Hlavní obsah

Zadovádějte si v nejlepších akvaparcích USA

Letní adrenalin má jasnou rovnici. Více jak stometrová skluzavka, rychlost 100km/h a k tomu ještě torpédový styl hlavou dolů, při kterém vám voda stříká do očí jak prach z dálnice. To je vodní park Water country ve Virginii, který tvoří pouze malou ukázku toho, na co můžete narazit v amerických akvaparcích. Ty se pro vás mohou na letní dovolené stát nejen příjemným místem pro zchlazení nohou, ale i napěchovanou dávkou napětí a vzrušení.

Článek

Desetitisíce českých turistů navštíví za rok Spojené státy a léto je tradičně jedním z nejatraktivnějších období, kdy se za oceán vydávají. Pokud ale nepoletíte na Aljašku, tak víceméně v každé části země narazíte na jednoho a toho samého nepřítele – vedro. Zalézt však do stínu a nic nedělat je přinejmenším k vzteku, a tak zastávka na resuscitačním bodě plném vody a adrenalinu není k zahození. Připravili jsme proto pro vás výběr několika skvělých vodních parků, které v USA můžete navštívit – od Floridy až po Kalifornii.

Žraloci mezi nohama

K nejznámějším akvaparkům Ameriky patří komplex Schlitterbahn v Texasu. Po celém státě najdete celkem tři obrovské akvaparky tohoto jména. Dohromady celý komplex tvoří 5 kilometrů skluzavek, 7 dětských brouzdališť a 17 tobogánů. Také zde poprvé byl do chodu uveden simulátor pro vytváření umělých vln na surfování. Dodnes je místní umělý surfařský areál považován za největší na světě.

O kousek vedle na sousední Floridě si také umí s vodou kreativně hrát. V místním Disneylandu se nachází i vodní park Typhoon Lagoon, kde vlny v bazénu o rozměrech dvou fotbalových hřišť dosahují skoro až dvoumetrové výšky. Největší místní atrakcí je ale Žraločí zátoka, kde se můžete potápět k opravdovým leopardím žralokům a kladivounům bez obavy o své končetiny.

Tabulka s orientačními cenami parků (pro dospělou osobu na den):
Raging waters – 770 Kč Noah´s Ark – 720 Kč Water Word – 735 Kč Schliterbahn – 800Kč Typhoon Lagoon – 1650 Kč

Dinosauři ve tmě nebo let škorpioním ocasem?

Největším americký vodní chrám ale najdete v Coloradu. Místní Water Word leží na 64 akrech příjemně zalesněné plochy, na které se nachází celkem 42 atrakcí, z čehož 7 jich má status nejvyššího adrenalinového stupně. Mezi spletitými tobogány a klouzačkami, kde se prohánění vysokou rychlostí neotřesitelní dobrodruzi, se také nachází Prehistorický tunel. Oproti jiným tobogánům staví svoji atraktivitu nikoliv na rychlosti, ale na samotném vybavení tunelu. Tobogán je celý uzavřený a v jeho temných útrobách se nachází několik modelů dinosaurů, kteří na vás vyskakují jako ve strašidelném domě.

Největší konkurencí Water Worldu je poté ve Wisconsinu park zvaný „Noemova archa“ (Noah´s Ark). Místní konstruktéři dokonce říkají, že právě on je největším vodním chrámem v USA. O čem ale není pochyb, je fakt, že se zde nachází největší trychtýřový tobogán na světě – tzv. Time wrap. Až do letošní sezóny byl nejoblíbenější atrakcí parku. Konstruktéři se ale letos vyšvihli s novinkou, od které si slibují veliký ohlas. Jedná se o tobogán Scorpion´s tail (Škorpioní ocas).

Už nástup do tohoto tobogánu je dosti netradiční. Návštěvník si musí stoupnout do speciální kádě, která vypadá jako sprchový kout. Po chvíli netrpělivého čekání se pod ním otevře dno a dotyčný dobrodruh padá v skoro kolmém tunelu do neznáma. Dokonce vyvine takovou rychlost, že proletí zákrutem „ocasu“, který tvoří do kopce stoupající smyčku.

Terorový zážitek mezi sršícími blesky

Sever, východ i jih pobřeží jsme již prozkoumali a tak zbývá zaměřit se ještě na západ. Největší kalifornský vodní park se jmenuje Raging waters a má hned tři stanoviště – v Sacramentu, San Jose a San Dimasu. V posledním jmenovaném navíc stojí unikátní atrakce – tzv. Tunel teroru doktora von Darkse.

Pokud projížďka okolo dinosaurů v Coloradu patřila k strašidelným, poté tento zážitek je skutečně „terorový“. Odvážlivec, který se pustí temným tunelem do „střev“ této atrakce by se měl předem připravit, že jej bude požírat hologramová hlava žraloka, že v tunelu budou sršet fiktivní blesky a že bude prolétávat vizuálními ohnivými prstenci.

Související články:

Inzertní sdělení: Tipy na letní dovolenou v USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky letní dovolená v USA:

Prozkoumejte v osmi nabitých dnech ty nejzajímavější kouty Floridy -např. Key West, Naples, Tampa, Orlando, Miami.

Podvejte se do Las Vegas, města kasin. Ulice bují zábavou, oslňují výbuchy světel neonů, šokují obřími obrazovkami a uzemňují nepochopitelnými atrakcemi za miliony dolarů.

18 dní nabitých poznáváním toho nej z jihu USA – Los Angeles, Bílé písky, Houston, New Orleans, ale i národní park Joshua Tree, to vše během jednoho zájezdu.

Anketa

Do kterého aqvaparku byste se chtěli podívat?
Raging waters (USA)
4,4 %
Noah´s Ark (USA)
6,2 %
Water Word (USA)
5,3 %
Schliterbahn (USA)
48,5 %
Typhoon Lagoon (USA)
8,4 %
Wet and wild water Word (Austrálie)
11,5 %
Las Cascada (Porto Rico)
2,6 %
Chimelong water park (Čína)
5,7 %
Sunway lagoon (Malajsie)
3,5 %
Sancastle water park (Velká Británie)
3,9 %
Celkem hlasovalo 227 čtenářů.

Nejznámější akvaparky ve světě:

1. Wet and wild water Word (Australia) – Hlavní australský park patří k těm nejdivočejším vůbec. Najdete tu např. atrakci Tornado, kde se budete točit v obrovském trychtýři, aby vás na konci pohltilo „oko tornáda“ a skrz bouřlivou vodní smršť vás vyhodilo zase zpět do klidných vod.

2. Las Cascada (Porto Rico) – největší park Karibiku je posazený do příjemného zalesněného prostředí. Můžete si tedy užívat jak divoké závody na tobogánech, tak i relaxační plavby v klidných vodních korytech.

3. Chimelong water park (Čína) – Velkolepost se v této zemi staví na první příčku. A proto není divu, že tento čínský park je se svojí rozlohou více jak 400 tisíc čtverečních metrů považován za největší na světě. K jedněm z vrcholných atrakcí parku patří tzv. Boomerang. Masivní tobogán má tvar otevřeného písmene U, ve kterém díky příkrosti stěn návštěvník „lítá“ z jednoho kraje na druhý.

4. Sunway lagoon (Malajsie) – Malajská vodní dominanta se dělí do tří tematicky rozdílných částí. Jednou z nich je i surfařská aréna, kde se rozprostírá více jak 6 tun písku a vodní hladinu rozkmitávají umělé vlny.

5. Sancastle water park (Velká Británie) – Největší vnitřní anglický park pod svoji střechou schovává také největší vnitřní tobogán světa – Masterblaster – dlouhý přes 250 metrů.

Související témata:

Související články

Plavby luxusními loděmi jsou v kurzu

Co dělat, když už vás nebaví klasická dovolená u moře? Sbalte si kufry a vyrazte do některého z velkých přístavů, odkud na své objevné plavby vyrážejí luxusní...

Výběr článků

Načítám