Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se do minulosti, vyzkoušejte si řemesla

Novinky, mšv

O víkendu se budete s dětmi moci vydat na cestu do historie. V Kutné Hoře se koná středověká slavnost, při níž se setkáte s králem, rytíři, ale i kejklíři. Ještě hlouběji do minulosti se můžete ponořit v Praze, kde se vám představí staří Římané. Konají se také oslavy spojené s Mezinárodním dnem žiraf nebo řada řemeslných jarmarků.

Foto: Profimedia.cz

Vypravte se s dětmi do středověku. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den žiraf

U příležitosti Mezinárodního dne žiraf se bude v pražské zoologické zahradě konat speciální program. U informačního stánku se dozvíte mnohé zajímavosti ze života těchto pozoruhodných tvorů, připravena jsou také komentovaná krmení nebo oslava 20. narozenin žirafy Nory. Více informací zde.

Den s Římany

Vydejte se do dávné epochy lidské historie, do doby Starověkého Říma. Archeologický park Liboc nabídne ukázky ze života v antice, vystoupí skupina římských legionářů, která ukáže, jak probíhal výcvik vojska. Připraveny jsou rovněž gladiátorské zápasy, ukázky tehdejších řemesel, ale také dobroty dobové kuchyně. Další informace naleznete zde.

Dětský den

V sobotu se můžete vypravit na dobročinný dětský den, kde bude připraveno množství atrakcí a program pro malé i velké. Těšit se můžete například na ukázky práce záchranného integrovaného systému, vystoupí rovněž dětské divadlo Damdam. Pro ratolesti je dále připraven skákací hrad, malování na obličej a chybět nebude ani tombola. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Kutnohorské stříbření

O víkendu se v Kutné Hoře uskuteční tradiční historická akce, při níž se město navrátí do období svojí největší slávy. Přijede král Václav IV. s chotí Žofií i celým dvorem, který čítá tanečníky, rytíře a kejklíře. Těšit se tak můžete na nejrůznější vystoupení, souboje, ale i dobovou hudbu a tanec. Součástí je samozřejmě také jarmark. Další informace najdete zde.

Překážkový závod

Máte doma odvážné a aktivně založené děti? Pak s nimi v sobotu vyrazte na překážkový závod v Sendražicích. Spartan Race pro nejmenší nabídne dráhu, kde se bude běhat, přelézat nebo podlézat. Registrace proběhnou v dopoledních hodinách, startovné činí 250 korun. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Myslivecké slavnosti

V Hluboké nad Vltavou se budou v sobotu konat myslivecké slavnosti. Součástí je mistrovství republiky ve vábení jelenů i jiných druhů zvěře, ale také ukázky práce psů, sokolnictví a mnoho dalšího. V průběhu dne se můžete také vypravit na exkurzi do Staré obory, kde si můžete prohlédnout muflony, daňky i divoká prasata. Podrobnosti naleznete zde.

Plzeňský kraj

Kočárová slavnost

Seznámit se s řemesly budete moci v sobotu v Plasech při Kočárové slavnosti. Akce se uskuteční v prostředí tamní kláštera a návštěvníci se mohou těšit na nepřeberné množství aktivit. Dozvíte se, jaká řemesla jsou spojená se stavbou a provozem historických kočárů, dozvíte se také, jakou práci vykonávali štolbové. Součástí bude také hudební vystoupení a ohňostroj. Více zde.

Karlovarský kraj

Vítání prázdnin

Prázdniny už jsou za rohem, přivítejte je s dětmi na akci, která se od pátku do soboty uskuteční v Sokolově. Můžete se při ní těšit na bohatý program, který čítá hudební vystoupení, sportování, ale také aktivity přímo pro děti. Bude to například soutěžní stezka nebo ukázky požární techniky a další. Program najdete zde.

Ústecký kraj

Svátek řemesel

Obdivovat práci zručných řemeslníků budete moci na jarmarku, který se v sobotu uskuteční v Jirkově. Množství aktivit si budete moci sami vyzkoušet, nakoupíte také celou řadu výrobků, ať už keramických, nebo třeba dřevěné hračky. Pro děti budou připraveny hry, chybět nebude malování na obličej, ale také dobré jídlo a pití. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Žirafí den

Mezinárodní den žiraf se bude v sobotu oslavovat také v liberecké zoo. Proběhnou tři mimořádné komentované prohlídky jejich pavilonu, návštěvníci budou moci zvířata spatřit v bezprostřední blízkosti. Dozvíte se mnohé zajímavosti o životě těchto tvorů, ale také o jejich chovu v zoo. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Lidový jarmark

Vyrazte v sobotu do Malé Úpy na jarmark, který se ponese v lidovém a historickém duchu. Kromě tradičního zboží se můžete těšit na ukázky řemesel, připraven bude také speciální program pro děti. Zapojit se můžete do dřevorubeckých klání v různých disciplínách, nicméně přijede také císař Josef II. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Starodávný trh

Jarmark se o víkendu uskuteční také v Litomyšli. Návštěvníci se seznámí s množstvím řemesel, uvidí například drátování, rytí skla, košíkářské či řezbářské práce a mnoho dalšího. Součástí bude také tvořivá dílnička pro děti nebo hudební program na pódiu. Chybět ale samozřejmě nebude ani množství kvalitních dobrot. Více informací zde.

Vysočina

Pohádkový les

Vodníci, čerti, ale i další pohádkové postavy potkáte na dobrodružné trase, která je připravena na neděli v zámeckém parku v Náměšti nad Oslavou. Pohádkové bytosti si chystají pro děti hry a soutěže, při nichž prověří své znalosti i schopnosti. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Honba za pokladem

Chcete strávit neděli aktivně, ale zároveň se i pobavit? Pak vyrazte na honbu za pokladem, která se koná v okolí hradu Veveří. Připravena je cykloturistická akce, na níž vás čeká několik stanovišť s úkoly, kde za každý splněný obdržíte razítko. Úkoly jsou spojené s kulturními památkami či zajímavostmi, takže se zároveň i něco dozvíte. Podrobnosti akce najdete zde.

Olomoucký kraj

Den žiraf

Stejně jako v dalších zoologických zahradách v Česku, i v Olomouci budou o víkendu oslavovat Mezinárodní den žiraf. Při této příležitosti se o životě těchto zvířat obývajících africké savany můžete dozvědět spoustu zajímavosti během putování po soutěžní stezce. Chybět nebude ani komentované krmení. Více zde.

Zlínský kraj

Zvonečkový jarmark

V sobotu se v Rožnově pod Radhoštěm sejdou hrnčíři, keramici a drátenicí u příležitosti konání jarmarku. Návštěvníci se budou moci zapojit do tvůrčích dílen, kde si vyzkoušejí točení na hrnčířském kruhu nebo drátování. K poslechu bude hrát také hudba, uskuteční se rovněž varhanní koncert. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den policie

Seznamte se s prací policistů, hasičů, záchranářů či vojáků na akci, která v sobotu proběhne na Slezkoostravském hradu v Ostravě. Připraveny jsou prezentace speciální výstroje, diváci se mohou těšit také na ukázky zásahové jednotky, služební kynologie či hipologie. Návštěvníkům své taje odkryje také oddělení kriminalistické techniky. Pro děti budou připraveny různé testy a kvízy s tematikou bezpečného chování. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám