Hlavní obsah

Co navštívit v Jižní Koreji? Na výběr jsou moderní stavby i památky UNESCO

ESO travel, Petra Novotná

Ukázkovým příkladem prosperity a moderního stylu života i bohaté kultury a tradic je Jižní Korea. V této zemi narazíte na svatyně a chrámy schované mezi mrakodrapy, procházet se budete po zalidněných ulicích nebo v parcích plných jezírek s lotosovými květy. Poznejte přírodní krásy, bohatou historii i bleskový ekonomický rozvoj tohoto „asijského tygra“.

Článek

Korejská republika je pro turisty přívětivější částí Koreje, přesto jimi není přeplněná a na objevení svého turistického potenciálu teprve čeká. Její území zabírá jižnější část Korejského poloostrova. Na východě je omývána Žlutým mořem, na západě Japonským. To ale Jihokorejci neradi slyší a zmíněným mořím raději říkají jednoduše východní a západní. Většina zdejších lidí zná Jižní Koreu asi zprostředkovaně přes značky svých mobilních telefonů nebo aut. Jižní Korea je navzdory tomu jednou ze zemí, která si v bohaté historii užila své.

Jen ve dvacátém století byla okupována Japonskem, později se stala hlavním aktérem korejské války „severu proti jihu“, kde každou stranu podporovala jiná světová velmoc. Její historie ale sahá daleko do minulosti a turisté tak mají možnost ji prostřednictvím četných zachovalých památek poznat.

FOTO: ESO travel

Co neminout v Soulu

Hlavní město Jižní Koreje je jednou z největších metropolí světa, žije zde přes deset milionů lidí. Ve světě skla, betonu a železa ale můžete navštívit paláce tradiční korejské kultury. Jedním z nich je Kyongbokkung. Stavba zapsaná na seznamu UNESCO je jedinečným příkladem korejské architektury 15. století. Sloužila jako sídlo dynastie Joseon (Čoson) a vznikla hned na začátku její vlády – na přelomu 14. a 15. století.

Jen pro představu - dynastie Joseon byla u moci až do začátku 20. století. V paláci také navštivte folklórní muzeum nebo zahrady, které ho obklopují. Jejich staleté stromy a typická jezírka s vodními liliemi a lotosovými květy přímo vybízejí k odpočinku.

Svou chvilku slávy si Soul užil v roce 1988, kdy se jako hostitelské město XXIV. letních olympijských her dostal na televizní obrazovky po celém světě. Pro připomenutí této velké sportovní události můžete navštívit olympijský park. Nedaleko Soulu je město Kosung, které byste si neměli nechat ujít, zajímá-li vás moderní historie. Kosung totiž leží přímo na demarkační linii mezi Severní a Jižní Koreou.

V letním sídle diktátora
Pokud navštívíte přímořské město Whanjipo, můžete se podívat, jak a kde trávil bývalý severokorejský diktátor Kim Ir-sen svou dovolenou. Před korejskou válkou totiž Whanjipo patřilo k území Severní Koreji a Kim Ir-sen tu pobýval ve svém letním sídle. Důkazem, že se jedná o jedinečné místo je i rezidence prvního jihokorejského prezidenta Ly Syn-mana, která se nachází nedaleko.

Zdánlivě zašlá sláva buddhismu

Většina obyvatel Koreje je bez náboženského vyznání, nejrozšířenějším náboženstvím je křesťanství, které vystřídalo historicky zažitý buddhismus. Přesto z jeho slávy dodnes zbývají početné chrámy a kláštery představující bohaté kulturní dědictví Koreje. Na seznamu UNESCO jsou například zapsány chrámy Sokuram grotto nebo Pulkuksa. První jmenovaný je postaven z bílé žuly a je proto považován za nejkrásnější chrám v Asii. Pulkuksa zase svou slávou připomíná význam Dálného východu.

Asijský Greenwich
Jako jsou Angličané pyšní na svůj Greenwich, chlubí se Korejci observatoří Chomsungdae. Jejich popularita se rovná, liší se ale ve stáří. Na časové přímce je dělí necelých tisíc let. Chomsungdae je nejstarší observatoří a jedinou kamennou stavbou svého druhu v Asii. Zajímavý je také její tvar připomínající láhev.

Architektura v souladu s přírodou

Přírodní krásy Jižní Koreje spočívají hlavně v jejím hornatém povrchu. Nížiny tu tvoří necelou třetinu plochy. Stavebnictví nepřející terén tak zabránil poničení panenské přírody. Jako jeden z mnoha příkladů může být jmenován národní park Saoraksan. Legenda říká, že si v jeho říčkách a jezírkách, schované před lidským zrakem, hrávají nymfy. Pravděpodobně tedy žádnou neuvidíte. Jisté ale je, že v Seoraksanu můžete navštívit zřejmě nejstarší ženský buddhistický chrám na světě Singheungsa, vybudovaný v sedmém století našeho letopočtu.

Stejně jako jiná asijská architektura je i korejská pověstná svou snahou zajistit souhru a harmonii stavby s okolní přírodou. Na vlastní oči se o tom můžete přesvědčit v nespočetných horských klášterech. V pohoří Kayasan narazíte na chrám z devátého století Haeinsa, postavený pro šíření filozofie Avatamsaka-sutry, která hlásá vizi dokonale harmonického vesmíru, kde je každá jeho část organicky spojena s ostatními.

Tato filozofie později ovlivnila celou asijskou kulturu. Pokud vám tohle učení nic neříká, budete moci rozjímat aspoň nad pohádkovými scenériemi, které se vám v pohoří Kayasan naskytnou. V chrámu můžete obdivovat sedm set let staré dřevěné kvádry s vyrytými texty zvané Tripitaka. Jejich úkolem bylo ochránit zemi před nepřáteli. V pohoří Soknisan navštivte buddhistický chrám Bopjusa, který se chlubí dalším národním pokladem – pětistupňovou pagodou ze 17. století.

Nenechte si ujít
Svatyně Čongmyo Vedle jiných pamětihodností stojí v Soulu za vidění jedinečná buddhistická svatyně Čongmyo. Že je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví ani nemusíme zmiňovat. Je zasvěcená vzpomínání na krále a královny dynastie Joseon a zdejší rituály navazují na tradici založenou ve 14. století.
Jeskyně Songygul Pro milovníky přírodních zajímavostí je zastávka v jeskyni Songygul nezbytností. Leží ve středozemí nedaleko města Kyongju. Formovala se před 250 miliony let, je dlouhá necelých 500 metrů. V jejích útrobách narazíte na jedinečné krápníkové útvary nebo jezírka s ledovou vodou hluboká až 30 metrů.
Korean folk Village Do atmosféry života za dynastie Joseon můžete nahlédnout ve skanzenu nedaleko hlavního města. Jedna z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí vám v modelu tržiště korejské vesnice nabídne tradiční kuchyni nebo suvenýry vyrobené ruční prací řemeslníků v lidových krojích.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Cayo Largo, Martiniku, Peru a Ekvádoru, cestování po USA nebo severním Thajsku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Jižní Koreje

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Jižní Korea:

Osmidenní výlet po přírodních zákoutích, zapomenutých klášterech a chrámech i po moderní metropoli v Jižní Koreji.

Navštivte asijského giganta a poznejte nejslavnější místa světa, mezi které patří Čínská zeď, Zakázané město nebo tajemná Terakotová armáda.

V jedenácti dnech poznejte tradiční kulturu východoasijských zemí, které mají co nabídnout i těm nejnáročnějším turistům.

Anketa

Co byste v Jižní Koreji nejraději navštívili?
Moderní města
20 %
Památky UNESCO
20 %
Starobylé chrámy
20 %
Přírodní památky
20,1 %
Jiné
19,9 %
Celkem hlasovalo 1502 čtenářů.

Tipy a rady na cestu do Jižní Koreje

Měna

Platnou měnou je jihokorejský won, který rozdělíte na sto čonů. Platba v dolarech nebývá akceptována. Bankomaty jsou dostupné většinou ve městech, instrukce jsou ale pouze v korejštině.

Vízum

Vízum Mezi Českou a Korejskou republikou existuje smlouva o bezvízovém styku. Pokud tedy nezůstanete v Jižní Koreji déle než 90 dní, budou po vás na letišti vyžadovat jen pas platný ještě alespoň půl roku a někdy i zpáteční letenku.

Národnostní složení

Národnostní složení Jižní Korea je zemí s velmi nízkým počtem imigrantů. Původní obyvatelé tu tvoří 99 % celkové počtu.

Úřední jazyk

Úřední jazyk Na školách se běžně jako cizí jazyk vyučuje angličtina, úředním jazykem je ale korejština.

Doprava

Dopravní síť je v Koreji velmi rozvinutá a cestování vlakem nebo autobusem by mělo být za nevelké peníze pohodlné. Kvůli častým dopravním zácpám ve větších městech se nedoporučuje pronájem osobního automobilu.

V zemi, kde většina lidí nevyznává žádné náboženství je přesto zažité dodržování hierarchie a uctivého chování k druhým. Než se tedy do Koreje vydáte, zjistěte si na cestu pár tipů, abyste nevědomky někoho neurazili. Zmíněná hierarchie přisuzuje větší úctu starším a mužům.

Zdvořilé je přijímat a dávat předměty oběma rukama. Slušně pozdravíte, pokud se ukloníte. Někdy se podává i ruka. Pozor si dávejte na hlasité smrkání – něco takového je na korejské veřejnosti prostě tabu. Respekt k ostatním je pro Korejce, a Asijce vůbec, typický a téměř legendární. Důsledkem toho je i nízká kriminalita v zemi.

Související témata:

Související články

Kam do USA za levnými nákupy

Do Států jsem vyrazila s poloprázdným batohem, seznamem věcí, co mám přivézt kamarádům, a tisíci dolary zašitými v podprsence pro případ nouze. Vrátila jsem se...

Výběr článků

Načítám