Hlavní obsah

Skandál na Bali: Češka si skropila pozadí svatou vodou

Právo, Novinky, znk, jky

Obyvatele indonéského ostrova Bali pobouřilo video, které na sociálních sítích zveřejnil český turistický pár. Muž na něm skrápí pozadí své přítelkyně svěcenou vodou z hinduistického chrámu. V poslední době jde už o několikátý kontroverzní příběh z Bali spojený s influencery. A místním úřadům už došla trpělivost. Guvernér Bali v úterý uvedl, že v budoucnu budou posílat turisty za podobné prohřešky rovnou domů.

Foto: Profimedia.cz

Češka ukázala nulový respekt k místním na Bali. Na snímku jeden z hinduistických chrámů na ostrově.

Článek

Dvojice navštívila svatyni ve městečku Ubud a při té příležitosti si influencerka Sabina Doležalová svým přítelem nechala pro štěstí pocákat zadek vodou ze svatého pramenu. Video, které natočila další Češka, pak turisté umístili na Instagram, napsal server coconuts.co.

Na Instagramu si ale příspěvku všimly místní úřady a začaly problém řešit. Češi museli na policii a následně se za své chování veřejně omlouvali.

„Litujeme toho, zneuctili jsme svatý chrám a svatou vodu v Ubudu a nevěděli jsme to,“ tvrdí na omluvném videu Čech. „Je nám to líto, ale jsme ateisté a je pro nás složité rozpoznat, které místo je svaté,“ dodal pár.

Omluva nepřesvědčila

Mnohé Indonésany ale omluva nepřesvědčila. „Být ateistou neznamená nechovat úctu k víře ostatních,“ napsal jeden z uživatelů. „Jak pohodlné, stačí se omluvit na Instagramu a vše je v pořádku. Kdybychom my udělali něco podobného v jejich zemi, výsledek by byl jiný. Turisté Bali nerespektují,“ přidal se další.

Zdá se navíc, že video bylo poslední kapkou pro místní úřady. Guvernér Bali Wayan Koster se nechal slyšet, že v budoucnu už nebudou vůči podobným eskapádám ani v nejmenším shovívaví. „Pokud se budou někdy příště turisté chovat takto neuctivě, pošleme je zpět domů,” řekl novinářům v Denpasaru.

Nejsou první

Loni v dubnu vyvolalo na Bali vlnu nevole video španělského turisty, který se natočil při lezení na místní chrám. I v tomto případě následovala veřejná omluva, při níž Španěl tvrdil, že „nevěděl“, že na svatyně je zakázáno šplhat.

Letos v červnu pak Švédka Natalie Schlaterová zveřejnila na Instagramu svůj snímek v bikinách, jak se dívá na rýžovou plantáž, kde pracovali místní lidé. Na tom by nebylo nic tak špatného, kdyby k tomu nedopsala popisek: „Přemýšlím, jak moc je můj život odlišný od muže, který tu každé ráno sklízí rýži.” Svým komentářem spustila obrovskou vlnu nevole a posléze svůj profil raději úplně smazala.

„Jsme příliš měkcí. Kultury a tradice na Bali se střetávají s pravidly turismu, hlavně když jde o peníze,“ řekl serveru Kompas.com psycholog Hening Widyastuti z Univerzity Sebelas Maret na Jávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám