Hlavní obsah

Honduras - podivuhodná země Střední Ameriky

Honduras najdeme uprostřed Střední Ameriky. Severní hranici omývají vody Karibského moře, další hranice tvoří na jihovýchodě Nicaragua, na západě Guatemala, na jihozápadě El Salvador a část jižní hranice tvoří pobřeží Pacifiku – záliv Fonseca.

Foto: Viaventure

Pláž Roatan

Článek

Stát je rozdělen do 18 správních celků. Hlavní městem je Tegucigalpa v Central Districtu v departamentu Francisco Morazán.

Obyvatelstvo je značně různorodé, žije zde osm domorodých skupin se svými zvyky, hodnotami a kulturou – pech, tawahka, misquitos, tolupanes, garifunas, black creoles, chorties a lancas. Kromě lancas všechny skupiny hovoří svým jazykem.

Foto: Archiv

Copan Bird Park

Z geografického hlediska má Honduras nejvíce členitý povrch v celé Střední Americe. Je lesnicko-zemědělskou zemí, která vyváží dřevo, květiny, doutníky, z potravin např. kávu, cukr, melouny, krevety, humry, tilapie  a ostatní produkty.

Foto: Viaventure

Pico Bonito Area

Honduras se stále více otevírá světu, stává se ideální destinací pro cestovatele, investory, průzkumníky, i když samozřejmě ostražitost je na místě. V posledních letech je viditelná snaha podporovat turistický ruch, je zde několik měst s dobrou infrastrukturou a řada míst, která splní požadavky turistů. K nejvýznamnějším městům patří hlavní město Tegucigalpa, která je politickým a kulturním centrem země.

Foto: Viaventure

Copan Canopy Tour

Druhé největší město Hondurasu - San Pedro Sula leží blízko severního pobřeží, přesněji v údolí Sula.

La Ceiba, někdy přezdívaná jako nevěsta či přítelkyně Hondurasu, je přístavní město na březích Karibského moře a je čtvrtým největším v zemi. Bylo pojmenováno podle obrovského stromu ceiba, který rostl do roku 2007 nedaleko starých doků.

La Ceiba má své vlastní mezinárodní letiště a je známé pořádáním slavností, karnevalů a přírodními zajímavostmi.

Každý rok v druhé polovině května se zde pořádá slavnost oslavující patrona farmářů svatého Isidora. V té době město navštíví téměř půl milionu turistů z celého světa. Součástí je i mléčný veletrh, kde jsou představovány farmářské výrobky a zemědělská zvířata.

Foto: Viaventure

Copan

Roatán a Copán Ruinas jsou turistickými honduraskými perlami. První z nich je doslova ostrovním rájem uprostřed Karibiku, velmi oblíbené jsou lodní výlety. Copán Ruinas najdeme na západní vysočině a toto místo lze považovat za jedinečnou archeologickou zónu.

Foto: Archiv

Roatan

Oblast spojených měst La Esperanza a Intibucá s jejich okolím je ideálním místem k relaxaci i poznání. La Esperanza je nejvyšše položeným městem Hondurasu. Leží v nadmořské výšce 1 700 metrů. Zatímco v La Esperanze převažují mesticové, v Intibucá je to populace Lenců. S kulturou domorodých Lenců se můžete seznámit v místním muzeu nebo zajděte na každodenní trh Lenca Market, kde seženete čerstvou zeleninu, ovoce, maso, sýry, ručně zhotovené výrobky, oblečení a mnoho jiného.

Department Intibucá je největším pěstitelem brambor v zemi. V horkých dnech mnoho místních i turistů využívá venkovní veřejné lázně, které jsou přístupné zdarma po celý den. O oblíbenosti tohoto místa svědčí i fakt, že jeho historie se začala psát již v roce 1902.

Foto: Viaventure

Roatan

Asi 19 km z La Esperanzy leží malá horská osada Rio Grande, kam směřují turisté, aby viděli jeden z nejvyšších vodopádů v zemi – cca 120 metrů. Zajímavostí je, že se dostanete k vrcholu vodopádu a odtud můžete pozorovat hřmící bílou masu vody padající do hlubokého úzkého kaňonu obklopeného zelenou vegetací. Místo je též domovem mnoha ptáků, kteří zde stavějí svá hnízda.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Co by vás nejvíce zajímalo v Hondurasu?
Mayské památky
46,5 %
Příroda
32,5 %
Pláže
21 %
Celkem hlasovalo 372 čtenářů.

Fakta o Hondurasu:

Počet obyvatel: přes 8,2 milionu

Počet obyvatel: přes 8,2 milionu Rozloha: 112 492 km²

Počet obyvatel: přes 8,2 milionu Rozloha: 112 492 km² Hlavní město: Tegucigalpa

Počet obyvatel: přes 8,2 milionu Rozloha: 112 492 km² Hlavní město: Tegucigalpa Jazyk: španělština a dalších sedm etnických jazyků

Počet obyvatel: přes 8,2 milionu Rozloha: 112 492 km² Hlavní město: Tegucigalpa Jazyk: španělština a dalších sedm etnických jazyků Měna: lempira, dělí se na 100 centů  

Počet obyvatel: přes 8,2 milionu Rozloha: 112 492 km² Hlavní město: Tegucigalpa Jazyk: španělština a dalších sedm etnických jazyků Měna: lempira, dělí se na 100 centů   Nejvyšší bod: hora Cerro Las Minas 2 865 metrů

Počet obyvatel: přes 8,2 milionu Rozloha: 112 492 km² Hlavní město: Tegucigalpa Jazyk: španělština a dalších sedm etnických jazyků Měna: lempira, dělí se na 100 centů   Nejvyšší bod: hora Cerro Las Minas 2 865 metrů Národní strom: borovice

Počet obyvatel: přes 8,2 milionu Rozloha: 112 492 km² Hlavní město: Tegucigalpa Jazyk: španělština a dalších sedm etnických jazyků Měna: lempira, dělí se na 100 centů   Nejvyšší bod: hora Cerro Las Minas 2 865 metrů Národní strom: borovice Převažuje katolické náboženství

Související témata:

Výběr článků

Načítám