Hlavní obsah

Rozhledna Poledník zůstane letos zavřená

Právo, Lucie Kándlová

Zavřená letos zůstane oblíbená šumavská rozhledna Poledník. Je v havarijním stavu a čeká ji rekonstrukce

Foto: NP Šumava

Kvůli rekonstrukci zůstane letos zavřená šumavská rozhledna Poledník.

Článek

Lidé už ale mohou zavítat do Návštěvnického centra na Kvildě. Od června se pak začnou postupně otevírat infocentra. S rekonstrukcí třicet sedm metrů vysoké rozhledny Poledník se začne již na přelomu června a července. Dělníci by měli mít hotovo v příštím roce.

Infocentra otevřou 1. června

„V současné době dokončujeme výběrové řízení pro stavební úpravy. Součástí rekonstrukce bude výstavba nového informačního střediska v dolní části věže, celková oprava schodiště i oken a také oprava opláštění a vyhlídky na střeše,“ řekla Martina Kučerová, vedoucí informačních středisek šumavského národního parku s tím, že oprava rozhledny Poledník vyjde na více než devět a půl milionu korun.

Na Šumavě už lze pozorovat jeleny i rysy

Cestování

V úterý se opět veřejnosti otevřela expozice Návštěvnického centra Kvilda. Informační střediska Srní, Kašperské Hory, Kvilda a Stožec se zpřístupní od začátku června. Den poté budou moci zájemci zavítat také do Návštěvnického centra Soví voliéry v Borových Ladech a od 6. června do infocentra Svinná Lada u Chalupské slati a Idiny Pily na Boubíně.

„Provoz některých zařízení bude probíhat s omezeními. Například v infocentru Kvilda nebude zatím zpřístupněna celá expozice a také první patro s kinosálem. Ve všech zařízeních bude nutné dodržovat hygienická opatření nařízená vládou České republiky a také pokyny obsluhy,“ upozornil Jan Dvořák, mluvčí šumavského národního parku.

Na hrady a zámky se návštěvníci zatím moc nehrnou

Domácí

Od června mohou držitelé ZTP/TP průkazů využít výlety na skútrech. Ty jsou pořádány s průvodcem v okolí Stožce. Je ale nutné se na ně předem registrovat, a to od 25. května.

Kontroly turistů

Správci šumavského parku očekávají v létě vysokou návštěvnost, a proto budou na chování lidí důsledně dohlížet. Za porušení pravidel hrozí několikatisícové pokuty. Pohyb pěších turistů je omezen v takzvaných klidových územích, kterými se prochází jen po značených stezkách.

Cyklisté mohou na území parku jezdit zase pouze po vyhrazených cyklostezkách. Na parkovištích není dovoleno nocovat v osobních autech ani karavanech, a to od devíti hodin večer do šesti hodin ráno. Táboření a rozdělávání ohně jsou povoleny pouze na oficiálních tábořištích.

Otevření hranic s Rakouskem a Slovenskem bez omezení se blíží

Koronavirus

„Základních pravidel není velké množství. Jedno pravidlo však v návštěvnickém řádu napsáno není, ale je o to důležitější. Buďte k sobě navzájem ohleduplní a dbejte výzev strážců parku,“ apeloval na veřejnost Adam Diviš, vedoucí strážní služby Národního parku Šumava, s tím, že k přespání na jednu noc je možné využít nouzová nocoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám