Hlavní obsah

Alberta - kanadská provincie bohatá na přírodní skvosty

Provincie Alberta je jednou ze tří prérijních provincií Kanady (další dvě jsou Manitoba a Saskatchewan). Na západě sousedí s Britskou Kolumbií, na severu se Severozápadními teritorii, východním sousedem je Saskatchewan a jižní hranice má společné s americkým státem Montana.

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Alberta

Článek

Celkem žije v Albertě 3 298 000 obyvatel, z toho v hlavním městě Edmontonu  735 000. Téměř o 160 000 lidí více má město Calgary, které představuje důležité obchodní a průmyslové centrum Alberty, ale i celé Kanady. Nachází se cca 300 km jižně od Edmontonu.

Foto: Edmonton CVB

Alberta Legislature

Alberta má několik přezdívek. Wild Rose Country (Země divokých růží), The Princess Province (Princeznina provincie) nebo také The Energy Province (Energetická provincie).

Foto: Jakub Fučík America Tours

Welcome to Alberta

Státní květinou je divoká růže, která dorůstá výšky 1 – 3 metry. Mladý květ mívá červenou barvu, starší květy bývají spíše růžové. Růže se od roku 1987 objevuje i na poznávacích značkách provincie Alberta.

Provincie nese jméno podle princezny Louise Caroline Alberta, která byla čtvrtou dcerou anglické královny Victorie. Rovněž i pohoří Mount Alberta a jezero Lake Louise bylo pojmenováno na počest zmíněné princezny.

Foto: Archiv

NP Jasper

Státní vlajku tvoří modré pole se štítem uprostřed, v horní části štítu je červený kříž a pod ním je vyobrazená krajina s horami, kopci, prériemi a obilnými poli.

Prérie jsou především na jihu provincie. Jedná se vesměs o zatravněné louky, téměř bez stromového porostu. V severní části najdeme spíše severské jehličnaté lesy s velkými jezery a řekami. Půda i klimatické podmínky jsou v této části vyloženě nevhodné k jakékoli zemědělské produkci.

Geologicky nejstarší částí Alberty je severovýchod, hornaté území je především východně od řeky Slave a Athabasca.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Banff

Alberta je turisticky vděčná destinace. Milovníci přírody, turistiky a kempování, ale i příznivci lyžování se mají na co těšit.  V provincii najdeme významné národní parky. K těm nejznámějším patří Banff N. P., Jasper N. P. , Wood Buffalo N. P., Elk Island N. P. a Waterton Lakes N. P.

Kdo rád nakupuje, může zavítat do největšího nákupního centra v Severní Americe a pátého na světě, které si vysloužilo v roce 2004 dokonce zápis do Guinnessovy knihy rekordů  – West Edmonton Mall. Na ploše velké více než 570 000  m2 naleznete přes 800 obchodů a služeb, pracuje zde přes 23 000 lidí, k dispozici je 20 000 parkovacích míst. Centrum ročně navštíví více než 28 miliónů lidí.

Foto: Calgary CVB

Calgary Sunrise

Skvělým zážitkem je návštěva celosvětově známého rodea „Calgary Stampede“.  Letos se bude konat ve dnech 6. – 15. 7. 2012. Každoročně přitahuje pozornost až miliónu lidí.

Foto: Calgary CVB

Calgary Olympic Park

Calgary je též městem olympiády. V roce 1988 se tam konaly Zimní olympijské hry, ze kterých si odvezlo cenné medaile i několik našich lyžařů. Jejich jména můžete najít na Olympic Plaza. Zajímavý je i olympijský park se skokanským můstkem.

Foto: Edmonton CVB

Edmonton

Calgary a Edmonton ročně navštíví přes čtyři milióny návštěvníků. Banff, Jasper a Rocky Mountains až tři milióny.

Národní parky Banff a Jasper jsou spojeny scénickou silnicí Icefields Parkway, někdy označovanou jako Highway 93. Silnice byla dokončena v roce 1940, je 230 km dlouhá, vede až do Britské Kolumbie a je pojmenována mimo jiné i podle oblasti Columbia Icefield, která je plná ledovců. Na projetí je nutné povolení, nejrušnější měsíce jsou červenec a srpen, kdy zde projede měsíčně až 100 000 vozidel. Sníh tu může být v podstatě kdykoli, v zimě bývá často extrémní počasí, takže nejsou výjimečné ani občasné uzávěry.

Další turistickou atrakcí, která ročně přitahuje více jak 650 000 lidí ročně, je údolí Drumheller Valley, asi 130 km severovýchodním směrem od Calgary.  Město Drumheller má přezdívku „hlavní dinosauří město světa“. Vyhlášené je muzeum  Royal Tyrrell Museum of Palaeontology, jehož sbírky zahrnují až 130 000 fosilií.

Foto: Archiv

NP Jasper

Nevšední zážitek můžete mít při jízdě prérií parním vlakem. To umožňuje atrakce Alberta Prairie Railway Excursions nedaleko města Stettler, které má díky své poloze přezdívku „srdce Alberty“ .

Alberta se pyšní také několika světovými lyžařskými rezorty jako například Sunshine Village, Lake Louise Ski Area, Norquay v N. P. Banff a Marmot Basin v N. P. Jasper.

Autor : Irena Reiterová  America Tours

Anketa

Věděli jste, že Edmonton je nejsevernější hlavní město Kanady?
ano
18,2 %
ne
81,8 %
Celkem hlasovalo 242 čtenářů.

Zajímavosti o Albertě:

Rozloha: 661 848 km²

Rozloha: 661 848 km² Nejvyšší bod: Mt. Columbia 3 747 m

Rozloha: 661 848 km² Nejvyšší bod: Mt. Columbia 3 747 m Přijetí do federace: roku 1905

Rozloha: 661 848 km² Nejvyšší bod: Mt. Columbia 3 747 m Přijetí do federace: roku 1905 Edmonton je nejsevernější hlavní město Kanady.

Rozloha: 661 848 km² Nejvyšší bod: Mt. Columbia 3 747 m Přijetí do federace: roku 1905 Edmonton je nejsevernější hlavní město Kanady. Ze čtrnácti kanadských míst, která jsou zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, najdeme pět z nich právě na území provincie Alberta. Patří k nim: Canadian Rocky Mountain Parks (zahrnuje mimo jiné i parky Banff a Jasper), Waterton-Glacier International Peace Park, Wood Buffalo National Park, Dinosaur Provincial Park a Head-Smashed-In Buffalo Jump.

Rozloha: 661 848 km² Nejvyšší bod: Mt. Columbia 3 747 m Přijetí do federace: roku 1905 Edmonton je nejsevernější hlavní město Kanady. Ze čtrnácti kanadských míst, která jsou zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, najdeme pět z nich právě na území provincie Alberta. Patří k nim: Canadian Rocky Mountain Parks (zahrnuje mimo jiné i parky Banff a Jasper), Waterton-Glacier International Peace Park, Wood Buffalo National Park, Dinosaur Provincial Park a Head-Smashed-In Buffalo Jump.

Související témata:

Výběr článků

Načítám