Hlavní obsah

Na Filipíny za kohoutími zápasy a malebnými rýžovými poli

ESO travel, Ondřej Moravec

Vzdálené Filipíny mohou naoko působit jako náš zaoceánský příbuzný. Státní vlajka má stejné barvy i tvary (jen přeházené), hrdlem národa tu teče hlavně pivo a kněží mají v presbytáři pověšenou podobiznu pražského Jezulátka. Přesto jsou Filipíny pro Čechy destinací málo známou.

Článek

Většina českých turistů ve své touze za luxusně pohodlným poznáním místo Filipín přeřadí vyhybku na „cestovatelsky ustlané“ Thajsko či Japonsko. My ale dnes půjdeme po stopách kohoutích zápasů a rýže, z které by se na Filipínách mohly při trochu dobré vůle stavět i domy. Místní rýžové plantáže patří k největším na světě.

Filipíny jsou ostrovním státem, který se skládá z úctyhodných 7107 ostrovů na kterých žije skoro 88 milionů obyvatel. Pokud existují banánové republiky, Filipíny se jednoznačně musí zařadit k republikám „sardinkovým". Ostrov je totiž 12. nejlidnatějším státem světa.

Oproti České republice mají naši „pseudosousedi“ výrazně více mladých obyvatel. Jenže pan paradox už se hlásí o slovo. Ač u nás populace naopak stárne, obě země jsou na tom stejně. Ani jedna nemá dostatek obyvatelstva v produktivním věku.

Rudé lucerničky i rýžové opusy

Luzon je nejvýznamnějším ostrovem země, na kterém se nachází i hlavní město Manila. Kousek za ní se ale nachází úkaz, kteří mnozí považují za osmý div světa. Jsou to tak trochu jiné vysuté zahrady a místo bohyni Semiramis jsou zasvěceny bílým malým zrníčkům – rýži. Systémem eroze vody zde místní obyvatelé již dávno vystavěli schodovitý reliéf, který plochu rozděluje do několika terasovitých políček. Nejlépe je celá „rýžová klouzačka“, jenž visí na seznamu Unesca, vidět z městečka Banaue.

Chrám na kolečkách
Pokud se budete chtít prodrat skrz neprodyšnou filipínskou dopravní síť, buďte originální a použijte jeepney. Jedná se o menší etno-autobus na jehož karosérii z linie křivek vystupuje Ježíš na kříži, biblická motta či ctnostná Madona. Filipíny jsou totiž katolickou zemí, kde náboženství hraje svou roli i na ulici. Kromě extravagantní fasády je totiž i vnitřek autobusu vyzdoben ikonami či relikviemi. Na semaforu tedy vedle nervózních osobáků budete moci vidět i chrámy na kolečkách.

Angels City je druhým největším městem v zemi a krom toho dokonalou ukázkou toho, jak funguje systém nabídky a poptávky. Za druhé světově války sem přijížděli rozvášnění američtí vojáci a hledali zde dívky, s kterými by „zapomněli“ na armádní galeje. Děvčata se velice rychle přizpůsobila a z města se brzy stalo hnízdo prostitutek a pasáků, což trvá v určité míře dodnes. Město je plné barů, nevěstinců, ale také obchodních středisek, kde nabízejí i méně „kontaktní“ druh „zboží“.

Manila mezi USA a Španělskem

Hlavním městem republiky je Manila, která patří se svými dvanácti miliony obyvatel k největším jihoasijským aglomeracím. Panuje zde líbezný chaos, kdy vám např. policista s úsměvem kyne ať jdete na ulici na červenou. Filipínci jsou totiž velice flegmatickým a milým národem.

Jejich mentalita je notně podobná dávným španělským praotcům, kteří v 16. století Filipíny kolonizovali. Mezikulturní vliv pak podtrhuje i architektonický kolorit města, ve kterém se snoubí španělská ornamentálnost s americkou pragmatikou a asijským mysticismem.

Až přejdete křižovatku (klidně i na zelenou) zamiřte do starého centra. Ocitnete se tak trochu „Uvnitř zdi“. Tak zní totiž překlad nejstaršího mantilského náměstí Intramuros, jenž bývalo, celkem očekávaně, lemováno vysokou zdí. V 16. století ji zde postavili španělští kolonizátoři a ve stylu středověkého „ohrádkářství“ se tak bránili před ostatními expanzivními národy. Z Manily v tu dobu začalo růst renesanční město ale tuto tvář definitivně ztratilo po bombových útocích druhé světové války.

S talíři jak s kacíři
Filipínská kuchyně patří k těm, kde si jazyk nebudete muset obvazovat chladivou bandáží.Většina pokrmů ubírá plynu na pikantnosti a spíše si hraje s jednoduchými jídelními postupy. K tradičním pokrmům patří např. Halo Halo, které tvoří ovoce, mléko, zmrzlina a sladkosti. Originální jsou i koláče s kokosovou duživou či rýžové muffiny Puto. Zaraženi ale budete i když si dáte obyčejnou slepici. Místo talíře vám totiž v lepších restauracích přinesou jídlo na banánovém listu.

Největším majstrštykem čtvrti je kostel sv. Augustina ze 17. století, který přečkal všechna bojová martýria a tak dodává jinak moderní Mantile nádech historie. O kousek dál se nachází nejfrekventovanější meeting point zdejších obyvatel. Je jím 58hektarový Risal park, pojmenovaný po největším filipínském hrdinovi, jenž dovedl zemi k svobodě.

Park se řadí k největším v JV Asii. Mezi čínským, japonským a orchidejovým kouskem zahrady se nachází i maketa ostrova u které se každý večer koná představení prezentující popravu i těžký revoluční život národního hrdiny Risala.

FOTO: ESO travel

Manila je ale hlavně charakteristická také slumovou zástavbou. Bída Manily je pak na druhé straně kompenzována pompézními americkými vilami ve čtvrti Makati. Zde sídlí všechny celebrity, podniky i další lidé, jenž nemají hluboko do kapsy. Vysokánské mrakodrapy jenom podtrhují vliv amerikanismu, který je v zemi stále patrný již od dob kolonizace. Spojení s USA připomíná i hřbitov amerických vojáků z druhé světové války s tisíci kříži. Procházku Manilou můžete zakončit návštěvou nejmenší sopky na světě na JV města.

Co říci závěrem? Filipíny nepatří k zemím, kde fungují běžná pravidla poctivého turisty. Je to země divoká a tak trochu postavená v mnohém na hlavu. Nečekejte zde ráj na zemi, ale připravte se na eskapádu netradičního mecheche v zemi katolíků, drsných kohoutů či rýžových fontán.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Mauritiu, Kambodži, Jižní Koreji, Cayo Largo, Martiniku nebo Peru a Ekvádoru. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Filipíny

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Filipíny:

Zájezd zvláště vhodný pro milovníky přírody. Rafting k vodopádu, návštěva nejmalebnějších rýžových teras na světě a divoká horská krajina se nezapomíná.

Podívejte se do destinace, kde místní písky visí na žebříčku TOP 10 nejkrásnějších pláží světa.

Anketa

Co byste na Filipínách chtěli navštívit?
kohoutí zápasy
14,3 %
město Luzon
14,3 %
Manilu
14,3 %
Angels City
14,3 %
vodopády Pagsanjan
14,3 %
rýžové terasy
14,4 %
jiné
14,1 %
Celkem hlasovalo 1641 čtenářů.

Kohoutí zápasy – filipínská klasika

FOTO: ESO travel

Na Filipínách lze nalézt hned několik zoologických perliček. Na obloze můžeme zachytit „opicožravého“ orla Pithecophaga s rozpětím křídel až 3 metry. Pod hladinou se zase schovává nejmenší rybička na světě (Pandaka Pygmea) měřící pouhých 9 mm. Zvláštní postavení pak mají na Filipínách i gekoni. K největším frajerům Filipín ale jednoznačně patří kohouti, kteří jsou speciálně šlechtěni na bojová utkání. Nejedná se tedy o žádný amaterismus. Kohoutí zápasy zde mají velikou tradici a konají se v luxusních sportovních halách.

Kohouti zde proto patří do jedné z nejlépe placených skupin. Během meetingu totiž porota uděluje speciální cenu v hodnotě 50 000 Kč tomu kohoutovi, který položí svého soka co nejrychleji na lopatky. Rekord zatím stojí na 6 vteřinách. Kohouti jsou zkrátka zlatý důl. Říká se dokonce (zjevně zvláště cizím návštěvníkům), že při požáru domu se z něho jako první vynese úspěšný kohout, který vítězí, a pak teprve manželka a děti.

Související témata:

Související články

Kam do USA za levnými nákupy

Do Států jsem vyrazila s poloprázdným batohem, seznamem věcí, co mám přivézt kamarádům, a tisíci dolary zašitými v podprsence pro případ nouze. Vrátila jsem se...

Výběr článků

Načítám