům Kajmanských ostrovů, kde se každý rok v říjnu koná tradiční pirátský festival.

Kajmanské ostrovy se řadí k těm nejexkluzivnějším karibským lokalitám, které mají na štítu unikátní potápěčské destinace, perfektní pláže a kavalérie karet obrovských. Místní obyvatelé si ale velmi rádi okoření karibskou atmosféru také nějakým tím festivalem. A právě Pirátský festival patří na „Kajmanech“ k těm nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším vůbec.

Hořící lodě a podmořské plavby za poklady

„Je to jediný festival v Karibiku, kde se koná tolik akcí a to bez jakéhokoliv vstupného. Vše je zde zadarmo díky podpoře místní komunity,“ vysvětluje jedna z organizátorek festivalu. Její slova potvrzuje i seznam aktivit, které se během jedenáctidenního kolotoče objeví na festivalovém programu. Tradičně nejoblíbenější akcí jsou simulované bitevní scénky, během kterých se proti sobě v hl. městě George Townu postaví dvě skupinky pirátů.

„Děláme akce rok od roku vzrušující, plné ohňostrojů, přidali jsme více explozí lodí i dalších věcí okolo bitvy. Nejen pro děti to bude určitě velkolepá podívaná, “ říká Bernie Bush, ředitel festivalu. Pirátské bitvy ale nejsou to jediné, na co se dobrodruzi mohou těšit. Na programu jsou volby královny festivalu či soutěž o nejlepší pirátskou masku.

Správným protipólem pirátů jsou strážci zákona. Ti zde budou v moderních policejních uniformách nabízet například svezení v policejním autě za zvuku houkačky. Pro milovníky potápění zde zase organizátoři připravili speciální podmořskou soutěž v hledání pokladů. Vaším cílem bude posbírat z korálů co nejvíce schovaných penízků a ty poté vyměnit za hodnotné ceny v podobě voucherů do restaurací či na výlety.

Želví farma
K dalším oblíbeným zvířecím kamarádům na Kajmanech jsou želvy. Na želví farmě ve West Bayi je k vidění tisíce karet obrovských, které jsou jedny z největších želv na světě.

Mazlení s kosočtverci

Právě potápění má na Kajmanech obecně velkou popularitu, a tak i po skončení festivalu si budete moci užít krásné korálové útesy v membráně průzračných modrých vod. Každý z kajmanských ostrovů má svá specifika. Z celkového množství 200 potápěčských lokalit si svůj koutek najdou jak amatéři, tak profesionálové.

Nejznámější destinací pro profesionální potápění je Bloody Bay Marine Park. Místní korálový masiv je skutečně obrovský – začíná 6 metrů pod hladinou moře a klesá až do hloubky 1,8 kilometru. Pro amatérské potápěče je poté ideální lokalita Stingray City, neboli Město rejnoků. V mělkém písčitém zálivu se pod azurově modravou „pokličkou“ totiž pohybuje na desítky krotkých kosočtverečných rejnoků. Díky dlouhotrvající turistické aktivitě si již tito mořští „placáci“ zvykli na přítomnost lidí, a tak je možné je bez problémů nakrmit nebo pohladit. Někteří jsou dokonce tak přítulní, že si s nimi můžete hrát, závodit nebo se s nimi můžete vodomilsky pomazlit.

Půlnoc mezi korály

Velmi zajímavou variantou pro prozkoumání vodních krás je volba „suché nohy“. Z místního přístavu totiž vyplouvá luxusní ponorka Atlantis, která vás vezme do více než 30metrové hloubky. To by samo o sobě nebylo až zas takovou „chuťovkou“, ponorky dnes najdete ve všech větších potápěčských centrech. Co je na místních službách jedinečné, jsou ale nabídky půlnočních expedicí pod mořskou hladinou. Nalodíte se přesně v 0:00 a hodinu a půl budete kličkovat mezi korály a objevovat život mořských hlubin, který přes den v tichosti spí. A to vše v prvotřídní ponorce, ze které vás podle konstruktérů prý nebudou ani bolet uši z nerovnosti tlaku pod vodní hladinou.

Související články o Karibiku:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o akvaparcích v USA, ostrově Tonga, Barbadosu, pyramidách, tipech na adrenalinovou dovolenou nebo Cestě kolem světa. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Karibiku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky dovolená v Karibiku:

Exkluzivní pobytové zájezdy v zemi pirátů a podmořských korálových bludišť. Budete se moci mazlit s rejnoky nebo pozorovat skupinky obrovských karet.

Devět dní na ostrově, který nese přezdívku „Malá Anglie“ zaujme především svými výbornými podmínkami pro potápění.

Seznámíte se s architekturou koloniální Havany a Trinidadu, spatříte jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales a pohoří Sierra del Escambray.

 Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Chtěli byste navštívit Pirátský festival a Kajmanské ostrovy?
Ano, letos se tam chystám
8,2 %
Ano, jednou bych se tam chtěl vydat
73,2 %
Ani ano, ani ne
1,2 %
Ne, je to pro mě moc daleko a drahé
12,5 %
Ne, Pirátský festival mě neláká
4,9 %
Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Rady a tipy pro cestovatele na Kajmanské ostrovy

1.    Pokud se bojíte, že se na Kajmanech nedomluvíte, nemusíte mít strach. Kajmanské ostrovy jsou pod britskou správou a oficiálním jazykem je tudíž angličtina.

2.    Nejkrásnější pláže najdete podél severního pobřeží ostrova Grand Cayman, na jihovýchodě Cayman Brac a na východním výběžku Little Cayman. Turisté, kteří nechtějí trávit volný čas u vody, mají možnost procházek, turistiky nebo prozkoumávání jeskyní.

3.    Místní kuchyně je velice pestrá s širokým sortimentem zeleniny, ovoce, drůbeže, ryb a mořských plodů. Ochutnejte třeba místní callaloo – zeleninovou omáčku s kuřetem na mangu anebo něco z darů moře – třeba vynikajícího humra upravovaného na mnoho způsobů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám