Hlavní obsah

Někdejší vila britské královny na Maltě je na prodej. Cenovka nepřekvapí

Někdejší sídlo britské královna Alžběty II. je na prodej. Vila Guardamangia na okraji Valetty je k dispozici za bezmála šest milionů eur (asi 153 milionů korun). Ve vile, kterou královna označila za svůj domov – jediný mimo Británii, žila krátce po svatbě společně s princem Philipem, jenž na Maltě sloužil jako důstojník námořnictva, v letech 1949 až 1951.

Foto: Profimedia.cz

Cena rezidence šplhá do milionů eur.

Článek

Od doby, kdy byla vila královskému páru domovem, však památkově chráněná budova značně zchátrala. Nedávno se vila objevila v nabídce jedné realitní kanceláře. Nemovitost o rozloze 1560 metrů čtverečních byla postavená kolem roku 1900 a zachovala si „mnoho původních architektonických prvků”, například čelní fasádu, klenutou vstupní halu, kamenné podlahy a řadu krbů, uvedla na svém webu realitní kancelář.

Foto: Profimedia.cz

Vila Guardamangia je na prodej.

Interiér vyniká vysokými stropy a objekt má mimo jiné pokoje pro hosty a služebnictvo. Střešní terasa nabízí výhled na moře. Alžběta v domě žila se svým chotěm před svou korunovací. Vilu měl tehdy v nájmu strýc prince Philipa.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. žila na Maltě v letech 1949 až 1951.

Královna na dobu, kterou strávila na Maltě jako žena důstojníka námořnictva, ráda vzpomíná. „Návštěva Malty je pro mě vždy něčím speciálním. Vzpomínám na ty šťastné dny s princem Philipem, když jsme byli čerstvě svoji,” řekla Alžběta při návštěvě středomořského ostrovního státu v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám