Hlavní obsah

Grand Canyon - fascinující přírodní divadlo

Světově proslulý národní park Grand Canyon se rozkládá v severozápadním koutě státu Arizona. Pro mnohé je tento park symbolem amerického Jihozápadu. Již milióny let si tam řeka Colorado River svou mohutnou silou razí cestu napříč plošinou Colorado Plateau, a vytváří tak neuvěřitelný monumentální kaňon s bezpočtem průrev a údolí.

Článek

Status National Monument (národní památky) získal park v roce 1908. Kongresem byla oblast povýšena na národní park dne 26. 2. 1919 a od 24. 10. 1979 je Grand Canyon zapsán do seznamu Světového dědictví UNESCO.

South Rim     

Jižní hrana se nachází na silnici Hwy 64. Je otevřena celoročně a nemáme-li vlastní vozidlo, můžeme využít kyvadlové dopravy, tzv. shuttles, které jezdí od svítání po západ slunce v pravidelných intervalech.  Hlavní terminál s křížením všech linek je v dosahu dobře vybaveného návštěvnického centra Grand Canyon Visitor Center.

Městečko Tusayan, ležící těsně u hranic parku, je pomyslnou branou na South Rim. I zde je velké návštěvnické centrum National Geographic, které vám mimo jiné může zajistit oblíbené vyhlídkové lety nad kaňonem letadlem či helikoptérou z nedalekého letiště nebo umožnit sjíždění řeky Colorado River na raftech. Prostory centra nabízí i zhlédnutí zajímavého filmu.

Kolem hrany kaňonu se od vesničky Grand Canyon Village směrem na západ klikatí silnice Hermit Road, na východ Desert View Drive. Každá z nich nabízí nespočet úchvatných vyhlídek, o nichž získáme potřebné informace z tištěných materiálů v informačních centrech.

Můžete se těšit např. na:

Můžete se těšit např. na:Mather Point

Můžete se těšit např. na:Mather Point Yavapa Point – umožní pohled na samé dno průrvy

Můžete se těšit např. na:Mather Point Yavapa Point – umožní pohled na samé dno průrvyBright Angel Lodge – odtud můžeme sestoupit na dno kaňonu po stezce Bright Angel Trail, která je hodnocena jako nejoblíbenější, nejlépe udržovaná a nejbezpečnější. Cestou můžeme využít i několika odpočívadel a dočerpat pitnou vodu. Asi v polovině cesty je rangerská stanice Indian Garden, další je pak až na samém dně a je součástí tábořiště Bright Angel Campground. Při plánování pochodu je třeba si uvědomit, že délka jedné cesty je 15,5 km a převýšení 1 337 m. Rozumné je trasu rozložit na dva dny, abyste na zpáteční náročný výstup vyrazili dostatečně odpočatí.  

Můžete se těšit např. na:Mather Point Yavapa Point – umožní pohled na samé dno průrvyBright Angel Lodge – odtud můžeme sestoupit na dno kaňonu po stezce Bright Angel Trail, která je hodnocena jako nejoblíbenější, nejlépe udržovaná a nejbezpečnější. Cestou můžeme využít i několika odpočívadel a dočerpat pitnou vodu. Asi v polovině cesty je rangerská stanice Indian Garden, další je pak až na samém dně a je součástí tábořiště Bright Angel Campground. Při plánování pochodu je třeba si uvědomit, že délka jedné cesty je 15,5 km a převýšení 1 337 m. Rozumné je trasu rozložit na dva dny, abyste na zpáteční náročný výstup vyrazili dostatečně odpočatí.   Maricopa Point – z tohoto bodu se nám otevře panoramatický pohled na kaňon, ne však na řeku. Tu uvidíme z dalších vyhlídek Hopi Point, Mojave Point, Pima Point.

Můžete se těšit např. na:Mather Point Yavapa Point – umožní pohled na samé dno průrvyBright Angel Lodge – odtud můžeme sestoupit na dno kaňonu po stezce Bright Angel Trail, která je hodnocena jako nejoblíbenější, nejlépe udržovaná a nejbezpečnější. Cestou můžeme využít i několika odpočívadel a dočerpat pitnou vodu. Asi v polovině cesty je rangerská stanice Indian Garden, další je pak až na samém dně a je součástí tábořiště Bright Angel Campground. Při plánování pochodu je třeba si uvědomit, že délka jedné cesty je 15,5 km a převýšení 1 337 m. Rozumné je trasu rozložit na dva dny, abyste na zpáteční náročný výstup vyrazili dostatečně odpočatí.   Maricopa Point – z tohoto bodu se nám otevře panoramatický pohled na kaňon, ne však na řeku. Tu uvidíme z dalších vyhlídek Hopi Point, Mojave Point, Pima Point. Poslední zastávkou kyvadlové dopravy na silnici Hermit Road s délkou 13 km je Hermits Rest.

Desert View Drive – délka 20 km   

Yaki Point – další možnost sestupu na dno kaňonu – South Kaibab Trailhead. Ačkoli je kratší než dříve uvedená stezka, při délce 11,3 km zdoláme převýšení 1457 m, její profil je velmi příkrý a náročný, není zde možnost dočerpání vody a takřka ani stinné místo, které by ochránilo před spalujícími paprsky. 

