Hlavní obsah

Čtyři sloni, kteří nesou na svých hřbetech pivovar

Novinky, Taťána Marenčíková

Dánské hlavní město je dobře známé všem milovníkům vysoké gastronomie. Zkrátka zde ale nepřijdou ani nadšenci do umění. Průvodce Lonely Planet navíc vyhlásil Kodaň nejlepším městem k návštěvě v letošním roce. Kromě četných parků a fontán zdobí metropoli i čtyři obrovští kamenní sloni. Podpírají pivovar a na svých bocích mají svastiky.

Foto: Profimedia.cz

Nevšední kodaňskou bránu zdobí přednacistické svastiky.

Článek

Sloní brána nebo také sloní věž je kodaňskou zajímavostí, nacházející se v areálu pivovaru Carlsberg. Motiv slonů vymyslel pivovarník, sběratel umění a filantrop Carl Jacobsen, kterého inspiroval Berniniho slon nesoucí na svých zádech obelisk na římském náměstí Minerva.

Tehdejší ředitel známého pivovaru měl sochy velmi v oblibě. Rozsáhlé rodinné sbírky umění otevřel veřejnosti v Nové Carlsbergově Glyptotéce a roku 1913 daroval městu jednu z jeho dominant, bronzovou sochu Malé mořské víly.

Pivovarské slony vysochal na jeho přání Hans Peder Pedersen-Dan podle návrhu architekta Vilhelma Dahlerupa. Žuloví čtvernožci v životní velikosti fungují jako podpěra cihlové věže, která ladí se zbytkem areálu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Sloní věž sloužila dříve jako zásobárna pro suroviny na výrobu piva.

Stavba věže byla dokončena v roce 1901, stejně jako Nový Carlsbergův pivovar. Celý komplex prochází již od loňského roku rekonstrukcí, která potrvá až do roku 2020. Některé části proto mohou být během této doby dočasně uzavřeny, produkci hořkého moku to však nezastavilo. Věž byla v minulosti využívána jako vodní a sloužila i jako silo.

Symbol s mrazivou minulostí

A kde se na pivovarských slonech vzaly „hákové kříže”? Svastika, která se v minulém století stala nechvalně známou jako symbol nacismu, dříve evokovala pozitivní asociace. Symbol byl využíván už od neolitu, tenkrát zejména k dekoračním účelům.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Pravatočivá svastika měla primárně pozitivní konotace, mimo jiné oběh slunce na obloze. Od roku 1920 bohužel symbol získal trpký podtext.

Jako náboženský či duchovní symbol byla svastika používána u mnoha evropských národů, včetně Velké Moravy, zejména před příchodem křesťanství. Dodnes má značný význam v buddhismu a v hinduismu je chápána jako výjimečně pozitivní symbol.

Ze stejného důvodu si ji vybral i Carl Jacobsen - jako symbol štěstí a prosperity. Sloni mají kromě svastik na bocích i iniciály čtyř Jacobsenových dětí, kterým měl symbol též přinést štěstí a zdraví. Ve třicátých letech se v pivovaru, stejně jako ve většině západního světa, od užívání svastiky ze zjevných důvodů upustilo. Slonům však zůstaly.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Carl Jacobsen vnímal slony jako symbol stability, síly a věrnosti.

Na bráně lze nalézt též Jacobsenovo motto: Laboremus pro patria (Pracujme pro svou vlast). Sloni sami o sobě podle Jacobsena symbolizovali stabilitu, sílu a oddanost. Sponzoroval prý i slony v kodaňské zoo.

A ruku na srdce - čtyři sloni jsou spojením, které příznivce fantasy knih Terryho Pratcheta nenechá chladnými. Kodaňští sloni na svých hřbetech sice nenesou svět, ale pivovar. To však může být pro někoho, a obzvláště pro Čechy, z hlediska zásluh skoro totéž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám