Hlavní obsah

Z námořních pevností u Petrohradu má být velké muzeum pod širým nebem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Námořní pevnosti ve Finském zálivu kdysi strážily Petrohrad před napadením z moře. Teď by se měly stát lákavou turistickou atrakcí, ruská metropole z nich chce totiž udělat jedno velké muzeum pod otevřeným nebem. Městu by tak přibyla další místa, na která by se mohli návštěvníci vypravit, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko chce proměnit petrohradské námořní pevnosti v turistické atrakceVideo: Reuters

 
Článek

Pevnosti pocházející z 18. století svůj účel přestaly plnit již dávno. Od té doby zejí prázdnotou, přesto přitahují stále velkou pozornost. Toho chce město využít a přilákat investory, aby pevnosti zrekonstruovali.

Mezi nejžádanější patří návštěva pevností kolem ostrovního města Kronštadt, jež leží asi 30 kilometrů od Petrohradu. „Každý rok máme spoustu žádostí od lidí, kteří se chtějí na Kronštadt a do jeho okolí vydat. Máme tudíž radost, že brzy budou mít možnost se po nové trase vypravit. Zájem mají místní i cizinci,“ tvrdí člen turistické rady Petrohradu Jevgenij Pankevič.

Jen se soukromou společností

Pevnosti se dají na lodi obeplout, město chce však směřovat k tomu, aby se daly navštívit i blíže. Petrohrad by díky tomu dostal na turistickou mapu 22 nových bodů. „Jako každý velký projekt, i tento vyžaduje velkou finanční i právní podporu. Potřebujeme vše projednat s investory, aby se rozhodli, zda do toho vloží peníze, nebo ne,“ dodala Xenia Šoiguová z ruské Gazprombank.

Pevnosti, které byly z velké části vybudovány na umělých ostrovech, ročně přitahují tisíce lidí. Ty si ale zatím musejí výlet domlouvat u soukromých společností, protože neexistuje žádná oficiální infrastruktura, která by umožňovala je navštívit.

Petrohrad by z lepšího zpřístupnění pevností mohl jen těžit, už tak je druhým nejnavštěvovanějším městem v zemi po Moskvě, nové turistické body by mohly přilákat ještě víc lidí. Loni do metropole dorazily skoro čtyři miliony zahraničních návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám