Hlavní obsah

Královské muzeum Britské Kolumbie - neuvěřitelný výlet do historie lidstva

Vstupte do muzea a procházejte historií této pozoruhodné země, kterou utvářeli led, voda a samozřejmě lidé. Již od roku 1886 Královské muzeum Britské Kolumbie uchovává a veřejnosti prezentuje památky související s historií této kanadské provincie.

Foto: Royal BC Museum

Royal BC Museum

Článek

Muzeum se nachází v centru města Victoria v oblasti Inner Harbour poblíž budovy parlamentu a hotelu Empress. Komplex muzea se skládá z několika částí. Kromě hlavní budovy muzea zde najdete Thunderbird Park – park otevřený pro veřejnost v roce 1941. Zajímavý je především proslaveným polem s totemy, které jsou neuvěřitelně vyřezávané. Mnoho původních totemů ( originály jsou dnes již uschované v depozitáři) ukazují na první komunity na území dnešní Britské Kolumbie.

Foto: Royal BC Museum

Thunderbird Park a Mungo Martin House

Poblíž pole totemů najdete dům Mungo Martin, nazvaný podle významného řezbáře a jeho syna, kteří tento dům vyrobili podle domů ve Fort Rupert v letech 1951 až 1953.

V blízkosti hlavní budovy můžete vidět část pojmenovanou Dinosaur Footprints. Stopy dinosaurů byly nalezeny v oblasti Peace River Canyon v severní části Britské Kolumbie. Stopy několika druhů prehistorických zvířat ( býložravců i masožravců) ukazují na dějiny před více než sto milióny lety.

Foto: Archiv

Modern History Gallery

Netherlands Carillon – zvonkohra, která je složená z 62 zvonků. Zajímavá stavba, která byla kanadským občanům věnována Holandskem jako poděkování za kanadskou pomoc při osvobozování Holandska během 2.světové války. Zvonkohra těší i návštěvníky centra města.

National Geographic IMAX Theatre – unikátní kino s plátnem vysokým jako 6 podlaží a širokým 24 metrů bylo pro 406 diváků otevřeno v roce 1997. Kromě „běžných“ představení se zde pořádají každoročně festivaly a při té příležitosti můžete v tomto úchvatném provedení zdolat Mt.Everest, poznat život žraloků nebo obdivovat akčního hrdinu Jamese Bonda – agenta 007 s povolením zabíjet.

Foto: Royal BC Museum

Výstava map

Native Plant Garden – mokřady, písečné duny, pouště a deštný prales – to vše naleznete v Britské Kolumbii a ukázky těchto přírodních jevů najdete právě v této zahradě.

BC Archives – budova, kde najdete originální dokumenty, fotografie, mapy, knihy a záznamy, některé až 200 let staré. Archivy umožňují veřejnosti proniknout do historie Britské Kolumbie.

Foto: Archiv

Modern History Gallery

Fannin Building – budova pojmenovaná po prvním kurátorovi muzea, kterým byl John Fannin. Zde se uchovávají vzácné předměty ze sbírek, provádí se zde některé restaurátorské práce a je sídlem kurátorů a zaměstnanců muzea.

Foto: Royal BC Museum

Natural History Gallery

St.Ann´s Schoolhouse – budova postavená v roce 1843 ve stylu Hudson´s Bay Company. Budova byla vhodná pro život a práci řádu Sester Sv. Anny, které zde vyučovaly první třídy.

Helmcken House – nejstarší dům v Britské Kolumbii. Je otevřen veřejnosti a byl postaven v roce 1852 pro Dr.Johna Sebastiana Helmckena a jeho manželku.

Foto: Royal BC Museum

Helmcken House

Hlavní budova Muzea Britské Kolumbie – to jsou tři patra expozic. Muzeum je otevřeno sedm dní v týdnu a zavírá pouze 1 den na Vánoce a na Nový rok. Stálé výstavy jsou rozděleny do několika sekcí – hlavní jsou historie přírody a historie lidstva.

Je toho hodně, co můžete v muzeu vidět, a určitě stojí za návštěvu.

Autor : Alena Knotková America Tours

Anketa

Při Vašich cestách do ciziny Vás zajímá více :
příroda
37,6 %
historie
48,8 %
odpočinek na pláži a moře
13,6 %
Celkem hlasovalo 242 čtenářů.

Výběr článků

Načítám