Hlavní obsah

Do Japonska za nákupem levné elektroniky nebo třeba za starobylými chrámy

ESO travel, Mirka Reifová

Jedno z nejmodernějších měst planety Tokyo je ideální zastávkou pro nákup špičkové a levné elektroniky, střední Japonsko je ale vhodné navštívit také pro poznání opravdu tradiční asijské kultury s mnoha chrámy a kláštery. Během deseti dní zde můžete nakoupit a zároveň procestovat japonská města, chrámy nebo třeba národní parky s horskými jezery a svatyněmi.

Článek

Japonsko je pro Evropana natolik nevšední zemí, že jeho návštěva ve vás zanechá zážitek na celý život. Poznáte tradiční kulturu se zvláštními zvyky a obyčeji, ale i hypermoderní aglomerace s mrakodrapy a nadúrovňovou dopravou. Tento všudypřítomný střet nového a starého je pro zemi vycházejícího slunce typický.

Pokud vás návštěva této země láká, připravili jsme pro vás v tomto článku návrh na zajímavou poznávací cestu, během níž stihnete Japonsko procestovat během cca 10 dnů. Máte-li zájem o předem organizovanou cestu, nabízí se zájezdy specializovaných cestovních kanceláří, viz například tento poznávací zájezd do Japonska.

FOTO: ESO travel

Milovníkům moderní techniky by neměla uniknout cesta proslaveným rychlovlakem Shinkansen a nákupy nejnovější elektroniky v Tokiu. Na své si však přijdou i příznivci historických tradic. Japonsko je opředeno historií a duch samurajů, Gejš, ale i významná místa druhé světové války přitahují mnohé turisty.

Tokio, bývalá rybářská vesnička uprostřed močálů

Na mapce vyznačená poznávací cesta, která Vás provede středním Japonskem, začíná v Tokiu. Hlavní město Japonska se rozprostírá podél zálivu v délce 130 km, má kolem 28 milionů obyvatel a představuje největší městský konglomerát na světě. Přesto se zde najdou místa klidu, jakým je svatyně šintoismu Meidži Džingu nebo císařský palác s nádhernými zahradami. Ty jsou bohužel kromě dne narozenin císaře jedinou přístupnou částí paláce. Turisticky atraktivní je také areál Asakusa s chrámem bohyně Hase Kanon a 333 m vysoká tokijská věž, postavená již v roce 1958.

Mezi další zajímavé části města patří moderní nákupní čtvrti Ginza a Shibuya anebo centrum politického dění Shinjuku s výškovou budovou Tokio Metropolitan Government. Vyhledávaným místem odpočinku v blízkosti města je sopka Mt. Fuji, která je s 3776 m n.m. zároveň nejvyšší horou Japonska. Dostat se k ní dá snadno autobusem, cesta trvá přibližně hodinu.

Přístavy Kamakura a Jokohama

Pro delší výlet se nabízí návštěva přímořského města Kamakura, kdysi hlavního města Japonska, vzdáleného asi hodinu vlakem z Tokia. Nachází se zde chrám Tsurugaoka Hachimangu založený v 11. století a druhá největší bronzová socha Budhy vysoká přes 13 metrů, do jejíhož vnitřku můžete nahlédnout. Poblíž je neméně zajímavá, avšak zcela odlišná Jokohama, druhé největší město a největší přístav v Japonsku. Za prohlídku stojí park Jamašita a nákupní centrum postavené na půdě navezené do moře Minato Mirai 21.

Kde možná na ulici potkáte gejšu

Vhodným výchozím bodem pro další výlety je Kjóto, které bylo hlavním městem v letech 794 až 1868 a patří mezi nejkrásnější turistická místa. Zajímavou exkurzi do historie japonské monarchie představuje návštěva hradu Nidžo, která vás přenese do dávných dob samurajů a šógunů. Hrad byl postaven ve druhé polovině 14. století a dodnes zde můžete vidět, jak velké rozdíly panovaly a stále panují mezi evropským a japonským světem. V Kjótu se nachází i císařský palác, který stále ještě slouží ke státním účelům. Také tu můžete navštívit zlatý pavilon Kinkakudži nebo svatyni Kijomizu-dera, odkud se rozprostírá výhled na město.

Kjótó je zároveň jedním z posledních míst, kde se ještě vychovávají tradiční japonské společnice - gejši. Pokud budete mít štěstí, můžete jednu či dvě potkat ve čtvrti Gion mezi úzkými uličkami lemovanými dřevěnými budovami a mnoha malými restauracemi.

Nara, první z hlavních měst Japonska

Dalším z měst, které byste při cestě neměli zapomenout zahrnout do svého programu, je starodávná Nara, jedno z nejvýznamnějších kultovních středisek Japonska. K vidění je zde svatyně Kasuga a chrám Tódaidži se sochou Buddhy pocházející z 8. století, který je největším sedícím kamenným Buddhou na světě. Socha je 16 metrů vysoká a její zhotovení trvalo pět let, přičemž se spotřebovaly veškeré zásoby bronzu, které tehdy Japonsko mělo.

Rady na závěr

Pro turistickou cestu do 80 dní pobytu v Japonsku nepotřebujete vízum. Služby jsou zde na vysoké úrovni, avšak ceny služeb i zboží jsou v porovnání s našimi o mnoho vyšší. Co se pravidel chování týče, Japonci jsou zvyklí na tradiční zdvořilosti a při jednání a vystupování s nimi se snažte přizpůsobit (např. je vhodné místo podání ruky zdravit typickým ukloněním).

Nenechte si ujít
Gejši Opravdovou Gejšu lze spatřit jen v Japonsku. Pochopitelně ne v hektických velkoměstech, ale třeba v tradiční čtvrti Gion v Kjótu. Tyto tajemné ženy jsou symbolem dokonalosti a krásy. Spokojit se však musíte pouze s pohledem na ní - jedna noc ve společnosti Gejši přijde na několik tisíc dolarů, a pokud neznáte někoho místního, kdo vás doporučí a představí, nemáte šanci.
Jízda Shinkansenem Proslavené japonské rychlovlaky jsou nejspolehlivějším dopravním prostředkem při cestování zejména mezi velkými městy. Jezdí v podobných intervalech jako u nás metro a na delší vzdálenosti jsou časově, ale bohužel i cenově srovnatelné s leteckou dopravou. Zažít rychlost 270 km/h spolu s komfortem a panoramatickým výhledem z okénka však stojí za to, což oceníte například při míjení plantáží čajovníku pod posvátnou horou Fuji.
Svatyně Kiyomizu-dera v Kjótu Tento chrám s úchvatnou vstupní branou je jedním z kandidátů na nových sedm divů světa. Je postaven celý ze dřeva ve výšce několika desítek metrů nad rozlehlou zahradou. Po více než 1000 let sloužil jako sídlo japonským císařům a šogúnům.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Baleárských ostrovech, Kamčatce, Sýrii a Jordánsku, Kanárských ostrovech, Ladákhu nebo o planině Nazca. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Zajímají vás jiná exotická místa?  Zkuste např. tyto specializované weby o zemích Kuba (kuba.esotravel.cz), Thajsko (thajsko.esotravel.cz) nebo Amerika (www.amerika.cz)

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Japonska

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Japonsko:

Navštivte zemi vycházejícího slunce, světovou velmoc, která je vzorem pro celý svět. Poznejte její tradice, moderní města i krásy přírody.

Velmi zajímavé putování zeměmi dvou asijských tygrů, které dosáhly prosperity a vysoké ekonomické úrovně odlišným způsobem.

Unikátní cesta po zemi nabízející pestrobarevné folklórní bohatství, nádherné národní parky, ale i díla spojená s korejskou minulostí.

Anketa

Chystáte se letos navštívit Japonsko?
Ano, plánuji se tam letos vydat
20 %
Ano, chtěl bych ho někdy navštívit
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Japonsko mě vůbec neláká
20 %
Ne, je to pro mě příliš drahé
20 %
Celkem hlasovalo 6479 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám