Hlavní obsah

Mostecko: cestovatelská perlička s krásnými horami za rohem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prolomení limitů, plesnivé lesy, obří stroje plné uhelného prachu a chemické výpary. Takto si Mostecko představí většina české populace. Cesta na sever přitom vede za pstruhy, nejlepší čokoládou, rudým granátem a svéráznými lidmi, co tu žijí a na Mostecko nedají dopustit. A přilehlé hory už jsou jen jakýmsi příjemným bonusem.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Most od hradu Hněvín

Článek

„Nikdo by sem, do Mostu nebo Litvínova dobrovolně nejel,“ uvažuje mostecká rodačka Miroslava Vernerová, která pracuje na místním magistrátu. Obraz těžbou zdevastované krajiny je podle ní televizí vypálený až příliš hluboko. Sama ale ví, jaké poklady lze ve zdejším kraji najít. Peníze z těžby a daně chemických podniků vrací přes rekultivace a odsíření krajinu zpátky k místům, kde se dnes dá žít i skvěle podnikat výlety.

Není Jiřetín jako Jiřetín

Necelých 30 minut jízdy od posledních rypadel, které jsou samy o sobě výletníky velmi navštěvované, leží znovu dýchající přírodní park Loučenská hornatina. Po letech devastace kyselými dešti, které už na stromy nepadají, znovu ožívá i vesnice Český Jiřetín. Nepleťte si jej s tím Horním, kvůli kterému se už roky přou těžaři s ekology.

Český Jiřetín leží v horách, daleko od města. Blíže je odtud do Německa a turisté ze západu sem také jezdí velmi rádi. Sdružení místních obyvatel samo provozuje několik vleků, rekonstruuje chaty k ubytování a snaží se resuscitovat i obecní život.

„Nejchutnějším zážitkem je tady večeře v bytové restauraci pana Jiřího Hykla, který servíruje vlastnoručně ulovené pstruhy,“ popisuje Lada Kičmerová z portálu Travelove.cz, který na Mostecko připravil právě jednu z cest vyplněnou zážitky i setkáními s místními. „Dali jsme si za cíl objevit zdejší městečka, farmy a obdivuhodné lidi pro cestovatele z Česka i zahraničí, kteří by sem jinak nikdy nezamířili,“ dodává.

Víno a čokoláda

Tak třeba vinice hned pod hradem Hněvín. Málokdo tuší, že právě zde, pár kilometrů od pověstné měsíční krajiny, se pěstuje a vyrábí nejlepší české košer víno. Paní Kreisinger návštěvníky provede po vinici a zasvětí je do židovských tajemství pěstování vinné révy a výroby vína. Nechybí ani ochutnávka, ale pozor, vše musí být zcela košer.

Nebo městečko Třebenice. Nežije zde ani 2000 obyvatel, ale na malém náměstí naleznete domek luxusní čokolatérie, ve které paní Dana Mlenská návštěvníkům odhaluje tajemství kombinace horké čokolády a koření a výjimečných pralinek.

Foto: archiv čokolatérie

Interiér třebenické čokolatérie

Paní Dana pralinky s lanýžem vyrábí ručně z prvotřídní francouzské čokolády a chuť svých neodolatelných bonbónů zpestřuje nejrůznějšími bylinkami, kořením, alkoholem nebo čajem. V třebenické kolekci najdete kousky s příměsí rýnského ryzlinku či se sušenou brusinkou, která má upozornit na drahokam místní krajiny — ohnivě rudý český granát.

Na kolenou za granáty

„Pro cestovatele jsme chtěli i zážitek 'z místa činu' s trochou dobrodružství. Proto jsme zařídili ‘live‘ prohlídku granátového lomu přímo za provozu a následně klienty vybavíme síty, pinzetou a mapou a sami mohou ve stylu aljašské horečky v potoce kousek za Podsedlicemi hledat kousky českého granátu,“ říká Lada Kičmerová.

Málokdo ví, že takzvaný český granát neboli pyrop, se ve zdejších končinách těží již od 15. století a dnes v ročním objemu zhruba sto kilogramů surových granátů vhodných k broušení a výrobě šperků. To je méně, než se vytěží diamantů. S nadsázkou tak můžeme říct, že náš český granát je vlastně vzácnější.

Foto: archiv regionu

Český granát

Pokud se chcete ujistit, že váš objevený kousek je skutečně pravý granát, rýpněte s ním do skla. Granát by v něm měl zanechat rýhu – je totiž tvrdší než sklo.

Práce na farmě

S odcházející sírou a prachem z odfiltrovaných elektráren se na hory za Mostem pomalu vracejí i turisté-lyžaři. Sjezdovky jsou od centra města jen pár kilometrů a nedávno otevřený areál Klíny-Rašov uspokojí i náročnější lyžaře.

Eko-zábavu pak slibuje místní Farmička u Kačky, na které si pod dohledem svérázné farmářky Katky můžete vyzkoušet dojení koz, cval na koni bez sedla anebo vlastnoruční výrobu gorbáčků. Ty se tahají z téměř vroucí vody ručně. Krom vlastních sýrů si na krátkou památku můžete odnést i hroudu másla.

Most – město dromů

Staré město, které padlo za oběť teplu a světlu moderní společnosti (hnědé uhlí, které bylo pod městem, se spálilo hlavně v místních elektrárnách), zmizelo hluboko pod hladinou obřího jezera. To bude zanedlouho sloužit přestěhovaným Mostečanům i turistům jako rekreační nádrž. „Žádná měsíční krajina tady po těžbě nezůstává,“ vysvětluje Růžena Martínková, která turisty provádí rekultivační částí místního Uhelného safari.

Všechny plochy, na kterých už se netěží, procházejí pečlivou rekultivací. Kromě známého hipodromu, na němž se po skončení dostihové sezóny prohání in-line bruslaři, můžete v Mostě navštívit i aquadrom, autodrom, aerodrom anebo hrad Hněvín, odkud získáte nejlepší přehled, kam se vydat.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Hněvín

Ze zámku, kde měl svou laboratoř i magistr Kelly, je unikátní výhled také na 800 metrů dlouhou trasu, po které inženýři na podvozcích přesouvali vzácný děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie, aby jej uchránili před kolesy rypadel.

Hněvín nad Mostem

Nový Most, tedy převážně panelové domy a socialistické megastavby, tvoří centrum města. Tady nenajdete barokní podloubí, ale obří nákupní středisko. Hezkou procházku ale nabízí velepark, hned dva kroky od středu města.

„Lidé byli tenkrát rádi, že se ze starého města, pod kterým byla ložiska uhlí, mohli přestěhovat do moderních bytovek s topením a tekoucí vodou,“ vysvětluje místní rodačka Vernerová. Z dnešního pohledu násilný odsun místní nevnímají nijak bolestně. Město nabízí obyvatelům spoustu výhod, které by jinde nenašli.

„Zdarma je většina místních atrakcí, neplatíme za svoz odpadu a tolik sportovního vyžití v jiných městech asi nenajdete,“ dodává Martínková, která by v Mostě a okolí ráda viděla i více cestovatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám