Hlavní obsah

Yazd – polozapomenutý drahokam v poušti

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Toto město není jen tak nějaký zapadákov mezi haldami rozpáleného písku. Toto město něco znamenalo už před třemi tisícovkami let, ale i později mělo několik období slávy. A vděčí za to nejen Hedvábné stezce, která pospojovala mnoho obdobných diamantů mezi pozemskými městy.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hlavní náměstí města Yazd s bazarem Amir Chakhmaq

Článek

Oáza uvězněná mezi pouštěmi se za tisíce let naučila žít mezi vedrem a zimou. Lidé, kteří odedávna překonávali extrémy místního podnebí, zde dokázali vybudovat příjemné místo k žití. Prokazatelně zde žili lidé ještě před staroperskou říší. Když byl Yazd roku 642 dobyt Araby, měl status prosperujícího města. A ten mu zůstal nadále, protože pro Araby se stal klíčovým obchodním uzlem. Marco Polo byl při návštěvě města v roce 1272 nadšen ze způsobu a kvality zdejšího života a zručnosti místních řemeslníků.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Dvorky domů jsou ochlazovány nádržemi s vodou a dokreslují je ovocné stromy nebo květiny

Architekti Yazdu se museli vypořádat s horkem, takže uličky mezi domy byly zastřešeny, čímž se získala stinná místa, kde si občan mohl odpočinout před žárem slunce. Dalším pomocníkem byla přírodní klimatizace. Na střechách jsou vidět jakési lapače větru, kterými se chladný proud vzduchu dostal do domu a ochlazoval vnitřní místnosti. Vodu přiváděli až ze 60 km vzdálených vodních zdrojů ručně hloubenými podzemními kanály – qanáty. V Yazdu je muzeum vody, kde jsou do detailu popsány způsoby zavodnění města a maximálního využití životodárné tekutiny.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Tekoucí voda na náměstí a lapače větru vlevo na střechách domů

Yazd je dosud centrem staroperské víry – zoroastrismu. Ačkoli příslušníci tohoto náboženství byli po arabské anexi pronásledováni, Yazd byl dostatečně izolován od center moci na to, aby zde získali zoroastristé azyl. Principem této víry je konat dobro a je založena na svobodné volbě rozhodování za morální stav sebe sama. Po smrti se duše na Mostě soudu dělí podle stavu svědomí na spravedlivé a nespravedlivé. Spravedliví odcházejí do Domu hymnů, kde přebývá bůh Ahura Mazda.

Foto: Adam Jones, Wikimedia Commons

Věž mlčení na kopci za městem

Největší zajímavost zoroastrismu – a pro nás dost nevábná – je způsob pohřbívání. Mrtvé tělo totiž nesmí pošpinit posvátné tři živly: půdu, oheň a vodu. To znamená, že nebožtíci jsou vyneseni na vrchol takzvané Věže mlčení, kde se o jejich tkáně postarají dravci. Očištěné kosti jsou pak uloženy do společného hrobu. Věže mlčení se ještě vyskytují u indické Bombaje, kam část zoroastrijců v prvním tisíciletí uprchla před arabským pronásledováním.

Foto: Fabienkhan, Wikimedia Commons

Chrám ohně Atáš Kádé skrývá oheň planoucí mnoho set let

V Yazdu jsou i další budovy vázající se na zoroastrismus. Třeba Ataš Kádé – Chrám ohně, kde na průčelí hlídá strážný duch Faravahár na svém okřídleném stroji. Uvnitř hoří nepřetržitě oheň již od roku 470. Další podobný oheň najdeme asi 80 km odtud v poušti na místě zvaném Čak čak, což je jeskyně s chrámem. Sem se každoročně táhne procesí za svatým ohněm planoucím na trojitém olejovém svícnu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

V nádherně zdobené mešitě se dá vyslechnout kázání nebo si jen tak schrupnout

Současný arabský svět zde zastupují hlavně dvě budovy. Na náměstí emíra Čachmaka (Amir Chakhmaq) stojí průčelí třípatrového bazaru. Tato budova obsahuje také mešitu, místnost pro odpočinek karavan a lázeňský dům se studenou vodou. Druhá nejznámější budova je Páteční mešita na Chomejního ulici. Ta se pyšní nejvyššími minarety v Íránu a ještě tím, že je zpodobněná na 200rijálové bankovce.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Írán s CK Arcadia Air!

Írán s CK Arcadia Air

Poznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*-4*, snídaně, letecky, včetně všech vstupů

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,2 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,8 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Yazd (Jazd)

je jedno z nejstarších měst v Íránu a správní středisko stejnojmenné provincie. Leží asi 280 km jihovýchodně od Isfahánu, v oáze na pomezí pouští Dašt-e Kavír a Dašt-e Lút. V roce 2006 zde žilo zhruba 505.000 obyvatel.

Související články

Mrtvé moře – tam to žije

Ta vodní plocha azurově se lesknoucí proti čistému nebi nenabízí jen koupání a mazání těla léčivým bahnem. Je to symbol. Přímo historický symbol. Místo,...

Údolí, kde mají homole lávy okna a dveře

Ano, takové místo existuje v severní části Íránu nedaleko města Tabríz. Nachází se v jednom z údolí, kterými ze sopečného masivu Sahand proudí vláha v podobě...

Výběr článků

Načítám