Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na food festivaly nebo za vínem či pivem

Novinky, mšv

Milovníci jídla budou mít o víkendu žně, po celé republice se koná hned několik food festivalů. Ochutnat při nich můžete jak méně obvyklé zahraniční speciality, tak jídla tuzemské kuchyně. Lákadlem jsou například Slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli. Na své si přijdou také milovníci piv a vín.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na pivní festival. Ilustrační foto

Článek
Praha

Slavnosti růžových vín

Růžová vína získávají na popularitě a přesvědčit se o tom můžete během akce, která se v neděli uskuteční na Náplavce. Čeká vás celkem 36 vinařů, kromě degustací vín se můžete těšit také na dobroty v podobě grilovaných ryb či mořských plodů, vegetariánské i veganské speciality nebo sýry a šunky. Podrobnosti naleznete zde.

Otevřené domy

V hlavním městě se již popáté uskuteční festival Open House Praha, který opětovně zpřístupní množství běžně nepřístupných budov a prostorů. Návštěvníci si během víkendu budou moci zdarma prohlédnout historické paláce, reprezentativní vily nebo kancelářské objekty. Budou to například Vodárenská věž na Letné, střecha a technické prostory Veletržního paláce a mnohé další. Více najdete zde.

Piva a burgery

Navštivte v neděli Karlínské náměstí, kde budete moci ochutnat ta nejlepší svrchně kvašená piva a také burgery od lokálních restaurací. To ovšem nebude jediné jídlo, které si budete moci dát, připraveny budou také dorty nebo káva přímo z pražírny. Součástí bude také hudební program či zóna, kde budou k dispozici mimo jiné deskové hry nebo fotobudka. Další informace zde.

Středočeský kraj

Pivní slavnosti

Kutná Hora v sobotu ožije pivobraním, kde budete moct ochutnat všechny lokální piva, chybět však nebudou ani občerstvení nebo soutěže s pivní tematikou. Akci doplní také pestrý hudební program, vystoupí například písničkář Pekař, Jičí Schmitzer nebo kapela Th!s. Více informací naleznete zde.

Závod lesem

V sobotu se kolem Karlštejna uskuteční další díl závodu Běhej lesy, kdy trasa povede i přes běžně nepřístupný vápencový lom Velká Amerika. Počítejte ovšem s nezpevněnými lesními cestami. Vybrat si můžete ze dvou tras, jedné na 19 kilometrů a druhé na 12. Detaily o závodu najdete zde.

Jihočeský kraj

Barevný běh

Do Českých Budějovic v sobotu dorazí putovní závod Barvám neutečeš, ve kterém nejde o výkony, překonávání vlastních limitů ani nic podobného, ale spíš o radost z pohybu. Na pětikilometrové trase, kterou si můžete bez jakýchkoli výčitek svědomí také projít, budete na několika stanovištích zasypáni práškovými barvami. Po závodu je připraven doprovodný program. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Kuchařská show

O víkendu se v Plzni uskuteční gastronomický Fresh festival, který návštěvníkům slibuje neotřelé zážitky, ale také kuchařské show. Dorazí Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk nebo i Lukáš Hejlík. Kromě tradičnějších pokrmů budete moci vyzkoušet třeba i šneky, mořské ježky, bizoní burgery nebo holoubátka. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Půlmaraton ve Varech

V Karlových Varech se budete moct v sobotu pořádně proběhnout, koná se tam totiž půlmaraton. Trasa povede samým centrem města kolem řeky Teplá a na kolonádu s promenádami a historickými budovami. Poměřte své síly s dalšími účastníky, ať už jako jednotlivci nebo ve štafetě. Registrovat se můžete zde.

Ústecký kraj

Dálkový pochod

Pokud dostanete v sobotu chuť se pořádně provětrat, vyrazte na 4. ročník dálkového pochodu Po stopách Rumburské vzpoury. Start bude v 8:00 hodin v Rumburku a končit se bude v Novém Boru, trasa povede po značených turistických stezkách. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Muzejní noc

Z pátka na sobotu se na Liberecku uskuteční 15. ročník Muzejní noci pod Ještědem. V jejím rámci je v několika institucích připraven zajímavý program. Vyrazit můžete do Severočeského či Technického muzea v Liberci, ale také do Muzea skla a bižuterie v Jablonci. Těšit se můžete mimo jiné na komentované prohlídky, výtvarné dílny nebo zpřístupnění uzavřených prostor. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Běh pro paměť národa

V sobotu se v několika českých městech uskuteční Běh pro paměť národa. Závod mimo jiné zavítá do Hradce Králové. Vybrat si budete moci ze dvou tras, jedné na 10 kilometrů a druhé o polovinu kratší. O výkony při tom vůbec nepůjde, hlavním cílem je připomenout si osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holokaustu a všech bojovníků za svobodu. Startovné začíná na 100 korunách. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Gastronomické slavnosti

V Litomyšli si o víkendu budou připomínat proslulou průkopnici české kuchyně Magdalenu Dobromilu Rettigovou. Na její počet se ve městě koná další ročník slavností, které vám nabídnou možnosti ochutnat nejrůznější dobroty, a to nejen ty české, ale i zahraniční. Nebudou chybět ani workshopy nebo kuchařské show a další. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Folklorní festival

V sobotu se v Telči uskuteční setkání folklorních souborů, kde se vám představí nejprve dětské soubory, ale odpoledne proběhne také průvod těch dospělých. Součástí bude také řemeslný trh, na kterém pořídíte nejrůznější rukodělné výrobky, nebo kácení máje. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Putování po sklípcích

Pokud o víkendu dostanete chuť na víno, vypravte se do obce Nový Šaldorf, kde vám vinaři otevřou své sklepy. Uskuteční se v nich celodenní ochutnávka. Součástí bude i soutěž o nejlepšího degustátora, přičemž vítěze čeká plný trakař místních vín. Připraven je samozřejmě i doprovodný a hudební program, zahraje cimbálová muzika a na později je připravena i tancovačka. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Pouliční jídlo

V Zábřehu se o sobotě uskuteční čtvrtý ročník festivalu Jídlo na ulici, který představí ten nejlepší street food z celého světa. Ochutnat budete moci třeba paellu, tapas, burritos, belgické hranolky, sushi, churros nebo burgery či špízy. Opomenuta ovšem nebude ani česká kuchyně a sladkosti. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Nejlepší sýr

Po roce se ve Velkých Karlovicích opětovně uskuteční soutěž o nejlepší valašský sýr. Ochutnávat nebude pouze odborná porota, ale i laická veřejnost, která bude mít na výsledek také vliv. Kromě sýra si budete moci dát také víno, someliéři vám jistě rádi poradí, jak víno se sýrem kombinovat. Podrobnosti najdete zde a jak soutěž probíhala v předchozích letech se můžete přesvědčit zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravský festival

V neděli se v Ostravě uskuteční festival Ostravský Kompot, kde se můžete těšit na vše ostravské — místní kapely, divadlo, jídlo, pití a mnoho dalšího. Součástí bude také módní přehlídka nebo soutěž v pojídání chilli. O občerstvení se postarají lokální kavárny a bistra. Detaily se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám