Hlavní obsah

Největší loď světa Oasis of the Seas brázdí vody Karibiku

Oasis of the Seas je skutečným vodním kolosem. Nejen, že dosahuje délky přes 360 metrů, ale je navíc i skoro o 50% vyšší a širší než její sokyně Queen Mary II. Také proto má Oasis do mnoha přístavů zapovězený vstup, neboť umožnit zakotvení takové lodi si vyžaduje silně nadstandardní přístavní parametry.

Článek

Každá doba má svého velikána, moře nevyjímaje. Na začátku 20. století jím byl Titanic. Tehdy svět fascinoval svými čtyřmi majestátními komíny, rychlostí 23 uzlů (přes 40km/h) či luxusními tureckými lázněmi. Dnešní "Don Corleone" mezi vlnami oceánu nese jméno Oasis of the Seas. Stál ohromných 1,4 miliard dolarů, pojme přes 7000 pasažérů, a pokud byste stáli u pobřeží vedle něj na 20patrovém věžáku, mohli byste si povídat s opalujícími se pasažéry na palubě.

Oasis of the Seas v současné době podniká výletní plavby okolo Mexika, Karibiku a Baham, v příjemných vodách plných krásných ostrůvků a pláží. Při své první cestě z Evropy do USA ale měla např. problém v Dánsku s místním visutým mostem, když jej i po spuštění komínů podjela o pouhopouhých 50 centimetrů! Na palubě vás tedy čeká nejeden unikátní zážitek.

Plavba je kombinovaná se zastávkami na pevnině, kde se dají podnikat různé výlety. Pokud tedy nebudete chtít být pořád na lodi, můžete se pohybovat po okolních končinách. Lze se vydat za klasickými velikány jako Chichén itzá či Teotihuacan, lenošit na krásných plážích nebo se ponořit se šnorchlem pod pestrou vodní hladinu.

Od Central Parku k vlnobití

Co nejvíce láká, je ale „vymazlená“ technologická bujarost lodi. Vybavení je tu skutečně královské. Nejluxusnější kajuty mají dokonce i balkónek s romantickou vyhlídkou na moře. Jsou stavěny jako mezonetové byty s okny od podlahy až ke stropu. Jejich rozloha je až 150m2.

Celá loď působí jako město na vodě. Dokonce i jednotlivé části jsou pojmenovány jako čtvrtě. Nejúsměvnější je pravděpodobně kopie newyorského Central Parku, kde na palubě roste přes 12 000 rostlin. Největší atrakcí je zde ale bar Rising Tide, který nepostojí a nepostojí. Je totiž vykonstruován jako monumentální výtah, který se neustále pohybuje mezi třemi patry lodi. I další čtvrti ale mají co nabídnout. Na Plážové promenádě se můžete např. projet na ručně vyřezávaném kolotoči.

Další části lodi jsou věnovány hlavně sportovnímu a kulturnímu vyžití. Na lodi najdeme i speciální areál s pokusnou laboratoří pro hravé kutily. Obrovský bazén se zase večer proměňuje ve speciální vodní divadlo, které pojme až 750 lidí. A pokud toho ještě nemáte dost, můžete si zajít např. do knihovny, multikina, na golf, zahrát si volejbal či košíkovou nebo se vydat do speciálního surfařského bazénu s umělými vlnami.

A na závěr to běžné malé "ale", na které čeká každá peněženka. Největší loď na světě musí také vydělávat, a tak vás týdenní plavba přijde od 30 - 60 000Kč i s letenkou do Miami, odkud na své výlety loď vyplouvá (přístav Fort Lauderdale). Řada cestovních kanceláří tuto plavbu zprostředkovává. Vše je většinou all inclusive, přes občerstvení až po kulturní a sportovní akce na palubě.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Borneu, Mongolsku, turistických destinacích v ohrožení, Kostarice, kanadských velkoměstech nebo Moskvě. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení:  Tipy na plavby po světě

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů - plavby:

Od Sochy svobody do Londýna vás čeká na více než tří měsíční plavbě i zastávka v Šanghaji, Sydney či Bombaji.

Poznejte nejznámější místa Asie: Čína a Hongkong, Vietnam, Filipíny, Brunej, Vietnam či Malajsie. A to vše za 14 dní na luxusní zaoceánské lodi.

Měří 361 metrů a pojme 5400 cestujících. To je „panelák“ na vodě Oasis of the Seas, který vám bude dělat společnost na cestě po Haiti a Mexiku.

Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Chěli byste se projet na palubě Oasis of the Seas?
Ano, letos na podobnou plavbu na této lodi vyrážím
6,1 %
Ano, jednou bych se touto lodí chtěl svést
78,8 %
Ani ano, ani ne
1,9 %
Ne, plavba na této lodi mě neláká
4,5 %
Ne, raději strávím dovolenou jinak
8,7 %
Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Typy na zastávky během plavbě po Karibiku:

Costa Maya

Koho nenadchne loď sama o sobě, může se vydat do prastarých mayských osad na jedné ze zastávek během plavby. Dobrodružné povahy jistě uvítají možnosti výpravy na Harleyi po ostrově, na kolech a v kajacích ke vzdálenějším plážím, na čtyřkolkách do džungle nebo v bugině po písečných cestách vnitrozemí.

Cozumel

Španělští objevitelé "Conquistadores" odsud spatřili poprvé břehy Mexika, když pátrali po zlatě a jiném bohatství. Na ostrově Cozumel naleznete poklady také pod hladinou moře. Jsou zde výborné podmínky pro potápění a šnorchlování. Na souši doporučujeme výlet do kdysi mocného mayského města Tulum.

Související články

Výběr článků

Načítám