Hlavní obsah

Philadelphia - kolébka amerického národa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město se nachází v jihovýchodní části státu Pennsylvania na řece Delaware, přibližně 130km jihovýchodně od New York City; na tzv. linii zlomu, oddělující Atlantické pobřežní nížiny od náhorní plošiny Piedmont (podél východního okraje Apalačského pohoří).

Článek

Název města pochází z řečtiny a znamená bratrská láska a město tak pojmenoval William Penn, kvaker, anglický podnikatel, spisovatel, filosof a zakladatel provincie Philadelphia.

Je šestým nejlidnatějším městem USA a největším ve státě Pennsylvania. Celá oblast má přes šest milionů obyvatel.

Město hrálo velmi důležitou úlohu v historii USA, mimo jiné tam byla sepsána Deklarace nezávislosti a Ústava Spojených států. V letech 1790 – 1800 sloužila jako dočasné hlavní město USA (druhé historicky, po New Yorku), než byl dostavěn Washington DC.

Philadelphia je mj. sídelním městem arcibiskupa filadelfské arcidiecéze, který je zároveň metropolitou Provincie Pensylvánie. Ve městě se nachází množství univerzit a vysokých škol, mezi nimi i University of Pennsylvania, a také řada muzeí a vědeckých institucí – např. Franklin Institute s památníkem Benjamina Franklina, Akademie přírodních věd a další.

Je zde jeden z nejdůležitějších přístavů USA, velký význam má průmysl hutní, textilní, potravinářský, elektrotechnický a zpracování ropy.

Philadelphia je také domovem první zoologické zahrady na území USA a jednoho z nejstarších a největších amerických městských parků, Fairmount Park.

Systém ulic dodržuje model a plán mříže/rastru. Philadelphia byla jedním z prvních amerických měst, která tento model použila. Plán pochází z roku 1682, kdy William Penn město založil. Když dokončil uliční mřížku, pojmenoval ulice jdoucí z východu na západ podle názvů stromů (čtyři byly od té doby přejmenovány) a ulicím ve směru severojižním dal čísla (počínaje Front Street u řeky Delaware). Market Street, která má východozápadní směr, a Broad Street (severojižní) jsou hlavními tepnami centra města a vycházejí ze „smyčky” kolem radnice.

Philadelphia je sbírkou mnoha historických míst, která hrála svoji roli v procesu zakládání USA. Historický park národní nezávislosti je jejich středem. Síň nezávislosti (Independence Hall) se stala skutečným místem zrodu USA a byla v ní podepsána Deklarace nezávislosti.

Další ze slavných atrakcí města je Zvon svobody (Liberty Bell), který je dnes vystaven v budově Liberty Bell Center, naproti Síní nezávislosti. Dne 8. července 1776 zval jeho hlas z věže Síně nezávislosti občany k prvnímu veřejnému vyhlášení Deklarace nezávislosti.

Ve městě je možné vidět mimo jiné domy spisovatele Edgara Allana Poe, Tadeusze Kosciuszka (polský armádní generál, který bojoval v americké Kontinentální armádě a v roce 1783 byl za své zásluhy povýšen a stal se občanem USA), a také zajímavý dům paní Betsy Ross, o níž legenda vypráví, že v něm ušila první státní vlajku Spojených států.

V historickém centru stojí též jedny z prvních vládních budov (např. První banka USA, budova první burzy, atd.). V ulici Market Street stojí několik domů, které připomínají slavného občana Benjamina Franklina (např. Franklin Court a Underground Museum). Nedaleko odtud, v Arch Street, najdeme největší mincovnu na světě, US Mint.

V jižní části stojí za návštěvu koloniální čtvrť Society Hill s historickými křivolakými uličkami a stromořadími, kde se podařilo zachránit a zrestaurovat více než 600 původních vil. Východně od Society Hill leží South Street, známá stará čtvrť vyznavačů hnutí hippies se spoustou butiků, kaváren a barů.

Zajímavým místem je také Penn’s Landing na nábřeží řeky Delaware, kde v roce 1682 přistál William Penn. V letních měsících se ve zdejším malém amfiteátru pořádají festivaly a koncerty. Poblíž je ukotveno několik historických plavidel (např. křižník USS Olympia z dob španělsko americké války, 1898). Z části budov bývalých doků jsou dnes luxusní kondominia.

Autor: America Tours

Anketa

Víte na území kterého státu se nachází město Philadelphia ?
Virginia
2,1 %
New Jersey
1,7 %
Delaware
0,9 %
Pennsylvania
95,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 233 čtenářů.

Zajímavosti Philadelphie :

Rozloha: 370 km² (z toho 326 km² pevnina/20 km² vodní plochy)

Počet obyvatel: 1 556 000 (včetně okrajových čtvrtí: 5 325 000)

Související témata:

Výběr článků

Načítám