Hlavní obsah

Bývalý mnich staví ve Španělsku už půl století vlastní katedrálu

Novinky, mšv

Pokud se někoho zeptáte, jaká je nejznámější nedostavěná katedrála na světě, zřejmě nebude váhat a odpoví, že Sagrada Família v Barceloně. Nejedná se ovšem o jediný svatostánek, který ve Španělsku čeká na své dokončení. Za Madridem už přes 50 let roste katedrála, kterou staví bývalý mnich Justo Gallego Martínez jako poděkování Bohu. A když je psáno, že ji staví, míní se tím doslova holýma rukama.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála se nachází v městečku Mejorada del Campo.

Článek

Vskutku velkolepá stavba roste v metropolitní části Madridu, městečku Mejorada del Campo. Příběh, který se k ní váže, jí jen dodává na impozantnosti a vzbuzuje patřičný respekt, obdiv i úctu. Její stavitel, bývalý trapistický mnich, byl v mladém věku nucen odejít kvůli tuberkulóze z kláštera. Když se ovšem zázračně uzdravil, rozhodl se, že jako poděkování bohu zasvětí svůj život stavbě katedrály, kterou nazval Catedral de Justo.

Španěl letos oslaví už 92. narozeniny, ale ani pokročilý věk mu nezabraňuje pokračovat v usilovné mravenčí práci. Vyjma několika přátel a občasných rad od odborníků, totiž celý svatostánek staví sám — bez jakékoli podpory katolické církve či finanční pomoci v podobě grantů a podobně.

I kvůli tomu ho v Mejoradě dlouho nazývali šíleným mnichem. Ale jen do doby než se jeho stavba stala přitažlivou turistickou atrakcí a do obyčejného a fádního madridského předměstí začaly proudit davy nadšených návštěvníků, toužící spatřit velkolepý chrám na vlastní oči.

Materiál se recykloval

Katedrála se rozprostírá na více než 2000 metrech čtverečních, je plná spirálovitých schodišť, věžiček a na střeše sedí mohutná kopule, která by měla být v budoucnu prosklená. Interiéry zdobí náboženské malby a fresky, mozaiková podlaha či okna s vitrážemi.

Inspiraci čerpal Martínez z podoby vatikánské Svatopetrské baziliky nebo Bílého domu. Chrám je stavěn ve španělském stylu, nachází se v něm mimo jiné i krypta. „Kdybych mohl prožít svůj život znovu, opět bych se do stavby katedrály pustil. Jen bych ji udělal větší. Je to důkaz mé víry v boha,“ řekl Justo pro BBC.

Zajímavostí je, že většina stavebního materiálu je recyklovaná, včetně cihel či ocelových pružin. Pozemek, na kterém se katedrála nachází, bývalý mnich zdědil. Peníze na stavbu získává díky pronájmu zemědělské půdy, ale také pomocí finančních darů.

Justovi nikdy nebylo uděleno stavební povolení, ale úřady se rozhodly tuto skutečnost přehlédnout díky faktu, že se místo stalo turistickým tahákem. Mnozí Španělovi přejí především dostatek sil a zdraví, aby stihl katedrálu dokončit.

Reklama

Výběr článků

Načítám