Hlavní obsah

V „Krásném lese“ nerostou houby, ale tygři

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Území velikosti Jihočeského kraje porostlé lužními lesy a mangrovníky a protkané modrými vodními cestami několika řek, které se v široké deltě spojují s Bengálským zálivem.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Bahnité břehy podél kanálů jsou plné zvěře.

Článek

Sundarbans (v překladu Krásný les) je rozsáhlý přes 10 000 km čtverečních. Národní park se prostírá převážně na území Bangladéše, asi třetina zabíhá do Indie. Je chráněným domovem tygra bengálského – je zmapováno asi 350 kusů – a daří se zde mořským krokodýlům, vodnímu ptactvu a hlavně puntíkovanému jelenu čitalovi (Axis axis).

Foto: retrieverman.net

Tygr umí skvěle plavat, takže se před ním mohou třást i krokodýli

Tímto lesem se nepohybuje pěšky, neboť v obdobích velké vody by vám místy nestačily ani rybářské holínky a košík na houby taky raději nechte doma. Jediný přístup je loďmo. Výlety parníkem do těchto věčně bujících ostrovů zeleně patří mezi silné zážitky, protože představit si takovou divokou obrovskou plochu je pro někoho nad rámec chápání.

Přečtěte si také o divoké přírodě v Asii

Foto: archiv CK Arcadia Air

Další predátor, který v je Sunderbans zastoupen v hojném počtu

Jenom hlavní toky dosahující šíře až dva kilometry – před vstupem do moře pak přes tři – působí majestátně. Odbočky a kanály jsou nám svou šířkou už blízké. Ostrovy vznikly z usazené hlíny, kterou neustále přinášejí řeky z vnitrozemí, a tak o živnou půdu zde rostliny nemají nouzi.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Brodivé i polétavé ptactvo zdobí zeleno-bahnité ostrovy

Je to perfektně ekologicky fungující biosystém. Asi to bude tím, že jeho pochody neřídí člověk, ale příroda. Je pravdou, že sem tam se nějaký člověk zakotví a na výživné půdě založí rýžovou ekofarmu. Problém je ovšem (paradoxně) s vodou. Při cyklónech se slaná voda dere proti proudu a zaplavuje políčka. Naštěstí vláda podpořila výzkum druhů rýže, kterým slaná voda nevadí, takže farmáři mohou „vegetovat“ i za zhoršených vodních podmínek. Ale lepší protizáplavový filtr před cyklónovými povodněmi si Bengálsko nemohlo přát.

Foto: Arne Hückelheim, Wikimedia Commons

Jedna z rýžových farem v oblasi Sundarbans

Kromě tygrů, kteří se (na rozdíl od krokodýlů) návštěvníkům příliš neukazují, zde žije skákavá ryba – lezec obojživelný –, která loví hmyz na listech mangrovníků. Prostě vyleze na strom a… skočí. Když připočítáme 260 druhů ptáků, 40 druhů savců a 35 různých plazů, vydá to na slušné zoo. Ale tento živý svět se povětšinou skrývá pod zelenou klenbou, lodě s návštěvníky sice zakotví u ostrova a i drobná procházka proběhne, nicméně to hlavní se odehrává více na jih.

Foto: Monster eagle, Wikimedia Commons

Do Národního parku jedině parníkem

Jenže tam se dostanete pouze s místními rybáři, kteří se většinou bojí jak tygrů, tak krokodýlů. Takže si výlet nechají dobře zaplatit. Takže je asi lepší nechat si nějaké to tajemství v duši a nechat paní Přírodu dělat si svou práci. A NERUŠIT.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Bangladéš s CK Arcadia Air!

BANGLADÉŠ s CK Arcadia Air

Pojeďte s námi odhalit tajemství nepoznaného Bangladéše! Uvidíte architektonické skvosty hlavního města Dháky, přírodní krásy tamních národních parků, čajových a ananasových plantáží, seznámíte se se životem místních lidí i netradičních kmenů a jejich způsobem obživy. Čeká Vás plavba tajemným lesem Sundarbans, kde se nachází největší mangrovy na světě a divocí tygři bengálští, navštívíte monumentální buddhistické chrámy i islámské mešity, zažijete pravý ruch na tržištích i v ulicích.

Poznávací zájezd, 11 dní, hotel 3*, snídaně, letecky

Poznávací zájezd, 14 dní, hotel 3*, snídaně, letecky

Poznávací zájezd, 16 dní, 3* hotely, snídaně, letecky

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,1 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,9 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 646 čtenářů.

Sundarbans

Foto: archiv CK Arcadia Air

Mokřadní les na hranicích Bangladéše a Indie, kde se rozkládají největší mangrovy na světě. Pro svou jedinečnou hodnotu a přírodní bohatství byl tento les v roce 1997 vyhlášen památkou UNESCO. Les je domovem tygrů bengálských a dalších vzácných druhů savců a ptáků.

Související články

Bali uspokojí všech šest smyslů

Bali není ani největší, ani nejkrásnější, přesto je ze všech ostatních indonéských ostrovů nejvíce navštěvován turisty. Čím to bude? Osobně si myslím, že je to...

Sigiryia – skalní pevnost krále Otcovraha

Už ze silnice vypadá ten skalní masiv, jako by ho tam pohodil nějaký obr. Kolkolem samá srílanská rovina (kromě jednoho kopce kousek od skály) a najednou...

Kambodžské Tour de Angkor Wat

Slovo turista v sobě skrývá slovní základ túra. Znamená to dobré boty, batůžek s energeticky vyváženými dobrotami, francovkou a něčím proti dešti. A samozřejmě...

Výběr článků

Načítám