Hlavní obsah

Za letní exotikou na Kubu – díky slevám je letos Karibik dostupnější

ESO travel, Tomáš Cikán

Červenec a srpen jsou vhodným obdobím pro návštěvu Kuby. Jsou to sice nejteplejší měsíce v roce, nemusíte se ale ničeho obávat. Kubánské podnebí je ze všech karibských ostrovů nejméně horké a průměrné denní teploty se v těchto letních měsících pohybují kolem rozumných 28 stupňů.

Článek

Kdo by alespoň jednou nesnil o bílých plážích Karibiku. Díky letošním dostupným cenám si tento sen můžete splnit a zaletět si na největší a zároveň jeden z nejkouzelnějších ostrovů v Karibiku. Kuba vás překvapí svými oslnivě bílými plážemi lemovanými palmami, širokou nabídkou míchaných koktejlů, excelentních doutníků a v neposlední řadě i nabídkou vodních sportů.

Kuba je všeobecně velmi vhodným místem pro dobře strávenou dovolenou, bohatou na modré nebe, sluneční svit a příjemný vlahý větřík. A kam se na Kubě vydat? Zde je několik doporučení...

V tomto článku dále najdete:

  • „Královské zahrady“ - Cayo Coco, Cayo Guillermo
  • Korálové útesy u ostrova Cayo Santa Maria
  • Přírodní ráj Cayo Largo
  • Malebné městečko Trinidad
  • Národní park Viňales

FOTO: ESO travel

„Královské zahrady“ – ostrovy Cayo Coco a Cayo Guillermo

Jardines del Rey, aneb Královské zahrady patří k nejkrásnějším oblastem Kuby. Obydleno je pouze několik z celkového počtu 400 ostrůvků. Všechny tyto ostrůvky nabízejí překrásné bělostné pláže. Ale pouze dva – Cayo Coco a Cayo Guillermo jsou dostupné pro turisty. Na Cayo Coco se můžete dostat nejen letadlem, ale i pozemní cestou, neboť tento ostrov je spojen s pevninou asi 17 km dlouhou hrází. Příroda je zde ale téměř nedotčena.

Zůstanete ohromeni krásou korálových útesů, které sem jezdí obdivovat potápěči z celého světa. Pokud vám tajemný život pod hladinou nic neříká, můžete navštívit krokodýlí farmu, motýlí zahradu, či jen tak pozorovat hejna plameňáků. Naproti tomu Cayo Guillermo je malý ostrůvek, kde naleznete především klid a relaxaci na zářivě bílých plážích a příjemný stín pod vysokými palmami.

Korálové útesy u ostrova Cayo Santa Maria

Patří-li k vašim představám o ideální dovolené pláž s bílým pískem, čisté tyrkysové moře a spousta zeleně, pak ostrov Cayo Santa Maria je pro vás jako stvořený. Tento ostrůvek u severního pobřeží Kuby, vzdálený přibližně 100 kilometrů od historického města Santa Clara, je porostlý bujnou tropickou vegetací a je dokonalou kombinací slunce, moře a zeleně.

Cayo Santa Maria je dobrým místem pro vaši aktivní dovolenou, kde se rozhodně nebudete nudit. Můžete si vybrat surfování, plavbu na katamaránech či objevování přírodních krás této části Kuby. Je to rovněž místo jako stvořené pro milovníky potápění a šnorchlování podél korálových útesů. Najdete zde totiž velké množství různých druhů mořských živočichů.

Ráj pro milovníky potápění
Kuba je skutečným rájem pro všechny milovníky vodních sportů. Můžete vyzkoušet vodní lyže, plachtění, nebo windsurfing. Ale sport, kvůli kterému se na Kubu jezdí především, je potápění. Kuba je totiž obklopena jedním z největších korálových útesů na světě.

FOTO: ESO travel

Přírodní ráj Cayo Largo

Pohádkový ostrůvek Cayo Largo je dlouhý pouhých 28 km a široký 3 km. Přírodní ráj, kde se budete cítit tak trochu jako Robinson Crusoe. Jedinými stálými obyvateli tohoto ostrova jsou ptáci, leguáni a mořské želvy. Místní pláže patří snad k nejkrásnějším na světě. Písek je bílý a voda v moři průzračná a tyrkysová. Až vás omrzí ležení na pláži, můžete se nechat unášet na katamaránu a zažít ten mrazivý pocit na rozhraní dvou živlů – vody a větru.

Překrásné korálové útesy vás opět budou svoji pestrostí svádět k potápění a k obdivu podmořského světa. Výborné podmínky zde najdete i pro rybaření. A nebo si můžete také pronajmout džíp a celý ostrov objet.

FOTO: ESO travel

Malebné městečko Trinidad

Pokud si budete chtít odpočinout od rozpáleného písku, můžete si udělat pěkný výlet do malebného městečka Trinidad, které je považováno za kulturní centrum Kuby. Můžete si zde prohlédnout řadu muzeí a uměleckých galerií. Nebo se můžete procházet klikatými uličkami, obdivovat architektonické skvosty historického centra, prohlédnout si katedrálu na hlavním náměstí, kterému dominují krásné koloniální domy, či si odpočinout v parku Parque Cespédes.

Můžete si počkat i na romantický západ slunce a pozorovat, jak sluneční paprsky ozařují prastaré červené střechy domů. Ať už Trinidad budete pozorovat od brzkých ranních hodin nebo v záři zapadajícího slunce, rozhodně se posaďte na schody u Casy de la Musica a za zvuků hudby můžete popíjet mojito či nápoj Cuba libre. Ani se vám odtud nebude chtít odjíždět.

Krokodýlí farmy
Velkou atrakcí pro turisty jsou na Kubě rovněž krokodýlí farmy. Máte zde možnost pozorovat jejich vývoj od maličkých pěticentimetrových mláďátek až po 60 let staré třímetrové krokodýly. Uvidíte jejich krmení a když budete mít štěstí, můžete si dokonce malého krokodýlka pochovat.

FOTO: ESO travel

Národní park Viňales

Viňales je malé zapomenuté městečko, které žije především z touhy turistů navštívit stejnojmenný národní park. Ten naleznete v pohoří Sierra de Los Organom. Toto údolí bylo dokonce v roce 1999 zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Už z dálky si můžete všimnout typického rysu celého parku a sice zvláštních kopců homolovitého tvaru. Jsou to vápencové útvary, které vám ze všeho nejvíce budou připomínat obří kameny spadlé z nebe. Kromě nadzemních přírodních krás můžete obdivovat i rozsáhlé krasové jeskyně.

A pokud se vydáte na procházku tímto údolím, narazíte na mnoho koloniálních usedlostí i na pozůstatky indiánských kultur. Určitě vám neuniknou ani rozlehlé tabákové plantáže. Díky ideálním klimatickým podmínkám se vynikající tabák pěstuje a suší tradičním způsobem v celém údolí.

Nenechte si ujít
Havana – Paříž Karibik Tuto přezdívku si Havana vysloužila v době svého největšího rozkvětu. Nyní je Havana největším a nejčastěji navštěvovaným městem v Karibiku.  Můžete začít procházkou centrem historické Havany, návštěvou továrny tradičních kubánských doutníků, či Havanského rumu, ale v žádném případě nesmíte vynechat návštěvu mezinárodně uznávaného kabaretu Tropicana.
Potápění ve slavném letovisku Varadero Známé letovisko Varadero vám může nabídnout nejen úchvatné pláže s bílým pískem, ale rovněž (díky průzračné a pronikavě modré barvě moře) i perfektní podmínky pro potápění. Azurově modré moře zde otevírá svůj pestrobarevný svět a slibuje nezapomenutelné zážitky. Varadero je i výborným místem pro sportovní rybolov, jachting i ostatní vodní sporty.
Kávové plantáže v Sierra del Escambray´s Pokud navštívíte Kubu, rozhodně si nenechte ujít celodenní výlet do horské oblasti Escambray´s. Během jízdy autobusem budete moci pozorovat rozsáhlé kávové plantáže, které se táhnou po horských úbočích. Nezapomeňte si s sebou přibalit plavky a můžete se vykoupat v nádherném jezeře Poceta del Venador.

Čtěte  dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Namíbii, Islandu nebo o Floridě. Přehled všech článku naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kubu

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

Pokud jen neradi trávíte svoji dovolenou na jednom místě, pak právě pro vás je tento výjimečný zájezd, během kterého uvidíte opravdu to nejlepší z Kuby.

Tento zájezd vám nabízí především relaxaci na pohádkově bílých plážích. Díky izolovanosti od civilizace je pobyt na těchto ostrovech skutečně ideálním místem pro klidnou dovolenou.

16-ti denní pobytový zájezd na panenský ostrov Cayo Largo určitě splní vaše očekávání. Budete fascinováni bílými plážemi, tyrkysově modrým mořem i krásou korálových útesů.

Anketa

Vydáte se letos na Kubu?
Ano, chystám se tam už dlouho
13,8 %
Ano, využiji některou nabídku last minute
6 %
Ani ano, ani ne
2 %
Ne, dovolenou strávím jinde
32,8 %
Ne, letos nikam na dovolenou nepojedu
45,4 %
Celkem hlasovalo 1077 čtenářů.
Související témata:

Související články

Oblíbenou lamu naleznete především v Peru

Peru je zemí oplývající památkami, odkazy dávných civilizací a nádhernými přírodními scenériemi. Je také místem hojného výskytu lam, roztomilých chlupatých...

Výběr článků

Načítám