Yaki Point – další možnost sestupu na dno kaňonu – South Kaibab Trailhead. Ačkoli je kratší než dříve uvedená stezka, při délce 11,3 km zdoláme převýšení 1457 m, její profil je velmi příkrý a náročný, není zde možnost dočerpání vody a takřka ani stinné místo, které by ochránilo před spalujícími paprsky.  Grandview Point – další překrásná panoramatická vyhlídka na rozsáhlou část průrvy s meandrem řeky Colorado River.

Desert View – nejvýše položená vyhlídka South Rim. Její dominantou je věž Watchtower, dílo architektky Mary Elizabeth Jane Colter. Stavba je vysoká 21 m, postavena byla v roce 1932 a z nejvyššího patra se nám otevře nádherný rozhled.

North Rim              

Vstupním centrem oblasti Severní hrany je městečko Jakob Lake ležící na silnici Hwy 67 a od parku vzdálené cca 48 km.  Severní hrana je mnohem více zalesněná než South Rim. Je poměrně odlehlá a v zimě bývá kvůli bohaté sněhové nadílce nepřístupná. Čas k návštěvě je omezen od poloviny května do poloviny října. Správní centrum s návštěvnickým areálem najdete v okolí ubytovacího komplexu Grand Canyon Lodge. K vyhlídkovým bodům či turistickým stezkám se dostanete po silnici, která v délce 45 km lemuje North Rim. I odtud lze podnikat túry různé náročnosti nebo sestoupit až na dno kaňonu.

Severně od Grand Canyon Lodge se vine scénická silnice Cape Royal Drive. Vyplatí se dojet až na konec silnice dlouhé 37 km, kde z bodu Cape Royal na plošině Walhalla Plateau spatříme několik dominantních vrcholů (např. Wotans Throne nebo Vishnu Temple). K dalším pěkným vyhlídkám v oblasti patří Roosevelt Point a Vista Encantada.

Fauna a flora

Velké výškové rozdíly mezi dolní a horní částí kaňonu mají vliv na značnou různorodost vegetace. Na území parku roste 1740 cévnatých rostlin, 167 druhů hub a plísní, 64 typů mechů a 195 rozličných lišejníků. Ve vyšších polohách převládají jehličnany, listnaté stromy rostou především v okolí vodních toků (topoly, osiky). Uvnitř kaňonu převažuje pouštní vegetace – kaktusy, agáve, pelyněk a další.

Rozlehlé horské louky a pastviny najdeme především na straně North Rim.

Stejně jako flora parku, podobně rozmanitá je i zdejší fauna. Území je domovem osmdesáti druhů savců a přes 300 druhů ptáků. V okolí řeky Colorado se hojně vyskytují vydry, bobři, pouštní želvy a leguáni. V ojedinělých případech lze zahlédnout pumu, rysa červeného či kojota. Z ptačí říše svým letem upoutají jestřáb, orel zlatý, kondor kalifornský, havran, sojka modrá. K vidění je i divoký krocan.

Návštěvníci parku bývají často zaskočeni místními klimatickými podmínkami. Mnohdy jsou nedostatečně vybaveni a místní rangeři pak mají spoustu práce s řešením následků dehydratace, úpalu, hypotermie či únavy. Pamatujte proto vždy na dostatečnou zásobu pitné vody, opalovací krémy s vysokým faktorem a pro případ náhlého ochlazení přibalte teplé oblečení. Rozumné je trasu si dobře předem naplánovat a nepřeceňovat své síly. Kaňon je neskonale krásný, ale dokáže být také hodně krutý.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Myslíte si, že je možné v rámci jednodenního výletu absolvovat cestu na dno Grand Canyonu ?
ano
35,8 %
ne
64,2 %
Celkem hlasovalo 517 čtenářů.

Zajímavosti o Grand Canyonu :

Rozloha: 4 927 km²

Rozloha: 4 927 km² Délka kaňonu: 447 km

Rozloha: 4 927 km² Délka kaňonu: 447 km Největší šířka kaňonu: až 29 km

Rozloha: 4 927 km² Délka kaňonu: 447 km Největší šířka kaňonu: až 29 km Největší hloubka: 1,83 km

Rozloha: 4 927 km² Délka kaňonu: 447 km Největší šířka kaňonu: až 29 km Největší hloubka: 1,83 km Průměrná nadmořská výška: South Rim – 2 100 m. n. m., North Rim – 2 400 m. n. m.

Rozloha: 4 927 km² Délka kaňonu: 447 km Největší šířka kaňonu: až 29 km Největší hloubka: 1,83 km Průměrná nadmořská výška: South Rim – 2 100 m. n. m., North Rim – 2 400 m. n. m. Nejvyšší bod v rámci národního parku: South Rim – Desert View – 2 267 m. n. m., North Rim – Point Imperial – 2 684 m 

Rozloha: 4 927 km² Délka kaňonu: 447 km Největší šířka kaňonu: až 29 km Největší hloubka: 1,83 km Průměrná nadmořská výška: South Rim – 2 100 m. n. m., North Rim – 2 400 m. n. m. Nejvyšší bod v rámci národního parku: South Rim – Desert View – 2 267 m. n. m., North Rim – Point Imperial – 2 684 m  Průměrná roční sněhová pokrývka: South Rim – 132 cm, North Rim – 317 cm

Uvnitř kaňonu může teplota nezřídka vyskočit přes 38˚ C!

Související témata:

Výběr článků

Načítám