Hlavní obsah

Delikatesa, nebo jen výstřelek? Italská restaurace nabízí hostům smažený vzduch

Novinky, mšv

Hlídáte si množství zkonzumovaného jídla? Tak to by vás jistě uspokojila nabídka restaurace Feva v italském městě Castelfranco Veneto. Její specialitou je totiž smažený vzduch. Jedná se o kuličku z tapioky, uvnitř které překvapivě nenajdete vůbec nic, tedy kromě vzduchu. Hostům ji servírují na pomyslném obláčku, uvádí agentura Caters News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V italské restauraci Feva servírují hostům smažený vzduchVideo: Caters News / Feva Restaurant, AP

 
Článek

V italštině se jídlo nazývá aria fritta a je lahůdkou zejména pro oko. Podle šéfkuchaře má smažený vzduch zachytit esenci pobytu na čerstvém vzduchu. Delikatesa je vytvořená z tapiokových slupek, které se nejprve uvaří, aby vzniklo těstíčko, poté se pečou a fritují. Díky tomu získají křupavou krustu. „Kulička se pak naplní nízkou hladinou ozonu a ihned se servíruje na vrcholu obláčku z cukrové vaty, který se popráší perskou modrou solí,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Nicola Dinato.

Modrá sůl společně s obláčkem mají vytvořit iluzi nebes. „Cílem pokrmu je, aby se vám vybavila vůně čerstvého vzduchu,“ dodal šéfkuchař. Celý proces prý nedá jídlu jen specifické aroma, ale skutečně v hostech vyvolá pocit, že se nacházejí ve velké nadmořské výšce, kolem je sníh a ten nejsvěžejší vzduch, kterým je prý severní Itálie známá.

Reflektuje bezobsažnou dobu

Pokud byste se podivovali nad tím, kolik taková módní pochoutka asi stojí, pak vězte, že ji v restauraci servírují jako pozornost podniku zcela zdarma. A pro hosty je to skutečné překvapení.

Manažer restaurace Leonardo Romanello tvrdí, že smažených vzduch je jakousi metaforou dnešní bezobsažné doby. „Aria fritta je takový ekvivalent anglické fráze ‚plný horkého vzduchu‘, která se používá, když někdo moc mluví, aniž by řekl něco skutečně podstatného. Takové tlachání. Chtěli jsme našim zákazníkům vyslat zprávu, transformovat tuhle frázi v něco gastronomického,“ tvrdí Romanello.

Při jídle by se hosté měli zamyslet nad opravdovými hodnotami. Smažený vzduch by je měl snad i navnadit na opravdové jídlo. „Žijeme v době, kdy jsou zásadní hodnoty nahrazovány frivolním a mělkým obsahem bez skutečného významu,“ uzavřel manažer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám