Hlavní obsah

Yosemitský národní park

Yosemitský národní park je proslulý svými úchvatnými žulovými masivy, bouřícími vodopády, průzračnými potůčky, háji gigantických sekvojí, velmi rozmanitou škálou rostlin a živočichů vyskytujících se ve zdejších pěti vegetačních pásmech (pásmo podhorských lesů, nižší a vyšší horské pásmo, pásmo subalpinské a alpinské).

Článek

Národní park Yosemite se rozkládá na západní straně pohoří Sierra Nevada v severozápadní části státu California, konkrétně zasahuje do krajů Toulumne, Mariposa a Madera. Téměř 95 % zdejšího území tvoří divočina dosud takřka nedotčená zásahem člověka. Roku 1980 byl Yosemite NP zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jeho branami každý rok projde na 4 milióny návštěvníků.

Yosemite NP má středozemské podnebí, což znamená, že většina srážek spadne během mírné zimy, ostatní období jsou poměrně suchá. S rostoucí nadmořskou výškou jsou srážky častější a intenzivnější. Teploty: Touloumne Meadows (2600 m n. m.) – 3,9 – 11,5º C; Wawona Entrance (1560 m n. m.) 2 – 19º C; Yosemite Valley (1209 m n. m.) 8 – 32º C.

Ve výšce nad 2400 m n. m. jsou léta velmi horká a suchá, doprovázená častými bouřkami. Kombinace vyprahlé vegetace s velmi nízkou vlhkostí vzduchu a blesky mnohdy vede k divokým lesním požárům.

Sněhová pokrývka se začíná na zemi udržovat zhruba od října a setrvává do března až začátku dubna. Průměrná roční sněhová pokrývka – 1,67 m zůstává často až do července.

Yosemite NP je součástí pohoří Sierra Nevada, které asi před 500 milióny lety leželo pod hladinou pravěkého moře. Na jeho dně se ukládaly vrstvy sedimentů, které se pohyby tektonických desek vyzdvihly do výšky, natavené horniny vyvěrající z hlubin země pronikaly mezi jednotlivé vrstvy a pomalu chladly, až se přetvořily v žulu.

Údolí Yosemite Valley, jež je charakteristické svými kolmými stěnami a plochým dnem, začalo vznikat, když se ohromné alpské ledovce o síle několika set metrů pomalu sunuly z vysokých hor dolů korytem řeky Merced River. Led vymílal a odíral méně zpevněné skály a zanechal neporušené tvrdší části jako El Capitan, Cathedral Rock a další.

Údolí řeky, jež původně mělo typický tvar V, ledovec značně rozšířil, a když v pozdější fázi začal tát, jeho moréna vytvořila hráz, a dala tak vzniku jezeru Lake Yosemite. Jeho dno postupně vyplnily různé usazeniny a oteplení klimatu způsobilo vypaření zbytku vody. Na místě vzniklo ploché údolí tvaru U, tak jak ho známe dnes.

Převládají zde především jehličnany: borovice těžká (žlutá), borovice lambertova, cedr, jedle bělokorá, jedle douglasova, sekvojovec obrovský. Z listnáčů dominují především duby. S rostoucí nadmořskou výškou ustupují ztepilé stromy nižším kosodřevinám. V nižších polohách se rozprostírají krásně zelené louky s bohatou škálou travin a lučních květů.

Park je domovem asi 250 druhů obratlovců. Nejoblíbenějším, a turisty netrpělivě očekávaným, je medvěd černý – baribal. Dalšími typickými zástupci zvířecí říše jsou: rys červený, puma, liška šedá, jelenec ušatý, svišť, králík divoký, zemní veverka, bobr, jestřáb, sokol, datel, sova, sojka, různé druhy ještěrek a mnoho dalších.

Praktické informace

Národní park Yosemite zůstává pro věřejnost otevřený 365 dní v roce, 24 hodin denně, avšak některé jeho přístupové cesty se v zimě z důvodu zapadání silnou vrstvou sněhu uzavírají. Je vždy dobré se předem raději informovat. Za optimálních podmínek se do parku máme možnost dostat pěti různými vstupními body: Tioga Pass Entrance, South Entrance, Arch Rock Entrance, Big Oak Flat Entrance, Hetch Hetchy Entrance.

Převážný počet návštěvníků tráví v parku pouze jeden den, pak je dobré zaměřit se jen na jednu z jeho pěti rozsáhlých částí. Jsou jimi: Yosemite Valley, Wawona Mariposa Grove Glacier Point, Toulumne Meadows, Hetch Hetchy a Crane Flat White Wolf. Vzdálenosti mezi nimi jsou poměrně dlouhé a pojížděním od jedné k druhé bychom zbytečně ztratili příliš času. Většina míst je dosažitelná vozem, avšak dopravní situace bývá ve vysoké sezóně zoufalá, a proto se doporučuje využít lokální bezplatné kyvadlové dopravy Yosemite Shuttle.

Yosemite NP pokrývá 1300 km značených turistických stezek, od těch jednoduchých pro běžné procházky po ty nejobtížnější výstupy na nejvyšší vrcholy. Jejich charakteristiky a mapky v knižním vydání seženeme v kterémkoli informačním či návštěvnickém centru. Kromě denních výšlapů můžeme absolvovat i delší túry spojené s kempováním. Pro tyto případy si je nutné pořídit zvláštní povolení, tzv. „wilderness permit“, které vydávají rangeři. Musíme mít na paměti, že se pohybujeme v „bear area“, tedy „medvědí oblasti“, a všechno jídlo je třeba uschovávat ve schránách k tomu uzpůsobených.

Velmi oblíbenou aktivitou v Yosemite NP je skálolezení. Zdejší Camp 4 byl jednou z kolébek rozvoje tohoto sportu.

V zimě je sice spousta cest uzavřena, avšak některé části parku zůstávají přístupné celoročně. Např. Badger Pass Ski Area – nejstarší oblast sjezdovek ve státě California (od poloviny prosince do začátku dubna). Na většině území parku je možné volně běžkovat a pohybovat se na sněžnicích, k dispozici je několik horských chat.

Míst k navštívení je v parku nepřeberně, blíže si představíme dvě nejoblíbenější oblasti, které bychom si neměli nechat ujít.

I. Yosemite Valley. Je asi 13 km dlouhé a 1,6 km široké. Jen pro zajímavost, tato část parku představuje pouhé 1 % jeho samotné rozlohy! Údolí je tvořeno vysokými skalními masivy, přes jejichž hrany v období pozdního jara a začátku léta přepadávají toky horských říček. Vznikají tak překrásné působivé vodopády, jejichž vody se sbíhají do řeky Merced River, pomyslné osy údolí.

Bridalveil Fall (Nevěstin závoj - výška 188 m) – jeden z nejvýznačnějších vodopádů v parku, jeho krásu můžeme obdivovat celoročně.

Odtud se nám také nabízí pohled na sérii příkrých skalních stěn Cathedral Rocks, Leaning Tower (Šikmou věž), a především na druhém břehu řeky Merced River se tyčící žulový monolit, jeden z nejtvrdších oříšků pro skálolezce – El Capitan. Tato vertikální skalní formace je 910 m vysoká, jejího vrcholu lze dosáhnout také prostřednictvím pěší stezky, která začíná nedaleko vodopádů Yosemite Falls.

Cathedral Beach – místo s piknikovými stolky, toaletami, možností se vykoupat. Zahlédneme odtud formace Cathedral Spires. Počátek stezky Four Mile Trail, jejíž náročný terén, dlouhý téměř 8 km a 975 m, nás zavede k vrcholu Glacier Point (2 199 m n. m.), odkud se nám nabízejí krásné výhledy na údolí.

Swinging Bridge – visutý most přes řeku Merced River nám v této zastávce skýtá nádherný pohled na kaskádové vodopády Yosemite Falls – nejvyšší vodopád Severní Ameriky. Celková výška 739 m. Nejvyšší z kaskády – Upper Falls (440 m), střední kaskády – Middle Cascades (206 m), dolní kaskáda – Lower Falls (98 m).

II. Mariposa Grove nalezneme ji nedaleko jižního vstupu South Entrance. Najdeme zde místní největší koncentraci sekvojovců obrovských, z nichž mnohé dosahují věku několika set let. Dva z exemplářů patří mezi 25 největších sekvojovců na světě. Dominantním ze zdejších gigantů je Grizzly Giant, jehož stáří se odhaduje na 1900 – 2000 let. Výška – 64 m, obvod základny – 31 m, průměr základny 8,9 m, objem 963 m³.

Další významný strom Wawona Tree byl tak mohutný, že do něj byl v 19. století vytesán tunel, kterým lehce projel kočár tažený koňmi a později i automobily. V roce 1969 tento velikán již déle neunesl na ztenčené základně svou tíhu a při silné bouři se zhroutil.

Mezi stromy nás provede poměrně jednoduchá a nenáročná naučná stezka podle našeho výběru, až 12,8 km dlouhá. Budeme míjet další velikány jako např.: The Fallen Monarch, The Bachelor a Three Graces, Washington Tree, The Faitful Couple, The Clothespin Tree, The Telescope Tree, The Columbia Tree a mnohé další. Pokud se nám nechce chodit pěšky, máme možnost se svézt místním vláčkem.

Yosemitský národní park

Rozloha: 3080 km²

Nejnižší bod: údolí Yosemite Valley – 648 m n. m.

Nejvyšší bod: Mount Lyell – 3997 m n. m.

Vzdálenosti NP od okolních význačných bodů:

San Francisco – 314 km (4 – 5 hodin jízdy)

Sacramento – 283 km (4 hodiny jízdy)

Reno – 507 km (8 hodin jízdy)

Los Angeles – 504 km (6 hodin jízdy)

San Diego – 710 km (8 hodin jízdy)

Las Vegas – 560 km (6 – 7 hodin jízdy)

Death Valley N. P. – 435 km (5 hodin jízdy)

America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám