Hlavní obsah

Posvátnou lagunu na Novém Zélandu uzavřeli. Turisté kolem nechávali odpadky

Novinky, mšv

Na dobu neurčitou se uzavřela turistům novozélandská laguna Mermaid Pools, která je posvátná pro původní maorské obyvatelstvo. Návštěvníci v jejím okolí totiž nechávali odpadky a vykonávali potřebu, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží Nového Zélandu (ilustrační foto).

Článek

Laguna nebo také taonga, zvaná v jazyce domorodců Te Wai o Te Taniwha, už byla podle místních delší dobu nevhodná ke koupání. „Není to tam bezpečné. Lidé kolem vykonávají potřebu a nechávají tam vložky nebo spoustu dalšího bordelu,“ uvedl jeden z obyvatel. K ochraně křehkého systému proto přistoupila maorská organizace Te Whanau ā Rangiwhakaahu Hapū, která k laguně zakázala vstup. „Je to nezbytný krok,“ uvedl předseda společnosti Kris MacDonald.

„Nevidíme žádný smysl v tom, mít tak krásnou lagunu, kterou tolik lidí ničí. Situace došla do bodu, kdy jsme zkrátka museli něco udělat,“ doplnil. Popularita laguny vzrostla díky sociálním sítím, ale také díky zmínce v turistickém průvodci Lonely Planet. Každý víkend navštívilo místo až 1000 lidí. Podle MacDonalda může uzavření trvat i několik let, než se laguna „zregeneruje“.

Rozhodnutí místo uzavřít se prý setkalo s kladným ohlasem místních lidí. Na nápravě škod chtějí spolupracovat i další regionální organizace včetně odboru pro ochranu životního prostředí.

Nový Zéland navštívilo v minulém roce více než 3,86 milionu návštěvníků. Přitahuje je zejména tamní příroda, kterou proslavily filmy Pán prstenů a Hobit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám