Hlavní obsah

Znáte všech 40 000 thajských chrámů? (díl 2)

ESO travel, Tomáš Zítka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pravděpodobně nemožné, aby byl člověk schopen v Thajsku navštívit všech 40 000 pozoruhodných chrámů, které byly v zemi v různých obdobích postaveny. Pokud se však spokojíte jen s těmi nejdůležitějšími a historicky nejcennějšími, může Vám jako průvodce dobře posloužit náš seriál.

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Chrám bílého slona Wat Phra That Doi Suthep                     
  • Chrám velké relikvie Wat Mahathat
  • Tygří chrám Wat Pha Luang Ta Bua

V minulém článku jste se mohli dočíst o chrámech Wat Pho, Wat Phra Kaeo a Wat Traimit. Dnes budeme v našem třídílném seriále pokračovat a podíváme se do chrámu Wat Phra That Doi Suthep, objevíme chrám velké relikvie Wat Mahathat a nakonec si „zaskotačíme“ s tygry v tygřím chrámu Wat Pha Luang Ta Bua.

FOTO: ESO travel

Chrám bílého slona Wat Phra That Doi Suthep

Toto místo se stalo nejuctívanější svatyní v severním Thajsku. Chrám Wat Phra That Doi Suthep pochází z roku 1383, kdy byl postaven králem Ku Na. Podle legendy hledal král místo, kam uložit druhou polovinu Buddhovy svaté relikvie. Umístil ji na hřbet bílého slona, který měl posvátné místo najít. Bílý slon vystoupal až pod horu Doi Suthep, kde se zastavil a třikrát zatroubil, třikrát se otočil, poklekl a zemřel.  

Ke chrámu pěšky nebo lanovkou

Z dobře značené cesty z města se lze pohodlně dostat až k hoře, která je viditelná i z velké dálky. Nahoru k chrámu už budete muset vystoupat po 290 schodech lemovaných Nagy (v dolní části naleznete obchody se suvenýry) nebo se nahoru nechat vyvézt lanovkou. Největší nápor turistů tu zažijete během svátků, kdy těmito místy procházejí doslova davy milovníků kultury a historie.

Jakmile už jednou budete uvnitř chrámu, navštivte spodní terasu, která vám poskytne nádherný výhled na Chiang Mai a okolí ležící v hloubce 1000 m. Pokud budete mít štěstí, uvidíte v hloubce pod sebou přistávat i letadlo na místním letišti.

V severozápadním cípu terasy naleznete dvoumetrovou sochu mytického slona, který tu podle legendy skonal. Při vstřebávání všech krás vás k tomu budou „doprovázet“ zvuky zvonů, jejichž hlasy rozechvívají poutníci, aby jim přinesli štěstí.

„Zlatá“ horní terasa

Dokonalost chrámové architektury dodnes ohromuje odborníky i turisty, kteří toto místo navštíví. Můžete tu obdivovat kombinace barevné dekorace, dřevořezeb a zlata v tak obrovském množství, že ve slunečním jasu oslepuje oči.

Hlavní pozornost si ale zaslouží zlatá věž ve středu terasy. Byla vybudována v 16. století podle vzoru čedí z chrámu Wat Phra That Haripunjaya. U vrcholu si všimněte zařízení, které svým tvarem připomíná labuť a z něhož dolů na čedí prýští posvátná voda.

Chrám velké relikvie Wat Mahathat

Chrám první třídy Wat Mahathat najdete mezi univerzitami Silpakorn a Thammasat. Stal se ústředím klášterního řádu Mahanikai, centrem meditace a Buddhova učení. Komplex pochází z období Ayutthaya, pro které je tak typický stavební prvek čedí. Mladší bratr Ramy I. jej nechal roku 1783 zrenovovat a přejmenovat na Wat Nipphanaram, který se stal sídlem nejvyššího patriarchy. Roku 1788 se mu dostalo dnešního názvu.

Tradiční prvky thajské architektury

Při prohlídce budete zcela jistě procházet nejposvátnějším místem chrámu, které se nazývá bot nebo také ubosot, kde se odehrávají ceremonie, při nichž se světí kněží. Budova je obvykle určena 8 hraničními kameny (sima) rozmístěnými ve 4 rozích a na každé ze 4 hlavních světových stan.

Kam na nákupy?Pro své nákupy můžete využít místní každodenní trhy pod širým nebem, které nabízejí tradiční thajské bylinkářské léčitelství. O víkendech zajděte do chrámů, kde se konají trhy s rukodělnými výrobky a amulety. Pro vyznavače meditací tu jsou připravené meditační kurzy v angličtině.

Další část, která by neměla být vynechána, je vihán. Je velice podobný botu, ale není vytyčen kameny. Stavba se používá pro kázání mnichů i lidových kazatelů. Je prošpikována otvory připomínajícími okna – ty zachovávají tajemnou a mytickou atmosféru a redukují průnik světla dovnitř budovy.

Vihán i bot slouží pro svatostánek Buddhových soch, nádherných výjevů z jeho života, který obvykle dokreslují tzv. doprovodné sochy. Mnohé z výjevů mají nevyčíslitelnou uměleckou a kulturní hodnotu a skrývají v sobě neobyčejnou duchovní sílu.

Zbytek budov může obsahovat knihovny nebo mondop. V tradičním pojetí byste jej nalezli na kůlech vyčnívajících nad vodní hladinu, aby se křehké rukopisy uchránily před „žravými“ mravenci. Mondop je čtverhrannou stavbou se zužující se střechou uchovávající relikvie (Buddhova stopa, ozdobný otisk v kameni).

V chrámu uvidíte mondop s křížovou střechou, což je v Bangkoku velice vzácný úkaz. Z dalších staveb stojí za povšimnutí červená budova knihovny, která se stala první knihovnou v Bangkoku. V popředí chrámu si můžete prohlédnout mírně abstraktní sochu prince Surasinghanarta.

Do tygřího chrámu Wat Pha Luang Ta Bua

Tygří chrám byl založen roku 1994 jako lesní klášter a svatyně divokých zvířat. V roce 1999 přijal chrám prvního tygříka, který ale krátce nato zemřel. Další mláďata se sem dostala poté, co jejich matky zabili pytláci. Od roku 2004 se tu narodila tři mláďata a celkový počet tygrů stoupl na 10. V současné době se chrám stal útočištěm nejen tygrů, ale i ostatních divokých zvířat, která tu jsou hýčkána a stávají se domácími mazlíčky místních obyvatel i turistů.

„Venčení“ tygrů

Při návštěvě Tygřího chrámu se vám naskytne podivná podívaná. Tygři jsou převážnou část dne umístěni v klecích, kde jsou od mnichů krmeni. Jednou denně ale chodí na procházky a vy tak můžete uvidět ze vzdálenosti 10 m podivné procesí lidí a zvířat, která by svého „vodiče“ mohla zabít jedinou ranou své mohutné tlapy.

V současné době chrám sbírá všemi způsoby prostředky pro vybudování větší svatyně, kde by mohli tygři po celý den pobíhat v přirozeném prostředí a nemuseli být zavřeni v klecích.

Nenechte si ujít
FOTO: ESO travelKorálové zahrady v Mu Ko Surin Navštivte nádherné zátoky a korálové zahrady, které vám nabízí tento ostrov. V mělkých kanálech tu také narazíte na ty nejpozoruhodnější příklady mořského života. Jen několik metrů od břehu se tu můžete potápět a šnorchlovat dle libosti. Kousek od ostrova můžete navštívit Ao Tao – místo shromaždiště mořských želv.
Do města duchů v Phae Muang Phi Muang Phi je ve skutečnosti veliký kaňon ležící poblíž silnice 101. Při jeho návštěvě se můžete obdivovat fantastickým a jakoby z jiného světa vytvořeným skalním formacím. Někteří z místních obyvatel stále věří, že tu přebývají přízraky. Dojem cizí planety podtrhují obrovské groteskní hliněné komíny vytvořené půdní erozí.
Vzhůru na raketový festival Pokud do Thajska zavítáte na začátku května, kdy tu začíná deštivé období, navštivte v provincii Yasothon raketový festival přitahující návštěvníky z celé země. Uvidíte tu podomácku vyrobené rakety (mnohdy obrovských rozměrů), ohňostroje, přehlídky a soutěže krásy, které se konají pro povzbuzení boha deště Phya, který má obdařit zemi vydatnými srážkami.

Čtěte dále

V posledním díle seriálu o thajských chrámech se budete moct dočíst o chrámu úsvitu Wat Arun, chrámu pokladů Grand Palace a o chrámu Wat Tham Krabok, ve kterém se léčí drogově závislí. Článek si v rubrice Exotika budete moct přečíst již počátkem příštího týdne.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Thajska

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Thajsko:

Ta nejkrásnější místa severního Thajska poznáte během 16-ti denního zájezdu, ve kterém mj. zavítáte do paláce králů nebo navštívíte horský kmen Akha.

Během 14 dní navštívíte plovoucí trhy, světoznámý most železnice smrti, projdete se po překrásných národních parcích a nakonec si odpočinete u sluncem prohřátého moře.

Melbourne, Albury, Canbera, cestování velkou zaoceánskou lodí – to jsou lákadla tohoto 18.denního zájezdu, který vás provede od krás Austrálie po skvosty thajských ostrovů.

Anketa

Co byste na tomto článku o chrámech v Thajsku změnili?
Mohl by být kratší
3,6 %
Mohlo by v něm být více obrázků
46,4 %
Mohl by obsahovat více praktických informací
5,7 %
Nic, vyhovuje mi tak jak je
44,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 140 čtenářů.
Související témata:

Související články

Black Hills, to je také moderní Divoký západ

V prvním díle seriálu o Black Hills jsme zmínili historii a postavení Indiánů, nyní navážeme povídání informacemi o monumentálním sousoší Mount Rushmore,...

Exotika láká – tentokrát na krásy Brazílie

Brazílie je přátelská země, která je určená především pro zvídavé a společensky založené turisty. Nádherná města, ojedinělá exotická krása přírody, deštné...

Poznejte Antilopí kaňon, klenot Utahu

V prvním díle seriálu o Lake Powell jste se mohli dozvědět o Grand Staircase-Escalante a jezeru Lake Powell. V pokračování se podíváme na luxusní destinace pro...

Výběr článků

Načítám