Hlavní obsah

Kde se o vás ženy poperou? Tipy na adrenalinovou dovolenou

Lákala vás odjakživa místa, kam se nedalo snadno dostat, která nabízela adrenalinové zážitky a trochu dobrodružství? I dnes se ještě taková najdou, i když už je to kvůli masovému pronikání turistiky i do těch nejodlehlejších oblastí těžší a těžší. Místa jako Severní Korea, Myanmar, Izrael, Gruzie nebo Kolumbie si ještě stále drží svou auru „odlišnosti“.

Článek

Podobně jako zvířata, tak i některé státy se dají na poli turistiky přiřadit do škatulky „ohrožený druh“. V Kolumbii kvetou dealerské farmy, gruzínskou unikátní přírodu svazují dozvuky nedávného válečného konfliktu a v Severní Koreji uvízne turista ve spárech komunistické propagandy. Přesto se taková místa stávají žádaným cílem turistů, kteří dokážou ocenit jejich jedinečnost. Čtěte dál a dozvíte se proč.

Když se ženské přetahují o turisty

"Před válkou jen do malé horské obce Kazbegi v Gruzii přijíždělo tak sto turistů denně. Přes padesát domů tu fungovalo jako ,guesthousy'. Po válce se tu vylidnilo. Když sem místní miniautobus někoho přiveze, ženské se o něj doslova přetahují," říká Roman Staněk ze společnosti Člověk v tísni. Gruzie je totiž nejaktuálnějším případem země, která strádá díky vojenským taškařicím na svém území. Podmínky pro turistiku jsou zde přitom perfektní. Na jižních svazích Kavkazu leží bájná Kolchida argonautů. Nádherná horská příroda schovává malé věkovité kostelíky a prosluněné vinohrady s hrdým a pohostinným lidem.

Když jdete ale dneska do hospody, zjistíte, že majitelé se bojí inspektorů, aby jim neodstřihli plyn a elektriku. Proto vám raději nalijí zadarmo, jenom aby měli plno a vypadalo to, že jejich podnik prosperuje. To je jedna z cest, jak nezůstat odtržen od zbytku civilizace. Přitom co se bezpečnosti týče, tak podmínky zde jsou celkem standardní. Jen Abcházie a Jižní Osetie má problémy se zbytkem země, neboť tato dvě území se snaží získat statut samostatného státu.

Guerillové a drogy

Výrazně „divočeji“ je na tom např. Kolumbie. Země se totiž dlouhou dobu potýká s problémy s pašováním a nelegálním prodejem drog. Proto na hranicích lidé musí počítat s nestandardně přísnými bezpečnostními prohlídkami, které někdy přesahují i mezinárodní pravidla – např. detailní kontroly uzamčených zavazadel, vč. jejich propichování sondami v nepřítomnosti cestujícího po odbavení.

Na venkově se stále pohybují ozbrojení guerillové, kteří občas přepadají autobusy. Proto je dobré se držet pouze oficiálně značených cest, které hlídá vojsko. Nejbezpečnější je městečko Cartagena. Okolí města je plné impozantních španělských pevností, mezi něž patří Castillo de San Felipe de Barajas ze 17. století, nepochybně nejmohutnější pevnost, jakou kdy Španělé ve svých koloniích postavili. Kolumbie tedy rozhodně má co nabídnout. Kombinace divokých And a Amazonie se tu mísí s poklidnou karibskou nirvánou. Přesto je potřeba se zde mít na pozoru a nejlépe se svěřit do rukou zkušeného průvodce.

Dovolená s vojáky

Jedním z lákadel, které pravidelně vábí turisty libující si v neobvyklejších lokalitách, je blízkovýchodní Izrael. Jedná se o kolébku civilizace, která díky svému mytickému původu schraňuje na svém území bezpočet památek. Vedle toho zde ale již prakticky od začátku 20. století bují konflikt mezi Palestinci a Židy. Teroristické útoky, ostřelovačky a militarizovaná pásma zde vytváří odvrácenou stranu mince. Proto se mnoho turistů do této země bojí vycestovat. Podle mnoha odborníků k tomu však není důvod, pokud se budete držet určitých pravidel.

Tím hlavním je necestovat do ohnisek konfliktu, tedy palestinské Gazy a Západního břehu Jordánu. Zde skutečně hrozí možnost ozbrojeného konfliktu, a proto ministerstva nedoporučují svým občanům na tuto půdu vstupovat. Zakázat to ale nikomu nemohou. Policisté u hranice vás sice budou varovat, ale pokud nebude hrozit vyloženě přímé nebezpečí, nic nezmohou.

Ve větších izraelských centrech by ale problém s bezpečností být neměl. Na každém rohu zde navíc najdete vojáka. Izraelci mají profesionální armádu. Branná povinnost se zde vztahuje i na ženy. Pokud tedy budete mít jakýkoliv problém, můžete se na příslušného vojáka obrátit a nemusíte se přitom z jeho strany bát nevraživosti. Místní průvodci vám navíc poskytnou dobré rady ohledně míst, kterým se tu vyhnout.

Útoky se většinou soustředí na místa s vysokou koncentrací lidí, proto se doporučuje vyhýbat se autobusovým zastávkám, nákupním centrům či tržištím. Doprava po městech je ale bezpečná. U vstupu do každého autobusu je strážník, který kontroluje případné podezřelé cestující. Pokud se ale rozhodnete po Izraeli putovat autem, neberte raději stopaře. Jejich důvěryhodnost totiž může kolísat.

Totalitní skanzen

Poněkud jiným typem „ohrožení“ poutají i dálnovýchodní turističtí extrémisté. Prvním z nich je Severní Korea, kde naplno fungují principy komunistické diktatury. Paradoxně ale právě kvůli tomu navštěvuje Severní Koreu čím dál tím více turistů. Místní režim si omotává cestovatele kolem prstu a nedovolí jim vidět to, co pohlaváři považují za tabu.

Vše začíná už na letišti, kde se musíte podrobit přísné inspekční kontrole.

Pokud u vás celník nalezne kameru, notebook či mobilní telefon, nemůžete dál. Většinu moderních komunikačních prostředků si tak s sebou do Koreje vzít zkrátka nemůžete. Hrozí totiž, že byste jimi mohli nějakým způsobem nežádoucně ovlivňovat místní obyvatele.

Ač to zní absurdně, tak nehledě na tento zákaz se s místními lidmi do užšího kontaktu nedostanete. Vláda jim totiž zakazuje se s cizinci bavit. V městech mají dokonce své vlastní chodníky. Pro turisty jsou připravené přesné okruhy, kterých se výprava musí držet. Volný pohyb po okolí je prakticky zakázán. S korejským průvodcem si tak např. v hl. městě Pchjongjangu projdete pouze těmi „nezávadnými místy“, kde školáci pějí oslavné písně na Kim Ir Sena a lesknou se megalomanské paláce.

V jednom z nich je právě vystaveno i mumifikované tělo tohoto duchovního vládce země. Ve vaší prohlídce nesmí chybět ani procházka okolo Vítězného oblouku, který jako by z oka vypadl svému francouzskému kolegovi. Jen je o několik metrů vyšší. Procházka hlavním městem tak trochu připomíná totalitní skanzen. Máte-li zájem o výpravnou cestu do Severní Koreje, zkuste např. nabídky některých specializovaných cestovních kanceláří.

Podobné poměry fungují i v Myanmaru. Zde zase uzurpuje svobodu militantní chunta. Ta ale přistupuje ke svým obyvatelům rafinovaněji. Např. jim dovoluje sledovat fotbalové zápasy ze Západu. Tím se snaží ochromit případné politické diskuse o protizápadní nevraživosti. I pro turisty zde ale platí mnoho zákazů. Přístup k domorodým kmenům, jejichž členi jsou pověstní svými žirafovitými krky s bronzovými kroužky, je poměrně omezen. Musíte sem žádat o speciální propustku.

Přesto zde ale panuje větší svoboda než v Severní Koreji. Minimálně ve venkovských centrech máte možnost se střetnout s místními obyvateli. Velice oblíbenou destinací je jezero Inle, kde se budete moci podívat na rybáře, kteří plavou na své loďce ve stoje a pádlují nohama. Ruce totiž potřebují k lovu ryb.

Související články:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Cestě kolem světa, letních festivalech, plavbách luxusními loděmi, Jemenu, jižní Číně nebo Borneu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zajímavé plavby

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky nevšední dovolené:

11 dní v zemi, kde se zastavil čas – to je poznávací zájezd do Severní Koreje. Během pobytu můžete navštívit spartakiádu Arirang, pomníky oslavující věčného Kim Ir-Sena.

Haifa, Tel Aviv, Nazareth, ale hlavně Jeruzalém - město, které je kolébkou tří světových náboženství. To vše poznají ti, kteří se vydají na 11 denní poznávací zájezd.

2 dny strávíte poznáváním Jeruzaléma a dalších významných izraelských měst, další 4 poté můžete strávit na pláži u Mrtvého moře, které má výrazné léčebné účinky.

Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Vydali byste se na dobroudružnou cestu do těchto zemí? Kam byste jeli?
láká mě Myanmar
9,5 %
jel bych do Izraele
16 %
navštívil bych Kolumbii
8,6 %
do Severní Koreje
11 %
chtěl bych vidět Gruzii
54,9 %
Celkem hlasovalo 952 čtenářů.

Čím jsou tyto země zvláštní?

1.    Izrael – Místo je centrem jednoho z největších současných konfliktů. Města jsou obsazena vojáky. Hlavní centra jsou dobře střežena a vycestování sem by nemělo být nijak nebezpečné.    

2.    Gruzie – Země, která nejvíce doplácí za své válečné echo. Země je skoro bez turistů. Pokud sem přijedete, místní vás přivítají s otevřenou náručí. Možná se v místních hospodách i zadarmo najíte.

3.    Kolumbie – Guerillové zde mohou občas v divočině přepadávat civilisty. Na letištích se tvrdě kontrolují pašeráci drog. Přesto je výlet do místní džungle nezapomenutelný.

4.    Severní Korea – Procházka po „skanzenu Koreje“ s totalitními orgány v zádech vás vrátí zpět do období „front na banány“.

5.    Myanmar – Místní chunta nedá domorodcům klid. Přesto to jsou místní obyvatelé jedni z nejvstřícnějších lidí v Asii.

Související články

Pouštní Manhattan udivuje cestovatele v Jemenu

Litr benzínu zde stojí méně než láhev balené vody, přesto je ale nejběžnějším dopravním prostředkem osel. Ne, nepopisujeme žádný utopický stát, ale každodenní...

Výběr článků

Načítám