Hlavní obsah

Vyrazte na ledovou expedici do Grónska

ESO travel, Lucie Štěrbová

Ničí vás teploty atakující třicetistupňovou hranici, palčivé sluneční paprsky a ani dovolená na písečné pláži u moře není tím pravým únikem? Pokud toužíte po chladivé náruči věčného sněhu a ledu vyrazte na expedici lodí do Grónska – země Inuitů, kde v létě Slunce sice nezapadá, ale kde doba ledová ještě zdaleka neskončila.

Článek

Grónsko politicky spadající pod Dánské království je největší ostrov naší planety a bez nadsázky se dá skutečně označit za zemi ledu a sněhu. Celých 85 % povrchu pokrývá mohutný pevninský ledovec, místy silný 3500 metrů a vrstvami sněhu starými až 100 tisíc let. Jen při východním pobřeží se vine 200 kilometrů široký pás nezaledněné krajiny, kde se koncentruje většina z 57 tisíc obyvatel ostrova.

V tomto článku dále najdete:

  • „Země lidí“ z paluby ledoborce
  • Největší světový fjord – Scoresby sund
  • Původní domorodé osady – Vikingebugt a Itoqqortoormiit

Ačkoli v jazyce Inuitů znamená Grónsko „země lidí“ je tento ledový ostrov mnohem více zemí, kde více než kde jinde stále platí kruté zákony přírody a kde si člověk proti síle přírodních živlů připadá naprosto nepatrný.

FOTO: ESO travel

Kolem ostrova ledu na ledoborci

Grónsko je možné poznat jak z pevniny, tak z hladiny moře poseté krami, kam jen oko dohlédne. Úchvatné přírodní scenérie můžete pozorovat například z paluby ledoborce Profesor Molčanov nebo Grigoriy Mikheev. Expedici na palubě těchto lodí si můžete zajistit sami u společnosti Ocean Adventures, nabízí se ale i řada zájezdů zprostředkovaných specializovanými cestovními kancelářemi, viz např. tato výprava do Grónska.

Cena přibližně 11denní expedice se pohybuje kolem 120 000 Kč. Za polární kruh se vydává jen několik specializovaných společností, u kterých si můžete expedici „all inclusive“ objednat.

Původně výzkumné lodi Molčanov nebo Mikheev sloužily oceánografickému a polárnímu výzkumu, po přestavbě ale poskytují veškerý možný komfort pro dobrodruhy toužící poznat Grónsko z jiné perspektivy. A protože jde o menší plavidla, kapitán může loď vést i místy, do kterých se velké ledoborce nedostanou.

Plavbu je možné zahájit od břehů Islandu a úžasné mrazivé scenérie nabídne již plavba Dánským průlivem. Z paluby lodi pak můžete sledovat největšího savce naší planety – plejtváka obrovského, nebo život dalších mořských živočichů, včetně kosatek a dalších druhů velryb.

FOTO: ESO travel

Život za polárním kruhem

Grónsko leží za polárním kruhem, čemuž odpovídá jak podnebí, tak typická fauna a flóra. Pro návštěvu této severské země je nejvhodnější červenec, kdy rtuť teploměru šplhá k osmi stupňům Celsia. Naopak v lednu vás zmrazí čtyřiatřicetistupňový mráz. Z paluby lodi můžete sledovat i jednoho z nejtypičtějších zástupců zdejší fauny – ledního medvěda, v jazyce Inuitů nazývaného nanoq. Ten se často nechá mořskými proudy unášet na krách do míst, kde žijí tuleni, hlavní část jeho jídelníčku.

Do nitra ostrova

Za největším světovým fjordem vyrážejí turisté právě do Grónska. Scoresby sund je téměř 350 kilometrů dlouhý hluboký záliv, kterým je opět možné proplouvat do nitra tohoto ledového ostrova právě na ledoborci Profesor Molčanov. Hloubka vody místy dosahuje až 1500 metrů a pobřeží nabízí úžasné polární scenérie – skupiny tuleňů při břehu, modravě bílé kry dosahující výšky až sta metrů, ledovcové splazy nebo původní eskymácké vesnice. Pokud budete mít štěstí, možná spatříte i bláznivou hru světel na noční obloze – polární záři.

Polární světelná show
Pulzující, neustále se proměňující barvy na noční obloze – to je polární záře – důsledek erupcí na Slunci. Velmi zjednodušeně se dá říci, že po sluneční erupci vesmírem „letí“ sluneční částice, tzv, sluneční vítr. Ty pak narazí do naší ionosféry, která je zhruba 100 km nad zemským povrchem, a jejich nerovnoměrné pronikání způsobuje právě polární záři. Tu je možné pozorovat hlavně v oblastech v okolí magnetických pólů, v našich podmínkách je k vidění jen velmi vzácně. Na barvu záře má vliv plynné složení té které části atmosféry.

Při březích fjordu Scoresby sund se nachází i původní inuitské osady. Vylodit se můžete například ve dvě stě let staré osadě Vikingebugt a obdivovat chýše vystavěné z koster velryb. Hlavní osadou celého východního Grónska je ale Itoqqortoormiit. Ačkoli má jen necelých 500 obyvatel, je největším „městečkem“ široko daleko a zároveň ukázkovým příkladem toho, jak žijí původní obyvatelé „Země lidí“. První Evropané se do těchto míst dostali až před necelými sto lety, celá oblast je ještě stále dost izolovaná a převládá tak původní, ale nikoli primitivní, styl života.

Grónsko – to nejsou jen nekonečné ploché pláně, ale i pohoří přesahující výšku 3500 metrů. Z hladiny dalšího ze zálivů – Nansenova fjordu – je možné obdivovat nejvyšší horu Grónska a zároveň celé oblasti za severním polární kruhem – Gunnbjörns Fjeld. Jde de facto o nunatak – skalní masu, která byla (a stále ještě je) přetvářena a posouvána pevninským ledovcem.

Expedice do Grónska skutečně není prototypem klasické dovolené. Proč ale nezbourat zaběhnuté stereotypy a nezažít něco naprosto nového? Zkuste jednou vyměnit hotelový bazén za vylodění na kru nebo klimatizovaný autokar za psí spřežení. Vždyť, kdo se těmito zážitky může pochlubit?

Nenechte si ujít
Ledový hotel v Kangerlussuaqu  Prožijte noc v hotelu, který je kompletně vybudovaný z ledu. O horké koupeli v ledové vaně sice můžete jen snít, ale zaručeně vás zahřeje silný drink podávaný v ledové číši na ledovém baru. O tepelné pohodlí v posteli se postará množství zvířecích kožešin.
Pozorování plejtváků na volném moři  Přímo z paluby lodi je možné sledovat běžný život těchto uchvacujících kytovců. Plejtvák je dnes zařazený mezi ohrožené živočišné druhy, populace při pobřeží Grónska ale čítá celých 600 kusů. Spatřit 180 tunový kolos na vlastní oči – to už je opravdový zážitek na celý život
Psí spřežení  Země ledu a sněhu si vyžaduje specifický druh přepravy. Kromě helikoptér a sněžných skútrů místní naplno využívají i tradiční způsob dopravy – psí spřežení. Psi, nejčastěji plemene husky, pomáhají s přepravou jak osob, tak materiálu. Dnes se navíc objevují i sportovní adrenalinové odnože, kdy se psy nechá tahat například člověk na lyžích.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Galapágách, Oktoberfestu v Saigonu, Vietnamu, Japonsku, Baleárských ostrovech nebo Kamčatce. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd za ledovci

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro Grónsko, Kamčatku a Antarktidu:

Grónsko Při této výpravě na sever naší planety budete mít možnost poznat grónskou tundru, polární flóru a faunu a objevit tajemství polárního života.

Antarktida s jižním polárním kruhem Staňte na jediném panenském kontinentu. Zkuste antarktickou koupel v termální vodě na mořském břehu. Výjimečnost zájezdu netřeba popisovat.

Anketa

Láká vás expedice na výzkumné lodi kolem Grónska?
Ano, hned bych se na expedici do Grónska vydal
20,1 %
Ano, jednou bych se tam rád podíval
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, expedice na lodi kolem Grónska mě neláká
20 %
Ne, byl by to moc drahý výlet
19,9 %
Celkem hlasovalo 1843 čtenářů.

Praktické rady na cestu do Grónska

Klima a vůbec vše, co se týká Grónska, je natolik specifické, že se při cestě na sever vyplatí vzít v potaz rady zkušenějších, tedy těch, kteří již polární oblasti navštívili. Pokud se vydáte na výpravu na expediční lodi Profesor Molčanov, počítejte s tím, že vyloďování na pevninu probíhá tzv. do příboje. Nutností jsou proto nepromokavé a vysoké holinky.

Oblečení tak vůbec není radno podceňovat. Obecně se doporučuje dát přednost několika slabším vrstvám, než jedné extrasilné. Při cestě do této oblasti také počítejte s tím, že jsou zde kvůli extrémním klimatickým podmínkám velmi vysoké ceny za služby.

Možná si budete klepat na čelo, když naleznete v seznamu doporučených věcí i repelent proti hmyzu. Opravdu ale nejde o vtip, komáři jsou zde všude a neunavně bodají své sosáčky do všeho, co nepoužilo repelent. A snad nejhorší můrou všech dobrodruhů je „bílá tma“ – stav objevující se při sněhové bouři. Ve chvíli, kdy vás obklopí mléčná, neproniknutelná mlha, ztrácíte orientaci a netušíte, kde je nahoře a kde dole. Není proto radno zdejší počasí jakkoli podcenit,  jinak to totiž může být to poslední, co ve svém životě uděláte.

Inuita versus Eskymák

Je správné označení Inuita nebo Eskymák? Jednoduchá odpověď neexistuje. Domorodí obyvatelé Kanady a Grónska považují označení Eskymák za pejorativní, v překladu to prý znamená „jedlík syrového masa“. Dávají tudíž přednost označení Inuit (v překladu člověk).

Naopak domorodci ze Sibiře a Aljašky s označením Eskymák problém nemají a zastřešují jím výrazy Yupik a Inupiat, které jinak také používají pro označení svého etnika. Každopádně, ať je to tak, či onak, nic to nemění na tom, že toto etnikum je jedno z mála, které preferuje mnohomužství.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám