Hlavní obsah

Čínské Obrovy schody? Jsou starší a majestátnější

Novinky, mšv

Severoirské Obrovy schody nejspíš znáte. Podobně čedičové sloupy byste ale našli i na ostrově Hua’ao ve Východočínském moři. Ačkoli většinu nevelkého ostrova pokrývají hlavně stromy, podél pobřeží z vody vystupují až 30 metrů vysoké sloupy, které svou velikostí připomínají jakési přírodní varhany, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krajina ostrova je výsledkem zemského formování, které trvalo miliony let a při němž láva ztvrdla a změnila se v kámen. V kombinaci s vlivy počasí a erozí se pak vytvořily rozlehlé čedičové schody obklopující pobřeží ostrova. Přírodní úkaz se pro svou podobnost často přirovnává k Obrovým schodům v Severním Irsku, faktem ale je, že sloupy na Hua’ao jsou mnohem starší, a hlavně i více „obří“.

Podle mnoha Číňanů ostrov obývají bytosti podobné vílám, které žijí v jeskyních. Proto se ostrovu občas říká Vílí království na moři.

Prohlédnout si ale čedičové sloupy na Hua’ao není vůbec jednoduché, protože nejbližší město od ostrova leží 135 kilometrů. Z něj musejí turisté urazit skoro tři hodiny cesty po pobřeží, až dorazí k trajektu, který k ostrovu jezdí.

Vznikly i hotely

Hua’ao ale překvapivě není neobydlený, jak by si mnozí mohli myslet. Na ostrově žije komunita více než tisícovky lidí, z nichž většina se živí rybolovem nebo na krabích či krevetích farmách. A před několika lety začaly místní úřady lokalitu propagovat jako scénický geologický park. Na ostrově proto vznikly tři hotely a někteří místní nabízejí volné pokoje pro hosty.

„Když jsem kamenný les viděla poprvé, byla jsem v údivu. Časem vám ten výjev svým způsobem zevšední, protože se stane součástí vašeho života,“ tvrdí místní obyvatelka Jang Chuangová, která se před deseti lety provdala za jednoho z ostrovanů. Kromě čedičových sloupů se mohou turisté vypravit ještě na Velkou Buddhovu horu, cesta na ni zabere několik hodin.

Aby byl pobyt návštěvníků na ostrově příjemnější, minulý rok tam konečně vznikla asfaltová cesta. Jinak ale Hua’ao zůstává víceméně nedotčeným kusem země, který právem učaruje každému, kdo na něj zavítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám