Hlavní obsah

Vysoké Tatry jsou podle Lonely Planet nejlepší evropskou destinací

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistický průvodce Lonely Planet ocenil slovenské Vysoké Tatry. „Mytickou krajinu křivolakých vrcholů a vodopádů“ vyhlásil nejlepší evropskou destinací na léto. Dvojkou zvolil španělské hlavní město Madrid a trojkou islandskou scénickou silnici Arctic Coast Way.

Foto: Profimedia.cz

Zelené pleso ve Vysokých Tatrách

Článek

Známé vydavatelství knižních průvodců píše o Vysokých Tatrách jako o skvělé destinaci pro vyznavače vysokohorské turistiky, v zimě i pro lyžaře. Vyzdvihuje jezera, třeba to nejznámější Štrbské pleso, ale také fakt, že ve slovenské části hor se velmi daří medvědům, zatímco z jiných míst v Evropě pomalu mizí. Narazit lze ovšem i na další zvířata, ať už rysy či vlky, což může být zážitek, nejedná-li se samozřejmě o bezprostřední setkání, při kterém by šlo o život.

Ideální zastávkou jsou podle Lonely Planet také horské chaty. A jak je pravidelným návštěvníkům Vysokých Tater dobře známo, po náročné túře se mohou posilnit nějakým tradičním slovenským jídlem, třeba kapustnicou nebo haluškami.

V desítce i Chorvatsko

Druhou nejlepší destinací v Evropě je pro letošní léto Madrid, který mnohdy zaostává za populárnější Barcelonou. Není k tomu přitom vůbec důvod. Podle průvodce láká metropole na pulzující noční život, na své si přijdou ale i milovníci klidu a umění, v Madridu se totiž nachází slavné muzeum a galerie Prado, kde jsou vystavena díla Sandra Botticelliho, Caravaggia či Rembrandta nebo Petera Paula Rubense.

Třetí nejlepší destinací je Arctic Coast Way na Islandu, scénická silnice, která se táhne na 800 kilometrech od západu z Hvammstangi do Bakkafjörður na východě. Táhne se podél severního pobřeží, zastavit se lze u vodopádů, ledovců nebo horkých pramenů. Sever země také nabízí množství možností ke sledování divoké zvěře.

V žebříčku následují oblast Hercegovina v Bosně a Hercegovině, italské město Bari v regionu Apulie, skotské souostroví Shetlandy, francouzský Lyon, knížectví Lichtenštejnsko napasované mezi Rakouskem a Švýcarskem, Vevey ve Švýcarsku a chorvatská Istrie.

Nejlepší evropské destinace:
1. Vysoké Tatry, Slovensko
2. Madrid, Španělsko
3. Arctic Coast Way, Island
4. Hercegovina, Bosna a Hercegovina
5. Bari, Itálie
6. Shetlandy, Skotsko
7. Lyon, Francie
8. Lichtenštejnsko
9. Vevey, Švýcarsko
10. Istrie, Chorvatsko
Zdroj: Lonely Planet

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám