Hlavní obsah

Kuba - karibský ráj s nejbělejším pískem na světě

ESO travel, Lucie Štěrbová

Kuba bývá často nesprávně chápána jako místo, kam jezdí na dovolenou na zářivě bílé pláže relaxovat jen „horních deset tisíc“. Krásy Kuby ale ročně přilákají více než 2 miliony turistů. A ani oni nemusí nutně strávit celý pobyt natažení na lehátku na pláži. Tento největší karibský ostrov toho nabízí mnohem víc – krásu koloniálních paláců, ale i panenské deštné pralesy v horských oblastech.

Článek

Na Kubě vzniklo po roce 1990 velké množství turistických letovisek. Věhlas slavného a luxusního Varadera to ale neohrozilo. Právě tam míří více než tři čtvrtiny ze dvou milionů turistů, kteří ročně přijedou na Kubu. Ne každý ale chce strávit takto rušnou dovolenou.

Další variantou tak může být jeden ze 4 tisíců ostrůvků v těsné blízkosti pobřeží hlavního ostrova – jako jsou například Cayo Coco, Cayo Largo nebo Cayo Santa Maria. Stojí zde stejně luxusní hotely s kvalitním zázemím, uniknete tady ale masám turistů, které obletují nejznámější letovisko Varadero.

V tomto článku dále najdete:

  • Potápěčské ráje – Cayo Coco, Cayo Largo
  • Turisty dosud neobjevený Cayo Santa Maria
  • Pláž pláží na Varadero

Svou dovolenou na Kubě rozhodně nemusíte omezit jen na pravidelné zdolávání trasy hotel-pláž-hotel. Řada specializovaných cestovních kanceláří nabízí vedle pobytových zájezdů také zajímavé poznávací okruhy po Kubě, v nabídce mají i velké množství fakultativních výletů a aktivit.

Není proto problém vyrazit např. šnorchlovat na širé moře, zkusit kormidlovat katamarán, zajistit si výlet do krasových oblastí Viňaléz nebo na vlastní oči spatřit slavnou pobřežní promenádu Malecón v hlavním městě Havana. Díky poloze Kuby v tropickém pásu máte navíc téměř 100% jistotu, že vaše vzpomínkové fotografie budou zalité sluncem a lehký svetr, který jste si pro jistotu přibalili do kufru, ani nevyndáte.

Pokud chcete atmosféru Kuby nasát skutečně důkladně, můžete se vydat třeba na poznávací okruh po ostrově, a zažít tak od každého trochu. Jen málokdo ví, že na seznamu světového dědictví UNESCO je uvedeno osm míst Kuby – i to je jeden z důvodů, který činí z tohoto Karibského státu jednu z nejnavštěvovanějších zemí světa.

Potápěčské ráje – Cayo Coco, Cayo Largo

Stále více lidí propadá vášni spojené s potápěním. Nasadit ploutve, nandat brýle a ponořit se mezi hejna pestrobarevných mořských ryb. Okolí kubánských ostrůvků Cayo Coco a Cayo Largo je pro tuto zálibu ideální. Teplé tropické moře je zárukou druhové pestrosti a temně modré hlubiny v okolí těchto ostrovů zase ukrývají téměř tisíc vraků lodí, které čekají na prozkoumání. Pokud vás obdivování života pod hladinou neláká, můžete zůstat na pláži a chytat bronz.

Ostrůvek Cayo Coco nezískal svůj název, i když by se to tak mohlo na první pohled skutečně zdát, podle kokosových palem, které zde místy také ještě rostou, ale podle jiné místní atrakce – ptáka ibise. Ten navíc není jediným unikátním ptačím obyvatelem ostrova. Na hrázi, která spojuje Cayo Coco s vedlejším Cayo Guillermo se promenádují na svých dlouhých nohách růžový plameňáci.

V rytmu Kuby 1 – Salsa
Salsa – svobodný tanec v nesvobodné zemi. Živý, spontánní pohyb vycházející z afroamerických kořenů. Dnes proniká z Kuby i do ostatních částí světa a kurzy salsy jsou velmi oblíbené už i v České republice. Hudba je sice na čtyři doby, tanečníci smyslně tančí jen na tři. Rozhodně neplatí, že by salsa byla tanec bez pravidel, ale v překladu znamená salsa „omáčka“, a stejně jako tento pokrm má mnoho podob - umí být smetanově jemná, ale i ostře pálivá.

Pokud dáváte přednost klidnější dovolené v místech, která nejsou přeplněná turisty a kde si na pláži nešlapete vzájemně s ostatními po hlavách, pak je kromě zmiňovaného Cayo Coco destinací stejného rázu Cayo Largo. Zde je ale nutné počítat s tím, že si za klid a maximální luxus trochu připlatíte. Při pobytu na Cayo Largo pak rozhodně nezapomeňte na plavbu na nedalekou Playa Sirena, kdy uprostřed Karibského moře vybíhá naprosto nečekaně nad blankytně modré vlny pás písku.

FOTO: ESO travel

Turisty neobjevený Cayo Santa Maria

Dalším doposud turisty neobjeveným rájem na zemi je Cayo Santa Maria . V posledních letech zde vznikají nové moderní hotely, nutno ale poznamenat, že tyto moderní stavby jsou v naprosté symbióze s okolní zářivou tropickou přírodou. I zde je ještě stále absolutní klid a snad právě proto je Cayo Santa Maria jediným místem v Karibiku, kde se můžete na nudistické pláži slunit tak, jak vás pánbůh stvořil.

V rytmu Kuby 2 – doutníky
Jen málokdo si nevzpomene při vyprávění o Kubě na tamější proslavené doutníky. Pěstování tabáku na jejich výrobu a následné balení je složitá věda, jejíž tajemství a zákonitosti se dědí z generace na generaci. Už v dávných dobách platilo pravidlo, že „cukrová třtina snese všechno, ale s tabákem se musí jednat jako s jemnou dámou.“ Snad právě proto jsou dnes kubánské doutníky tím nejdražším a nejluxusnějším, co můžete ve specializovaných kuřáckých obchodech zakoupit.

Při návštěvě zatím méně známých a turisticky vyhledávaných míst, ale musíte vzít v potaz místní specifika. Na Kubě nenaleznete jediný bankomat a pozor na rozdíl mezi klasickým kubánským a konvertibilním pesem. Ten je totiž skutečně velký.

Zatímco za konvertibilní peso, které bývá někdy přirovnáváno k našim tuzexovým bonům, pořídíte vše, klasické kubánské peso vám poslouží maximálně na nákup zeleniny na tržišti a nepodaří se vám ho na letišti proměnit zpátky. Dnes se naštěstí v těch největších letoviscích začíná stávat běžnou praxí přijímání eura. Proč také ne – více než polovina turistů přijíždí na Kubu ze zemí Evropské Unie.

FOTO: ESO travel

Pláž pláží na Varaderu

Statistiky hovoří jasně. Kuba je, co se týká návštěvnosti, v těsném závěsu za vedoucím Thajskem. Ale jen každý čtvrtý člověk, který přijede na Kubu, se vydá do méně známých destinací. Zbylí tři vsadí takzvaně na jistotu a prožijí svou dovolenou ve Varaderu – nejznámější rekreační oblasti celé Kuby s nejkrásnější pláží Karibiku.

Letovisko Varadero leží na ostrově při kubánském pobřeží, s pevninou je spojeno mostem a turistům poskytuje veškerý komfort, který si jen mohou přát. Vysoká oblíbenost si ale logicky vybírá svou daň. Varadero bývá ve špičce sezóny přelidněno turisty. Pokud jste tedy romantická povaha s duší vlka samotáře, ve Varaderu si příliš libovat nebudete. Milovníky cizích kultur by zase mohlo zklamat zjištění, že do střediska nemají přístup místní obyvatelé. Proto někdy skeptici označují Varadero za „turistické ghetto“.

Rozhodně to ale neznamená, že byste se mu měli zdaleka vyhnout. Ideálním kompromisem je varianta dovolené 7+7, kdy se budete sedm dní slunit ve Varaderu a dalších sedm dní poznávat krásy „skutečné Kuby“. A o tom, co všechno můžete na Kubě zažít během těch sedmi dnů, připravujeme další článek.

Nenechte si ujít
Cesta do Havany  Hlavní město Kuby je někdy přezdíváno jako „Paříž Karibiku“ a neměl by si ho nechat ujít nikdo, kdo tento ostrov navštíví. Jádro města vystavěné v duchu koloniální architektury je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Není divu, i dnes uchvacují imperiální paláce na pobřežní třídě Malecón svou kolosálností. Habaněros – jak se říká místním obyvatelům – jsou navíc milí a příjemní.
Outdoor ve Viňaléz  „Dospělí také jezdí na tábory, jen tomu neříkají tábor, ale maskují to pod pojem outdoor.“Pokud si tedy chcete užít veškeré možné i nemožné outdoorové aktivity, navštivte unikátní krasovou oblast Viňaléz, která se nachází zhruba 200 kilometrů od Havany. Na své si zde přijdou zejména lezci. Místní skalní útvary připomínající svým tvarem tajemné stolové hory, patří k nejznámějším lezeckým lokalitám v Karibiku.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o expedici do Grónska, Galapágách, Oktoberfestu v Saigonu, Vietnamu, Japonsku nebo Baleárských ostrovech. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kubu

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

Velký okruh Kubou: Během tohoto okruhu poznáte celý ostrov včetně východní provincie Santiago de Cuba a Granma. Santiago je druhým turisticky nejoblíbenějším městem.

Kuba - Cayo Coco/Cayo Guillermo: Kouzlo Havany a romantických pláží ve známých kubánských destinacích, které jsou známé svým klidem a pohodou.

Kubánská riviéra a nejznámější letovisko Kuby proslavené salsou, živostí, kubánskými rytmy a krásnou tropickou přírodou.

Anketa

Ve které kubánské destinaci se Vám nejvíce líbilo?
Caya Coco
16,7 %
Caya Largo
16,7 %
Varadero
16,7 %
Cayo Guillermo
16,7 %
Cayo Santa Maria
16,7 %
V jiné
16,5 %
Celkem hlasovalo 2048 čtenářů.

Kubánský rum

Známým kubánským artiklem je slavný bílý rum. Ten se vyrábí z cukrové třtiny, respektive melasy, což je hmota vzniklá rozsekáním a rozemletím právě cukrové třtiny. Sladká melasa, která obsahuje padesát procent cukru, se smíchá se speciálními kvasinkami a po několika dnech kvašení je na světě kubánská alkoholová specialita, která se dnes celosvětově používá při tvorbě mnoha a mnoha míchaných nápojů. Bílý rum ale nemusí zůstat jen bílý. Platí, že čím je starší, tím tmavší má barvu. Rum „Gran reserva“ má temně hnědou barvu a v sudech zraje minimálně deset let.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám