Hlavní obsah

Velikonoční ostrov skrývá jedno z největších tajemství lidstva

ESO travel, Lucie Štěrbová

Velikonoční ostrov v Tichém oceánu se může pyšnit mnoha přídomky. Jde o nejodlehlejší obydlený, nejtajemnější a dost možná i o nejkrásnější ostrov světa, který každoročně láká tisíce turistů. Ti se s pohledem upřeným na tajemné sochy moai pokouší rozluštit záhadu jejich vzniku. Zatím se to ale nikomu nepodařilo a kamenné obličeje za tajemným úsměvem stále schovávají jedno z posledních tajemství dnešního světa.

Článek

Celých 2100 kilometrů mořských hlubin dělí Velikonoční ostrov, jinak také zvaný Rapa Nui (Velká země) nebo Te Pito o Te Henua (Pupek světa) od nejbližšího obývaného místa – ostrova Pitcairn. Absolutní izolace od zbytku světa se dodnes projevuje – ať už rostlinnou a živočišnou skladbou, nebo tím, že život původních Polynésanů je dodnes obestřený rouškou tajemství.

Ačkoli administrativně spadá toto území pod Chile, nemá toho ostrov s touto jihoamerickou zemí příliš společného. Možná až na fakt, že z 4000 kilometrů vzdáleného Santiaga de Chile létají dvakrát týdně pravidelné linky na jediné letiště Velikonočního ostrova. Tento „výlet“ turistu pak vyjde na zhruba 16 tisíc korun. Tolik stojí zpáteční letenka. Na prozkoumání tajemných ostrovních zákoutí už ale nepotřebujete ani korunu, protože veškeré vstupy jsou zdarma.

Dávná tajemství Polynésanů

Ostrov „na konci světa“ byl neobydlený pravděpodobně až do 6. století našeho letopočtu. Pak ale u jeho břehů přistály polynéské kmeny, které s sebou přivezly i první savce. Do té doby byl ostrov obydlený pouze ptáky.

Kult ptačího muže
S Velikonočním ostrovem je spojena i tradice kultu ptačího muže. Každý rok na jaře ti nejzdatnější mladíci z ostrova soutěžili o tento titul. Jejich úkolem bylo přeplavat průliv, který se hemžil žraloky, k ostrůvku Mutu Nui, zde rychle nalézt hnízdo opeřence rybáka černohřbetého, odcizit vejce a vydat se zpátky. Vítěz pak mohl rok bydlet v chýši v obřadní vesnici Orongo. Ta je dnes turistům přístupná.

Pro Evropany tuto pevninu objevil na velikonoční neděli 5. dubna roku 1722 holandský admirál Jacob Roggeveer. A příchod Evropanů byl de facto koncem polynéské kultury. Z původních deseti tisíc obyvatel ostrova jich v roce 1877 zůstalo pouze 111, ostatní zemřeli na tuberkulózu, neštovice, ve válkách, nebo byli odvlečeni otrokáři. Smrtí klanových náčelníků zvaných inetaos tak zbytek světa přišel o možnost poznat tajemství tohoto podivuhodného národa – záhadný obřadní jazyk rongo-rongo, plošiny ahu, ale hlavně obří sochy moai.

FOTO: ESO travel

Mlčenliví svědkové minulosti

Snad každého při vyslovení názvu „Velikonoční ostrov“ jako první napadnou gigantické sochy znázorňující obličeje –tzv. moai. Vědci se dodnes přou o jejich základní účel. Faktem ale je, že jich je na ostrově 887, ty největší z nich mají i více než 12 metrů a váží až 90 tun. Všechny jsou turistům přístupné, jen je potřeba dodržovat základní zásadu a nevstupovat k sochám, které jsou umístěné na posvátné pohřební plošině ahu – nejznámější z nich je 200 metrů dlouhá Ahu Tongariki.

FOTO: ESO travel

Česká stopa v polynéském písku
Vědci celého světa se dlouho přeli o to, jak staří Polynésané přepravovali sochy z kráteru vulkánu až na 16 kilometrů vzdálená místa. Podle prvních teorií bylo k těmto akcím zapotřebí až několik stovek mužů. Ale až český vědec Pavel Pavel zvládl za pomoci jednoduchého mechanismu „rozchodit“ sochy za pomoci pouhých 16 mužů a dost možná tak odhalil jedno z největších tajemství.

Sochy jsou rozmístěné jak po celém pobřeží, včetně pláže Anakeva, tak i ve vnitrozemí – a to i v místě, kde pravděpodobně vznikaly – v kráteru vulkánu Rano Raraku. S největší pravděpodobností sloužily jako posvátná místa, jako tzv. sochové chrámy. Více by mohly prozradit nápisy na rongo-rongo deskách, ale vědcům se je dodnes nepodařilo rozluštit. A možná to je ten hlavní důvod, proč je Velikonoční ostrov dodnes cílem mnoha turistů. Vždyť, kdo by nechtěl být tím, kdo odhalí tajemství staré stovky let?

Čtěte dále

Více informací o Chile naleznete v článku Chile: Téměř všechny přírodní krásy na jednom místě.

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o KuběVietnamu, safari v Keni, Chile, Kubě nebo expedici do Grónska. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Chile a na Velikonoční ostrov

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Chile:

16 dní dlouhý poznávací okruh po Chile. Zažijte dobrodružství plné poznávání ledovců, sopek, krásných národních parků nebo malebných chilských vesniček.

Zpestřete si pobyt v Chile výletem na tajuplný a překrásný Velikonoční ostrov. Navštivte 18 majestátných gigantických soch, jednoho z divů světa.

Anketa

Chystáte se na výlet na Velikonoční ostrov?
Ano, plánuji se tam v dohledné době vydat
20 %
Ano, byl by to perfektní výlet
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Velikonoční ostrov mě vůbec neláká
20 %
Ne, je to pro mě příliš drahé
20 %
Celkem hlasovalo 8238 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám