Hlavní obsah

Impozantní Brooklynský most musíte prostě vidět

Při návštěvě New Yorku jen málokdo mine Brooklyn Bridge, tedy Brooklynský most. A byla by to také škoda, protože most je to skutečně nádherný a pohledy směrem k Manhattanu jsou fantastické. Lze jej považovat za jeden ze symbolů New Yorku, zrovna tak jako sochu Svobody.

Foto: Archiv

Brooklyn Bridge

Článek

Neméně zajímavá je i jeho historie.

V době jeho dokončení v roce 1883 byl prvním visutým mostem s ocelovými lany na světě. Do roku 1903 držel také prvenství svou délkou. Měří 1 825 metrů, největší rozpětí je 486,3 metry.

Hlavním architektem byl německý přistěhovalec John Augustus Roebling, který předtím projektoval kratší visuté mosty v Cincinnati a Lackawaxenu. Při zkoumání terénu se však nešťastnou náhodou zranil tak, že mu muselo být amputováno několik prstů u nohy. Do rány se záhy dostala infekce, na jejíž následky Roebling zemřel. V projektu pak pokračoval jeho syn Washington.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Brooklyn Bridge

Zdálo se, že most je stižen jakoby prokletím, protože špatné zprávy v souvislosti s mostem narůstaly. Stavba si vyžádala životy dvaceti dělníků a rozpočet vyhrazený na jeho budování byl značně překročen.

Při slavnostním otevření 24. května 1883 vypukla hromadná panika, když se most zhoupl a lidé si mysleli, že se konstrukce bortí. Davy se daly na útěk a přitom bylo ušlapáno 12 osob. V 80. letech 20. století prošel Brooklyn Bridge rozsáhlou rekonstrukcí.

Foto: Zdeněk Skřivánek

Brooklyn Bridge

Pěší část mostu začíná nedaleko radnice City Hall. Potkáte tu nejenom mnoho běžců a cyklistů, ale samozřejmě i spousty turistů, kterým se otevírají kouzelné pohledy na Lower Manhattan.

Brooklyn Bridge je i častým cílem fotografů, kteří pořizují znamenité záběry. Podobně úžasné fotografie získáte i při pohledu z Manhattanu či Brooklynu směrem k mostu, a to zejména v noci, kdy jsou mostní konstrukce i okolí nasvícené.

Foto: Zdeněk Skřivánek

Brooklyn Bridge

Po přejití mostu se ocitnete v Brooklynu, kde je životní tempo o poznání klidnější než na hektickém Manhattanu. Brooklyn kdysi dávno býval samostatným městem. V roce 1898 byl přiřazen k New Yorku. Žije zde přes 2,3 milionu lidí.

Brooklyn Heights je velmi elegantní část Brooklynu. Před 350 lety se na kolmém útesu usadily kolonie přistěhovalců z Holandska. Místo bylo nazváno Breuckelen. Ve zdejším historickém jádru můžeme obdivovat pěkné řadové domy a krásné vyhlídky na přístav.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Brooklyn Bridge

Nazpět na Manhattan se odtud můžete pohodlně dostat metrem.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Který most se vám líbí víc?
Brooklyn Bridge
32,6 %
Golden Gate
67,4 %
Celkem hlasovalo 469 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám